Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει:
Διαδικτυακή Διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος
Την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Ιουνίου (ώρες 18:00-20:00) το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το ΠΙΟΠ συνδιοργανώνουν διαδικτυακή επιστημονική διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος, με τίτλο «Κυκλική οικονομία στο φυσικό, αγροτικό και οικισμένο περιβάλλον: αντιλήψεις, διαχείριση και πρακτικές». Ζητούμενο της διημερίδας είναι η αναζήτηση στο ιστορικό παρελθόν αυτών που σήμερα καλούνται «ανακύκλωση», «επανάχρηση», «διαχείριση» νερού ή άλλων φυσικών πόρων, κυκλική οικονομία κ.λπ., δεδομένου ότι παρόμοιες έννοιες θα μπορούσαν να περιγράψουν πρακτικές του παρελθόντος σε σχέση με τις τεχνικές διαδικασίες παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, το οικιστικό περιβάλλον, την υφαντική κ.ά. Επιχειρείται προσέγγιση των κυκλικών ρυθμών, των τρόπων και των πρακτικών χρήσης των φυσικών πόρων, των πρώτων υλών και των φυσικών υλικών σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους, αλλά και προβολή όλων αυτών στους σύγχρονους προβληματισμούς.
Για το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας πατήστε εδώ
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση ArchivesPiop@piraeusbank.gr, γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και τηλέφωνο επικοινωνίας έως 2/6 με την ένδειξη «διημερίδα». Οι 100 πρώτοι θα λάβουν οδηγίες για τη συμμετοχή τους στη διαδικτυακή συνάντηση.
Διαδικτυακό εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για όλη την οικογένεια
Την Παρασκευή 4 Ιουνίου (ώρα 16:00) πραγματοποιείται εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για όλες τις ηλικίες, με τίτλο «O κύκλος του χαρτιού». Με στόχο την εξοικείωση με τις αρχές της ανακύκλωσης, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα επαναχρησιμοποιώντας χαρτί. Το εργαστήρι αποτελεί παράλληλη δράση της διημερίδας «Κυκλική οικονομία στο φυσικό, αγροτικό και οικισμένο περιβάλλον: αντιλήψεις, διαχείριση και πρακτικές».
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση ArchivesPiop@piraeusbank.gr, γράφοντας το ονοματεπώνυμο σας και τηλέφωνο επικοινωνίας με την ένδειξη «εργαστήρι». Οι 40 πρώτοι θα λάβουν οδηγίες για τη συμμετοχή τους.
Διαδικτυακές αφηγηματικές παραστάσεις με πρωταγωνιστή το νερό για μικρούς και μεγάλους
Από την Παρασκευή 4 έως και την Κυριακή 6 Ιουνίου παρουσιάζονται διαδικτυακές προβολές παραστάσεων αφήγησης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Θρύλοι, παραμύθια, σκοτεινές φήμες, υδάτινες ευλογίες ζωντανεύουν σε ειδικές αφηγηματικές παραστάσεις, όπου το νερό «μιλά» και «αφηγείται» με τη φωνή του ιστορητή Στέλιου Πελασγού.
Πρόκειται για τις προβολές:
– «Η Αρχοντοπούλα κι ο Νεροπαρμένος» και άλλα παραμύθια του νερού
Παράσταση προφορικής αφήγησης, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Μαρίας Ζωγραφάκη-Σπυριδάκη για παιδιά και για όσους πίνουν ακόμα το δροσερό νερό της παιδικής ηλικίας.
– «Η ώρα που κοιμάται το νερό»
Παράσταση αφήγησης για ενήλικες και εφήβους, με ιστορίες σκοτεινές αλλά και εύθυμες από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Οι προβολές θα είναι διαθέσιμες δωρεάν στο επίσημο κανάλι του ΠΙΟΠ στο YouTube από την Παρασκευή 4 Ιουνίου (ώρα 10:00) έως την Κυριακή 6 Ιουνίου (ώρα 24:00).
