«Θα ήθελα να μου δώσει κάποιος το κλειδί και ν’ ανοίξω κάποτε ένα απ’ αυτά τα κλειστά ολομόναχα σπίτια μόνος μου και να τα περιτριγυρίσω μόνος μου και να χαϊδέψω κάθε κόχη και παράθυρο και κάθε πόμολο παραθύρου και πόρτας – και να προσπαθήσω να σκεφτώ πόσες φορές άνοιξαν αυτές οι πόρτες, για ποιες χαρές και πόσες λύπες, τι λόγια αγάπης, ζήλιας, μίσους και εκδίκησης και παρηγοριάς ακούστηκαν εδώ μέσα, πόσοι γεννήθηκαν και πόσοι πέθαναν κοιτάζοντας για τελευταία φορά αυτούς τους τοίχους. Ίσως γίνει κάποτε και αυτό. Ίσως με λυπηθεί κάποτε κάποιος και μου κάνει το χατήρι.» – Μάνος Ελευθερίου, Νεοκλασική Ερμούπολη
Ένα σημαντικό βιβλίο 270 σελίδων, που αποτελεί προσπάθεια αρκετών ετών της κ. Ρόζας Φρέρη, (όπως είχαμε αναφέρει παλαιότερα – βλ. ΕΔΩ) εκδόθηκε και κυκλοφόρησε σε 500 αντίτυπα από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και σε 500 αντίτυπα από τις Εκδόσεις “Εν Σύρω, Σελεφαΐς” και τη Ρόζα Φρέρη.
Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η ιστορικός Μαρία – Θηρεσία Δαλεζίου, την επιμέλεια των κειμένων είχε ο Δημήτρης Παπακώστας και η σελιδοποίηση είναι της Κατερίνας Δρακάκη. Τυπώθηκε στην Τυποκυκλαδική Α.Ε.
Το βιβλίο για την Ντελλαγκράτσια με τίτλο: «Ντελλαγράτσια – Ποσειδωνία / Ακούγοντας τον τόπο μου», ξεκίνησε με συνεντεύξεις από απλούς καθημερινούς ανθρώπους του χωριού και των γύρω οικισμών με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για το τόπο και τη ζωή σ’ αυτόν, απ’ τον προηγούμενο αιώνα όπου και κατοικήθηκε. Συνεχίστηκε με συνεντεύξεις και με έρευνα τόσο βιβλιογραφική, όσο και αρχειακή για τους παραθεριστές, οι οποίοι έμεναν στα ιδιαίτερα κτίσματα του οικισμού που χτίστηκαν κατά τον 19ο κι 20ο αι. και την ιστορία τους. Στόχος του συγκεκριμένου πονήματος είναι η συγκέντρωση στοιχείων και η καταγραφή τους, πριν χαθούν με το πέρασμα του χρόνου οι σημαντικές προφορικές μαρτυρίες των ηλικιωμένων.
Σκοπός του βιβλίου είναι η ανάδειξη του ιδιαίτερου αυτού τόπου και η καταγραφή όσο είναι δυνατόν περισσοτέρων στοιχείων που τον αφορούν, ώστε να γίνει δυνατή η σκιαγράφηση μιας άλλης εποχής πολύ διαφορετικής, αλλά πολύ ενδιαφέρουσας. Είναι μια προσπάθεια για να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο τις ρίζες μας.
Ξεφυλλίζοντας το ο αναγνώστης θα γνωρίσει την σημαντική ιστορία της «Ντελλαγράτσιας – Ποσειδωνίας» και μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ως οδοιπορικό στα αρχοντικά που υπάρχουν στην περιοχή. Αρχοντικά που μαρτυρούν τη σημαντική ιστορία του νησιού. Μετά την νεοκλασική Ερμούπολη, υπάρχει πλέον άλλο ένα βιβλίο στο οποίο καταγράφεται ο αρχιτεκτονικός πλούτος του νησιού με την ιστορία του, ο οποίος πρέπει να διασωθεί.
