Το Πολιτιστικό Κίνημα των Μικρών Ελεύθερων Βιβλιοθηκών που ξεκίνησε πριν απο χρόνια στην Αμερική έφτασε ως ιδέα και στη χώρα μας.
Ήδη η πρώτη υπάρχει και στο νησί μας. Είναι στην Αγροικία Ρούσσου, Ατελιού Βάρη Σύρου, στο σπίτι της κας Άννας Ρούσσου.
Είναι ένα ανταλλακτήριο βιβλίων, μια κοιτίδα πολιτισμού που μπορεί να υπάρχει σε χώρους όπου πηγαινοέρχεται κόσμος.
Το σύνθημα είναι φερε ένα βιβλίο, πάρε ένα, διάβασε το, επέστρεψε το.
Προωθώ την ιδέα σε φίλους, φορείς, ιδιώτες, Δήμο και βέβαια σε σας για την περαιτέρω δημοσιοποίηση της.
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Το πολιτιστικό κίνημα Little Free Library, LFL, ελεύθερες μικρές βιβλιοθήκες, μικροβιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες του δρόμου, είναι ξύλινα σπίτια γεμάτα βιβλία, προσιτά σε όλους. Τοποθετούνται οπουδήποτε οι άνθρωποι πηγαινοέρχονται. Ο καθένας μπορεί να ανοίξει την πόρτα των σπιτιών αυτών και να δανειστεί ένα βιβλίο με την προϋπόθεση να το επιστρέψει ή να το αντικαταστήσει με ένα άλλο.
Το σύνθημα, είναι: πάρε ένα βιβλίο, διαβάστε το, επιστρέψτε το, φέρε ένα δικό σου.
Η ιδέα ήρθε απο τις ΗΠΑ. Ο Todd Bol το 2009 κατασκεύασε το πρώτο ξύλινο σπιτάκι με τις λέξεις «δωρεάν βιβλία», στο Hudson (Wisconsin), στη μνήμη της μητέρας του Esther, καθηγήτριας- αναγνώστριας. Ο αρχικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας τόπος στον οποίο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να μοιραστεί τα αγαπημένα του βιβλία. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν τόσο επιτυχημένη, που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλες τις ΗΠΑ και από κει σ ολόκληρο τον κόσμο.
Η μικρή ανοιχτή βιβλιοθήκη σκοπό έχει την προώθηση της ανάγνωσης και του πολιτισμού, την ενθάρρυνση των πολιτών να μοιράζονται τα βιβλία που αγαπούν και να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες ανάγνωσης. Είναι πολλά μικρά κέντρα διάχυσης της γνώσης και συγχρόνως, κοινωνικοποίησης των ανθρώπων αλλά και των γενεών.
Οι πολίτες αντιδρούν με ενθουσιασμό, σταματούν να ξεφυλλίσουν, να διαβάσουν και να πάρουν ένα βιβλίο, τα παιδιά έρχονται κοντά στην ανάγνωση μ έναν πρωτότυπο τρόπο καθώς περιεργάζονται τα βιβλία, γονείς διοργανώνουν πικνίκ γύρω από τη Μικρή Βιβλιοθήκη και κάνουν την ανάγνωση διασκέδαση.
Ναι, είναι καλό να βρίσκουμε βιβλία οπουδήποτε. Απλά βάλτε την πρώτη πέτρα, κάνετε το πρώτο βήμα, και στη συνέχεια η ίδια η κοινότητα, οι γείτονες, οι ενώσεις, τα σχολεία, η εκκλησία, οι επιχειρηματίες, οι φορείς, οι σύλλογοι, θα συνεχίσουν να χτίζουν, λέει ο Todd Bol.
Οι μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες δημιουργούν θετικά πρότυπα σε τοπικό επίπεδο και γι αυτό είναι τόσο επιτυχημένες. Βέβαια αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν με τις δημόσιες βιβλιοθήκες οι οποίες είναι αναντικατάστατα κέντρα γνώσης. Οι ιδιοκτήτες ονομάζονται διαχειριστές. Με ευφάνταστες δράσεις προωθούν την ιδέα τους. Είναι ένας μοναδικός και ισχυρός τρόπος ψηφιακής αποτοξίνωσης, όχι βέβαια αντί τεχνολογικό κίνημα, που φέρνει ισορροπία καθώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο. Την τεχνολογία την χρειαζόμαστε καθώς αυτή μας έφερε κοντά τους. Για το λόγο αυτό ο κάθε αναγνώστης και ο κάθε επισκέπτης πρέπει να γίνει πρεσβευτής των LFL μέσω αυτής. Στη χώρα μας είναι λιγοστές και μεμονωμένες. Ας τις πολλαπλασιάσουμε!!!!
Στην Αγροικία Ρούσσου, Ατελιού Βάρη Σύρου, λειτουργεί η πρώτη Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη. Ευγενική προσφορά κατασκευής από τους Γεώργιο Ρούσσο και Μιχάλη Γεδεών.
Προωθήστε την ιδέα σε όλους τους ανθρώπους γύρω σας και ελάτε να δημιουργήσουμε μικρές κοιτίδες πολιτισμού.
Είμαι στη διάθεσή σας μέσω του https://annarussu.blogspot.gr και facebook για πληροφορίες, διευκρινήσεις και δημιουργία.
Το site https://littlefreelibrary.org/start/ θα σας δώσει επιπλέον ενημέρωση.
ΑΝΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ (6974938415)
Ποιήτρια, Αφηγήτρια