ΤΟ «ΤΡΙΑ ΔΕΚΑΟΚΤΩ» ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
3 με 31 Αυγούστου 2024
Λένε πως το «ΤΡΙΑ ΔΕΚΑΟΚΤΩ» είναι ένα βιβλίο – χρησμός που όσο περνάει ο καιρός της ανάγνωσής του τόσο χαράζει μέσα σου τα σημάδια του και αποκωδικοποιείται.
Αυταπάτες που όλοι μας φοράμε και βγαίνουμε έξω, ματαιότητες που υποστηρίζουμε με πάθος, όνειρα που αν δεν μας στοιχειώσουν τα κυνηγάμε, τραύματα που είτε οφείλονται σε λάθη, είτε όχι, δεν επουλώνονται, οικογένειες που μας οδηγούν στα άκρα, σπίτια που ζήσαμε μέσα τους καλά κι όμως αφήσαμε για άλλα σπίτια κι ένα σωρό χαρακτήρες με ιστορίες ζωής από μια εμπόλεμη καθημερινότητα μέσα σ’ ένα δυστοπικό Τώρα, να διατρέχουν όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη Γη, που ανά πάσα στιγμή απειλείται από αφανισμό.
Κάθε ήρωας και ηρωίδα του «ΤΡΙΑ ΔΕΚΑΟΚΤΩ» έχει να αφηγηθεί ένα σύμπαν γεμάτο θαύματα. Όλοι τους με έναν τρόπο είναι θύματα, κυρίως του ίδιου τους του εαυτού κι όλοι σχεδόν, τελευταία στιγμή σώζονται από το βαρύ τους παρελθόν και δραπετεύουν αιμόφυρτοι.
Στις παρουσιάσεις του βιβλίου (Εκδόσεις Καστανιώτη) ο συγγραφέας μας δείχνει τον τρόπο να εντοπίσουμε το δικό μας αποτύπωμα μέσα στις ιστορίες αυτές και να το αποδεχτούμε.
Το καλοκαίρι του 2024 το βιβλίο κλείνει την δεύτερη χιλιάδα πωλήσεων και το γιορτάζει σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων:
Σάββατο 3/8 στην Σύρο (στο The Flying Fig),
Τρίτη 27/8 στη Σέριφο,
Πέμπτη 29/8 στη Σίφνο,
Σάββατο 31/8 στην Μήλο.
Στο πλευρό του συγγραφέα:
- στη Σύρο η Έλλη Κακούρη, η Έμμυ Μπαξοπούλου και η Ευτυχία Γουσιου (The Flying Fig)
- στη Σέριφο οι Άννα Τριανταφύλου και Νατάσσα Καλογεροπούλου (Art Lab Think of Serifos)
- στη Σίφνο η Στέλλα Παφίτου (The Book Shop Art Café)
- στη Μήλο η Όλγα Μανέτα, η Κατερίνα Μπερδολόγου και ο Πέτρος Παπαγεωργίου (Bar Akri)
Τις παρουσιάσεις υποστηρίζουν:
οι Εκδόσεις Καστανιώτη, η Πειραματική Σκηνή Μήλου και το Μικρό Πολυτεχνείο
Ώρα Προσέλευσης σε κάθε εκδήλωση 19:30
Ώρα Έναρξης: 20:00
Είσοδος Ελεύθερη
Η Συλλογή Διηγημάτων ΤΡΙΑ ΔΕΚΑΟΚΤΩ
Από τη μια άκρη της γης στην άλλη, ήρωες δεμένοι μεταξύ τους με τα δεσμά μιας δύσκολης ενηλικίωσης. Μοιάζουν όλοι τους μέλη μιας τεράστιας δυσλειτουργικής οικογένειας. Ζουν σε σπίτια ή σε ιδρύματα που απειλούνται από τα ίδια τους τα δομικά υλικά. Ριγμένοι στον κόσμο, βυθομετρούν τον εαυτό τους μπροστά σε κρίσιμες προσωπικές αποφάσεις ή κοινωνικές αλλαγές. Κυνηγώντας τα όνειρά τους, γκρεμίζουν τις αυταπάτες τους από ένα αναφομοίωτο παρελθόν, το παρόν τους γίνεται χωνευτήρι για τα ανοιχτά τους θέματα και βάφει το μέλλον τους με τα χρώματα της ανησυχίας. Μόνο μια θυσία ή ένα θαύμα μπορούν να ξεκλειδώσουν τις φυλακές, που μέσα τους παγιδεύονται οι ίδιοι ή παγιδεύουν άλλους. Συνήθως –στιγμές πριν να χαθούν όλα– μια κίνηση θάρρους, αγάπης ή εξιλέωσης οδηγεί στην επόμενη ιστορία ζωής, που συνδέεται μυστικά (318) με την προηγούμενη με ίση αγωνία. Η πίστη κερδίζεται με πολλές απώλειες και με μια πράξη που υπερβαίνει τον ανθρώπινο εγωισμό.