Στο βιβλίο φιλοξενείται ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νικολάου Λειβαδάρα:
«Ανέβηκα στους ώμους των προγόνων μου, να δω μακρύτερα το μέλλον…» γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης. Πράγματι, οι ρίζες μας, η ιστορία μας, η λαϊκή σοφία, ο υλικός και άυλος πολιτισμός του τόπου μας αποτελούν τους θεμέλιους λίθους για να χτίσουμε ένα γερό και στέρεο μέλλον.
Δε θα μπορούσα, λοιπόν, να μην εκφράσω την εκτίμηση και το θαυμασμό μου για το σπουδαίο έργο της Ρόζας Φρέρη, «Ντελλαγκράτσια – Ποσειδωνία: Ακούγοντας τον τόπο μου», καθώς αποτελεί τον καρπό μιας πολύχρονης και συστηματικής προσπάθειας να καταγράψει την ιστορία της Ντελλαγκράτσιας των τελευταίων 100 χρόνων, παρουσιάζοντάς την μέσα από τη ματιά και τις θύμησες των κατοίκων της.
Άνθρωποι απλοί, ήρωες της καθημερινότητας, με διαφορετικές προσλαμβάνουσες, μέσα από τις μεστές και ζωντανές αφηγήσεις τους μας ταξιδεύουν στην Ντελλαγκράτσια του προηγούμενου αιώνα. Αφηγούνται τις χαρές αλλά και τις λύπες τους, ξεδιπλώνοντας το όμορφο γαϊτανάκι της ζωής. Αφηγήσεις νοσταλγικές και αληθινές, που ξεχειλίζουν αγάπη για τη γενέθλια γη.
Και αυτές τις ιστορίες τις χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς οι αλλεπάλληλες κρίσεις κλονίζουν την ίδια την ύπαρξή μας. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να γυρίζουμε την πλάτη στο παρελθόν μας, διότι εκεί κρύβονται οι απαντήσεις που ψάχνουμε. Στα ζεστά και ειλικρινή λόγια αυτών των ανθρώπων αναμοχλεύουμε αξίες που κρατούσαν ενωμένες γενιές και γενιές παρά τις κακουχίες και τις αντιξοότητες, αξίες που έσπερναν στην ψυχή την ελπίδα και καλλιεργούσαν την υπομονή και το θάρρος, αξίες που δεν επέτρεπαν στις δυστυχίες να σβήνουν το χαμόγελο από τα χείλη.
Αυτή είναι η συλλογική ταυτότητα και η περιουσία μας, και χαίρομαι ειλικρινά που υπάρχουν άνθρωποι όπως η Ρόζα Φρέρη για να κρατούν ζωντανές και άσβεστες τις μνήμες για όλους εμάς και κυρίως για τους νεότερους, τη γέφυρά μας προς το μέλλον.
Περιεχόμενα:
- Χαιρετισμός Δημάρχου
- Πρόλογος
- Εισαγωγή
- Η ζωή
- Των πολέμων τα δεινά
- Τα αρχοντικά και άλλα διατηρητέα κτίσματα
- Βιβλιογραφία
- Παραρτήματα
- Κτήτορες φωτογραφιών
Σύντομο βιογραφικό:
Η Ρόζα Ι. Φρέρη γεννήθηκε στο Φοίνικα της Σύρου. Υπηρέτησε επί 38 έτη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Ν.Κυκλάδων ως μετεκπαιδευομένη νηπιαγωγός και επί 5 έτη ως υπεύθυνη Πολιτιστικών του Νομού. Ασχολείται με τη λαογραφία.
Διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Σύρου
Κεντρική Διάθεση:
- Βιβλιοπωλείο “Σελεφαΐς”, Στ. Πρωίου 5, Ερμούπολη | Τηλ.: 2281087890 | Email: selefais@otenet.gr