Η γεύση έχει μνήμη. Όσο μάλιστα πιο ξεχωριστή είναι, τόσο μακρύτερα ταξιδεύει στον χρόνο.
Η μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας, τα «Βραβεία Ποιότητας» του Περιοδικού «Γαστρονόμος» της «Καθημερινής», φιλοξενήθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 στην «Αγορά Μοδιάνο», το νέο γαστρονομικό προορισμό της Θεσσαλονίκης, μια μέρα πριν ανοίξει επίσημα τις πόρτες της για το κοινό, σηματοδοτώντας έτσι δυναμικά το νέο ξεκίνημα ενός τόσο σημαντικού τοπόσημου στο ιστορικό κέντρο της συμπρωτεύουσας. Τα «Βραβεία Ποιότητας» του Γαστρονόμου απονέμονται κάθε χρόνο σε Έλληνες παραγωγούς τροφίμων αλλά και εμπόρους, επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού κλάδου, μάγειρες και εστιάτορες και που ξεχωρίζουν για το ήθος και την ποιότητά τους. Τα Βραβεία παρουσιάσε ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Καπουτζίδης.
Στα φετινά «Βραβεία Ποιότητας», μεταξύ άλλων, τιμήθηκαν με Ειδικό Βραβείο οι Λουκουμοποιΐες Σύρου Συκουτρής, Λειβαδάρας, Κορρές, Κανακάρης, Δεναξά, Γεωργίου και κατ’ επέκταση το «Συριανό Λουκούμι». Όπως γράφει ο «Γαστρονόμος»: «Φέτος ο θεσμός των «Βραβείων Ποιότητας» του «Γαστρονόμου» έφερε ένα ειδικό συναισθηματικό βάρος. Λόγω της επετείου 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποφασίστηκε στο κλείσιμο της χρονιάς αντί άλλης εκδήλωσης μνήμης, τα Βραβεία του «Γαστρονόμου» να αφιερωθούν στον Μικρασιατικό ελληνισμό και να τιμήσουν μόνο παραγωγούς και επιχειρήσεις Μικρασιατών από όλη την Ελλάδα. Παραγωγούς και τρόφιμα που τιμούν τη μεγάλη μικρασιατική κληρονομιά.»
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι των λουκουμοποιείων Κορρέ, Λειβαδάρα και Συκουτρή. Στην εκδήλωση προβλήθηκε απόσπασμα από το ιστορικό βίντεο Συριανό Λουκούμι – Μία γλυκιά ιστορία στα αλμυρά νερά του Αιγαίου, που συγκίνησε όλους κατά την τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο θέατρο «Απόλλων» για την εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, παρουσία στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο παρευρισκόμενοι με ατομική πρόσκληση, από τον εξώστη της Στοάς και μέσω γιγαντοοθόνης παρακολούθησαν την παρουσίαση των βραβείων. Την ίδια ώρα λειτουργούσαν τα καταστήματα στο ισόγειο της αγοράς, ενώ παράλληλα ειδικά διαμορφωμένοι χώροι φιλοξένησαν γνωστούς και διάσημους σεφ, ανάμεσα τους οι: Λευτέρης Λαζάρου, Χριστόφορος Πέσκιας, Νένα Ισμυρνόγλου, Αστέριος Κουστούδης και πολλοί άλλοι, οι οποίοι παρουσίασαν τις ξεχωριστές δημιουργίες τους.
Επιπλέον, ενόψει και του έτους 2023, κατά το οποίο συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη Σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Συριανό Λουκούμι, ως στοιχείο εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο θα τύχει ανίστοιχης προβολής μέσα από τις επετειακές δράσεις που που προγραμματίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τίμησε το Συριανό Λουκούμι και τα 200 Χρόνια Ιστορίας του, με επιχορήγηση 15.000€ στο Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.
με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.