Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου σας προσκαλεί στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου
«Η ιστορία της εκπαίδευσης στη Σύρο κατά τον 17ο-19ο αιώνα»,
της Συριανής Εκπαιδευτικού – Σχολικής Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής Κυκλάδων
Δρ. Ελπίδας Πρίντεξη-Καμπελη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 και ώρα 8.30 μ.μ. στο κτίριο του Δημαρχείου του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας “Έπαυλη Τσιροπινα” στην Ποσειδωνία.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Απόστολος Παπαϊωάννου
και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κ. Διονύσιος Μεσσάρης
Η παρουσία σας θα μας χαροποιήσει και θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου
Από τα συμπεράσματα της έρευνας
Η έναρξη της Εκπαίδευσης στην Σύρο σηματοδοτείται το 1633 με την ίδρυση του «Σχολείου» των Καπουτσίνων. Το 1744, ιδρύεται σχολείο και από τους Ιησουίτες, οι οποίοι φέρνουν από την Τήνο, το 1745, τις μοναχές Ουρσουλίνες, στις οποίες αναθέτουν την εκπαίδευση των κοριτσιών.
Με την σύσταση και την λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου Αρρένων Σύρου, τον Μάρτιο του 1836, παραδίδεται οριστικά την σκυτάλη της Εκπαίδευσης των αγοριών, από τον καθολικό κλήρο, στον Δήμο Σύρου, σύμφωνα με τον «Περί Ίδρυσης Δημοτικών Σχολείων» νόμου, του Ελληνικού κράτους.
Τα σχολεία των μοναχικών ταγμάτων, φαίνεται ότι επηρέασαν, τόσο την Θρησκευτική πίστη όσο και το κοινωνικοπολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο του νησιού συμβάλλοντας στον Περιορισμό τον Αναλφαβητισμού και στην Διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας των Συριανών, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Παράλληλα, η Γαλλική προστασία και η δημιουργία μιας Γέφυρας Επικοινωνίας με την μορφωμένη Δύση, έβγαλαν την Σύρο από την αφάνεια και έθεσαν τις βάσεις για να την διαμόρφωση του μετέπειτα κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της.
Αξίζει ακόμη να ερευνηθεί περαιτέρω, η σχέση του «Θεάτρου των Ιησονιτών», με την Θεατρική Παράδοση της Άνω Σύρου και την μετέπειτα εξέλιξη των σημερινών Θεατρικών Ομίλων της Σύρου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
Η Ελπίδα Πρίντεζη – Καμπέλη κατάγεται από την Ντελαγκράτσια ή Ποσειδωνία της Σύρου. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Υπηρέτησε για είκοσι πέντε χρόνια, ως νηπιαγωγός, τη δημόσια εκπαίδευση. Εργάστηκε επί τέσσερα χρόνια για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, από τη θέση της Υπεύθυνης Π.Ε. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κυκλάδων. Είναι υποψήφια διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα την “Ιστορία της Εκπαίδευσης στη Σύρο τον 17ο-19ο αιώνα”. Ανήσυχη και δημιουργικά πολυάσχολη, τις ελεύθερες ώρες της ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία γράφοντας ποιήματα και παραμύθια, με χιούμορ και φαντασία – όπως τη δίδαξαν τα παιδιά.