Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο «Τρία δεκαοκτώ» του Θράσου Καμινάκη.
Περιγραφή
Από τη μια άκρη της γης στην άλλη, ήρωες δεμένοι μεταξύ τους με τα δεσμά μιας δύσκολης ενηλικίωσης. Μοιάζουν όλοι τους μέλη μιας τεράστιας δυσλειτουργικής οικογένειας. Ζουν σε σπίτια ή σε ιδρύματα που απειλούνται από τα ίδια τους τα δομικά υλικά. Ριγμένοι στον κόσμο, βυθομετρούν τον εαυτό τους μπροστά σε κρίσιμες προσωπικές αποφάσεις ή κοινωνικές αλλαγές. Κυνηγώντας τα όνειρά τους, γκρεμίζουν τις αυταπάτες τους από ένα αναφομοίωτο παρελθόν, το παρόν τους γίνεται χωνευτήρι για τα ανοιχτά τους θέματα και βάφει το μέλλον τους με τα χρώματα της ανησυχίας. Μόνο μια θυσία ή ένα θαύμα μπορούν να ξεκλειδώσουν τις φυλακές, που μέσα τους παγιδεύονται οι ίδιοι ή παγιδεύουν άλλους. Συνήθως –στιγμές πριν να χαθούν όλα– μια κίνηση θάρρους, αγάπης ή εξιλέωσης οδηγεί στην επόμενη ιστορία ζωής, που συνδέεται μυστικά (318) με την προηγούμενη με ίση αγωνία. Η πίστη κερδίζεται με πολλές απώλειες και με μια πράξη που υπερβαίνει τον ανθρώπινο εγωισμό.
Ο Θράσος Καμινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε Νομικά, Εγκληματολογία και Ιστορική Νοσολογία στο Παρίσι, όπου έζησε ως το 1992. Με δασκάλους σημαντικούς θεωρητικούς και κινηματογραφιστές, όπως ο Μαρκ Φερό, ο Ερίκ Ρομέρ και άλλοι, ολοκλήρωσε σπουδές στο Κινηματογραφικό Σενάριο και στη Σκηνοθεσία. Συνεργάστηκε παράλληλα με ελληνικά περιοδικά ως συντάκτης-ανταποκριτής σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Με την επιστροφή του στην Αθήνα εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης και έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Στη γραφή εμφανίζεται το 1984, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της εφημερίδας Τα Νέα για το διήγημά του Λεμονανθοί στις καγκελόπορτες. Με αυτό το διήγημα, που διασκευάστηκε για το θέατρο, μπαίνει στη θεατρική σκηνοθεσία το 1998. Έγραψε κυρίως για το θέατρο: την τριλογία 12 μήνες με 13 φεγγάρια, Φεγγαροβδομάδα και Το φεγγάρι στον υπερσυντέλικο, τις συλλογές μονόπρακτων Οι γυναίκες που οι άντρες τους λείπουν και Αποσπάσματα βουλιμικού λόγου, το μιούζικαλ Dreamstreet, το σπονδυλωτό έργο Tο επταήμερο, το δράμα Blitz (σε συνεργασία με τη Γωγώ Τσούρου) και δύο θεατρικά παραμύθια, Το τσίρκο πετάει (σε συνεργασία με την Ελένη Κονιδάρη) και Lost love stories, για το συγκρότημα LSD, το 2009. Έγραψε επίσης τραγούδια για θεατρικές παραστάσεις, σε μουσική Δήμητρας Γαλάνη, Mode Plagal, Κώστα Χατζόπουλου και άλλων. Ίδρυσε το Pocket Theatre και διοργάνωσε το ομώνυμο φεστιβάλ και το Story Telling Festival (2005-2014). Είναι ο δημιουργός του Μικρού Πολυτεχνείου στο Θησείο, το οποίο διευθύνει από το 2003. Διδάσκει στιχουργική, θεατρική και δημιουργική γραφή. Το 2018 μεταφράστηκε από τα γαλλικά και εκδόθηκε η διδακτορική του διατριβή «Το λαζαρέτο της Σύρου».
Ζει τους χειμώνες στο Γκάζι και τα καλοκαίρια στην Ερμούπολη.