Εκδόθηκε το 2008 από το Δήμο Ερμούπολης το βιβλίο του Αντώνη Μαρκουλή «Η κλωστοϋφαντουργία στη Σύρα από τον 19ο στον 21ο αιώνα» το οποίο καταγράφει την βιομηχανική κληρονομιά της Ερμούπολης που όλοι είμαστε περήφανοι.
Βιογραφικό
Ο Αντώνης Μαρκουλής έφυγε από τη ζωή στις 5.4.2014. Γεννήθηκε το 1928 στην Ερμούπολη, όπου τελείωσε και το Γυμνάσιο. Διπλωματούχος Κλωστοϋφαντουργός Σχολής ΠΑΛΜΕΡ και της ECOLE PROF. SUPERIEURE DE PARIS (σχέδιο), με μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Καθηγητής Σχεδίου από το 1960 έως και το 1967 στην 43η Σχολή Τεχνικής Μαθητείας και από το 1956 στη Σχολή Κλωστοϋφαντουργίας Σύρου, στη συνέχεια καθηγητής Σχεδίου στη Σχολή Μηχανοτεχνιτών και Ηλεκτροτεχνιτών μέχρι το 1978. Τεχνικός εργοστασίου Ε. Μπαρμπέτας Α.Ε. και τεχνικός υπεύθυνος από το 1958.
Το 1978 εκλέγεται πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος, εκλεγόμενος έκτοτε για περίπου 30 χρόνια. Το 1990 αναλαμβάνει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αξίωμα που κατείχε για 17 χρόνια. Για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου. Ήταν επίσης μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου ΚΥΒΕΛΗ στην Ερμούπολη. Ήταν παντρεμένος με την Ξένη Παπαϊωάννου και έχει δυο παιδιά, τον Βαγγέλη και τη Μαριάννα.
Μετά την απόσυρσή του από την πολιτική, ασχολήθηκε πιο ενεργά με την μεγάλη του αγάπη, τον πολιτισμό. Παράλληλα, πλούσια ήταν και η συγγραφική του δραστηριότητα πάντα με επίκεντρο την Σύρο, ενώ εκατοντάδες είναι τα δημοσιεύματά του στον τοπικό Τύπο, όπου πάντα υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις και τις ιδέες του.
Το βιβλίο προλογίζει ο τέως Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας:
«Η ιστορική πορεία της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο καταγράφεται με ρεαλιστικό και γλαφυρό τρόπο μέσα στο βιβλίο που επιμελήθηκε ο κ. Αντώνης Μαρκουλής. Η μεγάλη εμπορική ακμή της Σύρου σταματάει τη δεκαετία του 1860 μετά τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, συνεχίζεται με τον Ισθμό της Κορίνθου καθώς και την αύξηση των χερσαίων συγκοινωνιών.
Η βυρσοδεχρία της Σύρου και διάφορες άλλες βιομηχανίες παρουσιάζουν κάμψη. Η υφαντουργία από τον 19″ μέχρι τον 21″ αιώνα ήτανε μία τονωτική «ένεση» για την Συριανή οικονομία που βρίσκονταν εκείνη την περίοδο σε ύφεση. Αυτό είναι και το θέμα του βιβλίου το οποίο καλύπτει ένα κενό της Συριανής βιομηχανίας της Κλωστοϋφαντουργίας αναφερόμενο στους ιδρυτές και δημιουργούς, σε πρόσωπα και καταστάσεις. Η Ερμούπολη την εποχή αυτή έχει τη δική της πολιτιστική άνοιξη και θεωρείται το μικρό Παρίσι της Ελλάδας σε τέτοιο βαθμό που βιομήχανοι και εφοπλιστές την προτιμούν από την Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι πέραν των διαφόρων ειδικών βιβλίων και τοπικών εφημερίδων που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας αυτού του έργου, έλαβε στοιχεία και από εκατό και πλέον σχετικά άτομα, αποδεικνύοντας έτσι αφενός τη δυσκολία της συλλογής στοιχείων και αφετέρου το ζήλο και τη θέληση του για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η ύλη του πέραν του πρότυπου υλικού που περιέχει απαρτίζεται και από ένα παράρτημα με διάφορα στοιχεία, που υποδηλώνει το μεράκι του για την εγκυρότητα.
Οφείλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον κ. Αντώνη Μαρκουλή, Επίτιμο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, για την μοναδική ευκαιρία που μας δίνει να αξιοποιήσουμε με αυτή την έκδοση από το Δήμο μας το πλούσιο σύνολο από αναμνήσεις, εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες που έχει στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.
Πιστεύω ότι αυτό το σύγγραμμα εκπληρώνει μία ακόμη υπόσχεση του συγγραφέα στον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και στην τοπική μας κοινωνία. Η πρώτη υπόσχεσή του ήταν η διαχρονική του δράση και αφοσίωση στα δημοτικά δρώμενα, που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η δεύτερη ήταν να «ξεδιπλώσει» από τα βάθη της ψυχής του όλες τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από την εποχή που εκείνος έζησε την Ερμούπολη σαν ένα απέραντο εργοστάσιο σε μία γραπτή μαρτυρία. Τότε που η βιομηχανία της τροφοδοτούσε σε παγκόσμιο επίπεδο τα νοικοκυριά και τα μηχανήματά της δεν σταματούσαν μέρα και νύχτα. Όλη αυτή την πολύτιμη «ζωγραφιά» μέσα του την κατέγραψε και μετά την επιμελημένη του έρευνα, αφήνει τα «αχνάρια» της γνώσης του και στις γενιές που ακολουθούν, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καταγραφή της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Σύρου.
Το έργο τον είναι μία αξιόλογη αφιέρωση στον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει, σε μια πόλη που αγάπησε με όλη του την καρδιά και που νοιάζεται πάντα, να την βλέπει να προοδεύει.»