Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υποδέχεται το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με την μουσική εκδήλωση «To Ρεμπέτικο συναντά το Flamenco και τα Fados» που θα πραγματοποιηθεί, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00.
Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
Τρεις αστικές λαϊκές παραδόσεις που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στα λιμάνια της Μεσογείου συναντιούνται στη σκηνή, με αφορμή την ένταξη της παράδοσης του Ρεμπέτικου στον διεθνή Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Πρόγραμμα Εκδήλωσης:
Πρώτο Μέρος
Fados
Τραγούδι: Ελένη Πέτα, Πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου
Flamenco
Συγκρότημα Caja Secreta: Θωμάς Νάτσης (Κιθάρα), Λυδία Κοκόρια (Φλάουτο), Παύλος Σπυρόπουλος (Κοντραμπάσο), Γιώργος Ξανθόπουλος (Κρουστά), Νιόβη Μπένου (Χορός), Μελίνα Ατρείδου (Τραγούδι).
Διάλειμμα
Δεύτερο Μέρος
Ρεμπέτικα
Συγκρότημα «Broke Konsort»: Σοφία Πάτση (Τραγούδι), Αντιγόνη Σεφερλή (Μπαρόκ Τσέλο), Πάνος Μαράντος (Κοντραμπάσο), Πάνος Ηλιόπουλος (Τσέμπαλο, ενορχηστρώσεις).
|
© Greek Ministry of Culture and Sports, 2016 |
Το Ρεμπέτικο στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco!
Στη 12η Σύνοδο (
12.COM) της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη διαφύλαξη της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στο νησί Jeju της Δημοκρατίας της Κορέας (4-9 Δεκεμβρίου 2017) και μετά από την επιτυχημένη κατάθεση φακέλου,
το ρεμπέτικο, εντάχθηκε με την απόφαση 12.COM 11.b.11 στον κατάλογο άυλων πολιτιστικών προιόντων της UNESCO,
κατοχυρωμένο ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Θυμίζουμε ότι
το Ρεμπέτικο έχει ήδη εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού το 2015 (βλ.
ΕΔΩ) μαζί με την
“Τέχνη της Ξερολιθιάς” (βλ.
ΕΔΩ)
Στην απόφαση για την εγγραφή του Ρεμπέτικου επισημαίνεται η επιτυχής ανάδειξη, μέσω του φακέλου υποψηφιότητας που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού, «του δυναμικού χαρακτήρα του, καθώς και της εξέλιξής του σε ισχυρό σημείο αναφοράς για τη συλλογική μνήμη και ταυτότητα των Ελλήνων».
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται «η ποιοτική τεκμηρίωση του φακέλου συνολικά και υπογραμμίζεται ότι η θερμή έκφραση υποστήριξης της υποψηφιότητας από την κοινότητα του ρεμπέτικου ανέδειξε συναρπαστικές προσωπικές αφηγήσεις, άμεσα συνδεδεμένες με το στοιχείο».
Η Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ αρμόδια για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στην Ελλάδα, αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη όψεων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που έως σήμερα παρέμεναν συνήθως στο περιθώριο, καθώς δεν υπήρχε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την προβολή τους κυρίως σε διεθνές επίπεδο.
Το Ρεμπέτικο είναι το πέμπτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η Ελλάδα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2003). Έχουν προηγηθεί η Μεσογειακή Δίαιτα (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, καθώς και το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων. Φάκελο υποψηφιότητας για εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της UNESCO έχει υποβάλει η Ελλάδα (από κοινού με τις Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία) για την Τέχνη της Ξερολιθιάς. Ο φάκελος υποψηφιότητας πρόκειται να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της UNESCO το φθινόπωρο του 2018.