Ο συγγραφέας Θράσος Καμινάκης
Ο Θράσος Καμινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία και την Ιστορική Νοσολογία στο Παρίσι, όπου έζησε ως το 1992. Με δασκάλους σημαντικούς θεωρητικούς και κινηματογραφιστές, όπως ο Μαρκ Φερό, ο Ερίκ Ρομέρ και άλλοι, ολοκλήρωσε σπουδές στο Κινηματογραφικό Σενάριο και στη Σκηνοθεσία. Συνεργάστηκε παράλληλα με ελληνικά περιοδικά ως συντάκτης-ανταποκριτής σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Με την επιστροφή του στην Αθήνα εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης και έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Στη γραφή εμφανίζεται το 1984, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της εφημερίδας Τα Νέα για το διήγημά του Λεμονανθοί στις καγκελόπορτες. Με αυτό το διήγημα, που διασκευάστηκε για το θέατρο, μπαίνει στη θεατρική σκηνοθεσία το 1998.
Έγραψε κυρίως για το θέατρο:
- την τριλογία του Φεγγαριού (12 μήνες με 13 φεγγάρια, Φεγγαροβδομάδα και Το φεγγάρι στον υπερσυντέλικο),
- τις συλλογές μονόπρακτων: Οι γυναίκες που οι άντρες τους λείπουν και Αποσπάσματα βουλιμικού λόγου,
- το μιούζικαλ Dreamstreet,
- το σπονδυλωτό έργο Το επταήμερο,
- το δράμα Blitz (σε συνεργασία με τη Γωγώ Τσούρου) και
- δύο θεατρικά παραμύθια, Το τσίρκο πετάει (σε συνεργασία με την Ελένη Κονιδάρη) το 2007 και Lost love stories, για το συγκρότημα LSD, το 2009.
Έγραψε επίσης τραγούδια για θεατρικές παραστάσεις, σε μουσική Δήμητρας Γαλάνη, Mode Plagal, Κώστα Χατζόπουλου και άλλων. Το σύνολο αυτών των τραγουδιών θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο του 2023 υπό τον τίτλο Υπνοβάτες.
Ίδρυσε το Pocket Theatre in Athens και διοργάνωσε το ομώνυμο φεστιβάλ και το Story Telling Festival (2005-2014). Είναι ο δημιουργός του Μικρού Πολυτεχνείου στο Θησείο, το οποίο διευθύνει από το 2003. Διδάσκει στιχουργική, θεατρική και δημιουργική γραφή. Εξειδικεύεται στην διδασκαλία του αφηγήματος Μπονζάι που είναι η πολύ μικρή σε όγκο και έκταση ιστορία που το θέμα της υπερβαίνει την φόρμα της και η πλοκή της φλερτάρει πληθωρικά με το μυθιστόρημα. Τα διηγήματα του τόμου Τρία Δεκαοκτώ ανήκουν ολοφάνερα σε αυτό το είδος γραφής.
Το 2018 μεταφράστηκε από τα γαλλικά και εκδόθηκε η διδακτορική του διατριβή «Το λαζαρέτο της Σύρου» που εκπονήθηκε κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Παρίσι, μετά από ενδελεχή έρευνα στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ερμούπολης.
Η συλλογή διηγημάτων Τρία Δεκαοκτώ πρόσφατα πέρασε στην βραχεία λίστα των δέκα δημοφιλέστερων βιβλίων για το 2023 στα βιβλιοπωλεία Public και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της χώρας.
Ο Θράσος Καμινάκης ζει τους χειμώνες στο Γκάζι και τα καλοκαίρια στην Ερμούπολη, κάτι που εξηγεί γιατί πολλά από τα διηγήματα της συλλογής έχουν γραφτεί στην Σύρο.