Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε την τοποθέτηση μικρών πληροφοριακών πινακίδων στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο του έργου «100 κτήρια / 100 ιστορίες», που θα υλοποιηθεί από την ομάδα «HERMes», κατόπιν αιτήματος του Ινστιτούτου Σύρου, δεδομένου ότι η τοποθέτησή τους στα προστατευόμενα κτήρια του ΥΠΠΟΑ αλλά και στα λοιπά αξιόλογα του ιστορικού τόπου, ως προς τα τεχνικά και αισθητικά χαρακτηριστικά (μεγέθος, υλικά, σύνθεση και τρόπος τοποθέτησης) αποτελεί μία ήπια και αναστρέψιμη παρέμβαση και δεν προκαλεί άμεση ή έμμεση βλάβη στα προστατευόμενα πολιτιστικά αγαθά, ενώ ως προς το παραγόμενο κοινωνικό-πολιτιστικό αποτέλεσμα, συμβάλλει στην κατανόηση και στην ενίσχυση της ιστορικής αξίας του κάθε κτηρίου χωριστά αλλά της πόλης της Ερμούπολης συνολικά, υπό τον όρο της εξασφάλισης της σύμφωνης γνώμης των φερόμενων ιδιοκτητών ή των φορέων που χρησιμοποιούν τα κτήρια, πριν την τοποθέτησή τους. Ο έλεγχος έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4858/2021.
Η δράση “100 Κτήρια / 100 Ιστορίες“ μαζί με άλλες τρεις από τις καλύτερες πρακτικές που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκδοσή της “HERITAGE IN ACTION” για την Πολιτιστική Κληρονομιά, παρουσιάστηκε στο 2021 στην Μάλτα αλλά και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πορτογαλίας το 2019. Ενώ νωρίτερα, πάλι μέσα στο 2019, στο Θέατρο Απόλλων είχε γίνει η πρώτη παρουσίαση της.
Οι μικρές πινακίδες φέρουν ένα μοναδικό QR Code, το οποίο σκανάροντας το με το κινητό του ή το τάμπλετ του, ο κάθε επισκέπτης μπορεί να μάθει για το κτήριο και την ιστορία του.
Το συγκεκριμένο project πέτυχε να αναδείξει την ιστορία 100 σημαντικών κτιρίων της Ερμούπολης, με πλούσια αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά, που κινδύνευαν. Συγκεκριμένα, ο στόχος ήταν πέραν της αρχιτεκτονικής συντήρησης, να αναδειχθεί και η ιστορία που λένε τα ίδια τα κτίρια. Μέσα από μεθόδους συμμετοχικότητας, κάθε κάτοικος της Ερμούπολης -και όχι μόνο- μπορούσε να πει και να γράψει μια ιστορία για αυτά τα κτίρια, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Με αυτόν τον τρόπο η ίδια η κοινότητα αναγνώρισε την δική της πολιτιστική κληρονομιά.
Όπως διευκρινίζεται, η απόφαση αυτή δεν αποτελεί νομιμοποίηση τυχόν εργασιών που έγιναν στις ιδιοκτησίες χωρίς την έγκριση του ΥΠΠΟΑ, και ανακαλείται σε περίπτωση μη τήρησης των προαναφερόμενων όρων, καθώς και σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγής της επιτρεπόμενης χρήσης ή ενεργειών και δραστηριοτήτων που δύνανται να επιφέρουν άμεση ή έμμεση βλάβη στον προστατευόμενο ιστορικό τόπο.