Την μη έγκριση του αιτήματος μόνιμης τοποθέτησης γλυπτού – «μασκότ» φεστιβάλ, του ΑνιμαΣπύρος στον περιβάλλοντα χώρο του Θεάτρου Απόλλων, παραπλεύρως του χειμερινού σινεμά, εντός του Ιστορικού Τόπου της Ερμούπολης, στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Animasyros, αποφάσισε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, διότι σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της, στον δημόσιο χώρο του Ιστορικού Τόπου, δύνανται να τοποθετούνται στοιχεία που προβάλλουν την ιστορία και τον χαρακτήρα αυτού. Η μόνιμη τοποθέτηση ενός γλυπτού – «μασκότ» φεστιβάλ, στον Ιστορικό Τόπο της Ερμούπολης της Σύρου, σχετίζεται με έναν θεσμό περιορισμένης χρονικής διάρκειας κατ’ έτος, η οποία δεν δικαιολογεί την παραμονή του και εκτός του χρονικού διαστήματος διοργάνωσης του φεστιβάλ.
Όμως όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση, επιτρέπεται η προσωρινή τοποθέτηση με τρόπο πλήρως αναστρέψιμο για τις ανάγκες του Φεστιβάλ και κατά την χρονική διάρκεια των εκδηλώσεών του. Ο χώρος μόνιμης έκθεσής του να αναζητηθεί σε άλλο εσωτερικό χώρο του κτηρίου πχ. με σχετική θεματολογία.
Το γλυπτό μπορεί ετησίως κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων να μεταφέρεται σε προσωρινή θέση και να επανατοποθετείται στην μόνιμή του με το τέλος του φεστιβάλ. Για την χρονική διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ, η Υπηρεσία κατόπιν εγκρίσεώς της, μπορεί να επιτρέπει την προσωρινή τοποθέτηση του γλυπτού στον εκάστοτε χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ, για τις ανάγκες αυτού, με πλήρως αναστρέψιμο τρόπο.
Η παρούσα έγκριση χορηγείται εν αναφορά προς τις διατάξεις του Ν. 4858/2021 και ανακαλείται στην περίπτωση μη τήρησης των προαναφερομένων όρων, καθώς και σε περίπτωση αυθαιρέτων ενεργειών ή δραστηριοτήτων που δύνανται να επιφέρουν άμεσες ή έμμεσες βλάβες στον προστατευόμενο, από το ΥΠΠΟ, ιστορικό τόπο.
Ο ΑνιμαΣπύρος (AnimaSpyros)
O ΑνιμαΣπύρος, η μασκότ του Φεστιβάλ, δημιουργήθηκε το 2008 από τον εικονογράφο και εικαστικό Πέτρος Χριστούλια, με αναφορές στο οικουμενικό σύμβολο της κυκλαδικής τέχνης: το κυκλαδικό ειδώλιο.
Το πρόσωπο του κυκλαδικού ειδωλίου, μια μαρμάρινη λεία πρόσοψη με μοναδικό χαρακτηριστικό την προεξοχή της μύτης οδήγησε στην ανάγκη να υπονοηθεί η όραση. Φορώντας του ένα ζευγάρι μεγάλα αστεία γυαλιά, το λιτό τριγωνικό κεφάλι δημιούργησε αμέσως το συνειρμό της γνωστής καρικατούρας του Woody Allen, ενός προσώπου που έχει αναχθεί σε αρχετυπική εικόνα του σκηνοθέτη. Έτσι, τονίζοντας λίγο τη μύτη – που είναι και το μόνο χαρακτηριστικό – και με δύο στοιχειώδη πόδια, δημιουργήθηκε ένας πολύ απλός χαρακτήρας που χωρίς περιττή πληροφορία ανάγεται σε σύμβολο τόσο του τόπου όσο και του περιεχομένου του Φεστιβάλ. Το όνομα της μασκότ, «Ανιμασπύρος», είναι επίσης ένα παιχνίδι παρήχησης με τη Σύρο και το γνωστό ελληνικό αντρικό όνομα Σπύρος. Η μασκότ αναπτύχθηκε σε τρισδιάστατη φιγούρα από τον Κωνσταντίνο Πέτρου (character developer) και έγινε animation σε σκηνοθεσία του Πάνου Ξενάκη. Δείτε το βίντεο εδώ.
Με την ευκαιρία της 10ης επετείου διοργάνωσής του φεστιβάλ, ο Ανιμασπύρος αναπτύχθηκε και σε γλυπτό από τους γλύπτες Γιώργο Κοντονικολάου, Χρήστο Μπληγιάννο και Ηλία Σιψά από το Β’ Eργαστήριο Γλυπτικής του Καθ. Γιώργου Λάππα, με επιμέλεια της Καθ. Αφροδίτης Λίτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (στην Αθήνα), στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 από τον -τότε – Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό. Σήμερα βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένος στον αίθριο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.