Το βιβλίο της Άννας Καραμάνου «Sapiens 1821-2021: Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών» από τις εκδόσεις “ΑΡΜΟΣ” αφηγείται με συναρπαστικό και πρωτότυπο τρόπο τους σταθμούς από την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτος μέσα από το φίλτρο της δράσης των γυναικών. Πρόκειται για ένα ταξίδι που ξεκινά από την Επανάσταση του 1821 και φτάνει μέχρι το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα, αλλά και την πανδημία.
Στο βιβλίο υπάρχει κεφάλαιο που λέει «Πρωτοπόρος η Σύρος» καθώς η Ευανθία Καΐρη ήδη από 1824 είχε ξεκινήσει την εκπαίδευση των γυναικών στην Ερμούπολη και γίνεται ειδική αναφορά στο Λύκειο Ελληνίδων όπου αναδεικνύεται η προσφορά και το έργο της Καλλιρρόης Παρρέν.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του βιβλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων OTE Νομού Αττικής ΕΔΩ
Παρουσίαση
Ένα συναρπαστικό ιστορικό ταξίδι με αφετηρία την Επανάσταση του 1821 και τερματικό σταθμό την πανδημία και το κίνημα MeToo 2021. Μία βασική ιστορική και πολιτική γνώση για τα 200 χρόνια του νεοελληνικού έθνους-κράτους, που κάθε Έλληνας και Ελληνίδα χρειάζεται να κατέχει.
Μεγάλα ιστορικά γεγονότα, ο ρόλος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, οι θρίαμβοι και οι εθνικές συμφορές, ο ρόλος των γυναικών, αλλά και ποιες ιδέες διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα καταγράφονται αναλυτικά.
Μέσα στον αχό της πολιτικής και των ιστορικών γεγονότων, παρακολουθούμε την ειρηνική εξέγερση των θηλυκών σάπιενς που με σημαία τις οικουμενικές αξίες διεκδικούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους και δικαιοσύνη των φύλων.
- Ποια ήταν η επιρροή του ευρωπαϊκού και νεοελληνικού Διαφωτισμού;
- Ποιος ο ρόλος της ελληνικής διασποράς και της Δύσης;
- Ποια ήταν η δυναμική συμμετοχή των γυναικών στον νικηφόρο Αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στους μετέπειτα πολέμους; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
“Το βιβλίο αποκαλύπτει τους αποσιωπημένους φεμινιστικούς αγώνες και τη σημαντική συμβολή των θηλυκών ανθρώπων στην επέκταση και θεσμική θεμελίωση του νεοελληνικού κράτους από τους Ιωάννη Καποδίστρια, Βασιλιά Όθωνα, Χαρίλαο Τρικούπη και Ελευθέριο Βενιζέλο, μέχρι και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εποχή. Προσφέρει άφθονη ύλη για περηφάνια και για δάκρυα, για αναστοχασμό και αυτογνωσία!” – (A. Κ.)
Περιεχόμενα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ΕΝΟΠΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ – ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΘΕΣΜΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ, ΕΞΕΥΡΩΠΑΪΣΜΟΣ
20ός ΑΙΩΝΑΣ: Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ
Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
21ος ΑΙΩΝΑΣ: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ 13 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ. ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Καραμάνου Άννα
Η Άννα Καραμάνου σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει πτυχίο Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας, μεταπτυχιακό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Διδακτορικό Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Εργάστηκε για 23 χρόνια στον ΟΤΕ και διετέλεσε γ.γ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Συμμετείχε, ως εθνική εμπειρογνώμων, σε δύο δίκτυα πολιτικής ισότητας των φύλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1997-2004). Εκλέχτηκε στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) και Πρόεδρος της Επιτροπής FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βραβείο Ιπεκτσί, 1999, για συμβολή στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.