Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης (Αίθουσα Ρίτσου), στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ρουσσουνέλου «και η ψυχή στη Σμύρνη…», που διακρίθηκε (1η θέση – Έπαινος) στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας.
Η παρουσίαση θα γίνει από τη δημοσιογράφο, κ. Λίτσα Χαραλάμπους και θα προλογίσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, κ. Νίκος Λειβαδάρας.
Στην απόδοση των κειμένων ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης, ο δικηγόρος Θάνος Θραψιάδης και η απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Κατερίνα Μπουντούρη.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης το βιβλίο θα διατίθεται στους παριστάμενους στην ειδική τιμή των 7 ευρώ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ:
Σμύρνη 29 Σεπτεμβρίου 1988.Ο Γιώργος Βαρσάμης αφήνει την τελευταία του πνοή οπό έμφραγμα, όταν επισκέπτεται το μέρος του γεννήθηκε και έφυγε 7χρονο παιδί (πριν 66 χρόνια) με την οικογένεια του κυνηγημένος από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1922.
Σμύρνη, τέλη Αυγούστου 1922.Ο Έλληνας ανθυπολοχαγός από τη Σύρο Χάρης Λυμπέρης, ξεκομμένος από τη μονάδα του και τραυματισμένος, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του ζωγράφου Βασίλη Έξαρχου, που διατηρεί ερωτικό δεσμό με την τουρκάλα ζωγράφο Σερμίν.
Μέσα από ένα εφιαλτικό σκηνικό, που κυριαρχεί ο τρόμος, το αίμα και θάνατος, μια ομάδα Σμυρνιών φεύγει οπό τη Σμύρνη της σφαγής, αφού πρώτο κρύβεται στο σπίτι της Σερμίν, και μετά από περιπέτειες φτάνει στη Σύρα. Εδώ, σ’ αυτό το προσφυγονήσι, οι νέοι πρόσφυγες βρίσκουν μια ζεστή αγκαλιά και απάνεμο λιμάνι. Μέσα από τις περιπέτειες και τις δυσκολίες επιβίωσης των ηρώων καταγράφεται η ζωή στο νησί και ο επηρεασμός των κατοίκων του με τα νέα δεδομένα.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα μνημόσυνο για όλους εκείνους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους τις μαύρες μέρες του 1922 στη Σμύρνη, θαμμένους και άταφους, καθώς και σε εκείνους που έφτασαν στη Σύρα, μεταφέροντας την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, στοιχεία πολύτιμα που τα κληρονομεί στις επόμενες γενιές ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.