Διαδικτυακό εργαστήρι αφήγησης για ενήλικες
Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου (ώρες 11:00-13:00) οργανώνεται το διαδικτυακό εργαστήρι αφήγησης με τίτλο «Δέντρα βλέπω και πουλιά κι ακούω τη φωνή τους…», με την αφηγήτρια και συγγραφέα Εύη Γεροκώστα. Με αφορμή ιστορίες της προφορικής παράδοσης και της λογοτεχνίας που έχουν θέμα τη φύση, οι συμμετέχοντες θα κάνουν μια νοερή βόλτα στον κόσμο της αφήγησης.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση TirlaV@piraeusbank.gr, γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι 20 πρώτοι θα λάβουν οδηγίες για τη συμμετοχή τους.
Διαδικτυακό βιωματικό εργαστήρι για ενήλικες
Την Παρασκευή 11 Ιουνίου (ώρες 11:00-13:00) παρουσιάζεται το βιωματικό εργαστήρι με τίτλο «Αν ήμουν δέντρο», με τη θεατροπαιδαγωγό Μαρία Τερζάκη. Οι συμμετέχοντες, με αφετηρία ποιήματα, κείμενα, πίνακες ζωγραφικής και τραγούδια και αξιοποιώντας τη ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι και τη δημιουργική γραφή, θα εξερευνήσουν τη σχέση τους με τη φύση.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση EvangelouT@piraeusbank.gr, γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι 20 πρώτοι θα λάβουν οδηγίες για τη συμμετοχή τους.
Έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Από την Κυριακή 13 Ιουνίου παρουσιάζεται στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Καμηλάκη με τίτλο «Somewhere», στο πλαίσιο συνεργασίας του ΠΙΟΠ με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021/Corinth Exposed Photography Festival 2021, τη Φωτογραφική Λέσχη Κορίνθου και το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών. Ο Γιώργος Καμηλάκης παρουσιάζει φωτογραφίες από τοπία «αχρονικά» και «ατοπικά» και, παρόλο που ο φακός του κινείται στο αυστηρό πλαίσιο των κανόνων της παραδοσιακής φωτογραφίας, καταφέρνει να προσδώσει ονειρική ατμόσφαιρα σε φυσικά τοπία, χωρίς υπερβολές και παρεμβάσεις.
Την Κυριακή 13 Ιουνίου (ώρα 12:00), ο Γιώργος Καμηλάκης θα βρίσκεται στο Μουσείο για να υποδεχθεί τους επισκέπτες και να συνομιλήσει μαζί τους.
Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουνίου–27 Νοεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00- 18:00 (έως 15/10), 10:00- 17:00 (από 16/10)
Διαδικτυακή παρουσίαση «Στον μαστιχώνα του Μουσείου»
Αξιοποιώντας την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη PLUGGY, παρουσιάζεται διαδικτυακά το αγροτικό τοπίο των Μαστιχοχωρίων, όπως αυτό έχει διατηρηθεί και αναδεικνύεται στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Μαστίχας Χίου. Η παρουσίαση βασίζεται σε φωτογραφίες που τράβηξαν οι εργαζόμενοι στο Μουσείο, από αγάπη για τη φύση και από θαυμασμό για τους θησαυρούς του τοπίου. Αποτυπώνονται έτσι σημαντικά στοιχεία του περιβάλλοντος που συνυπάρχουν στην υπαίθρια έκθεση: η ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής, τα είδη που ο άνθρωπος καλλιεργεί, οι ιδιαίτερες πρακτικές καλλιέργειας, η παραγωγική μνήμη και η ταυτότητα του τοπίου.
Η παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν από το Σάββατο 5 Ιουνίου στο https://pluggy.eu/
Εκπαιδευτικό έντυπο για την έκθεση «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΗ-Αδάμαστη φύση» για μικρούς και μεγάλους
Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΗ-Αδάμαστη φύση», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας έως τις 27 Νοεμβρίου 2021, δημιουργήθηκε το ομότιτλο εκπαιδευτικό έντυπο σε ψηφιακή μορφή για παιδιά όλων των ηλικιών. Αξιοποιώντας παιδαγωγικά εργαλεία και προτάσεις για δράσεις που μπορούν εύκολα να πραγματοποιηθούν σε οποιονδήποτε χώρο, επιχειρείται ένα ταξίδι εκπαίδευσης, γνώσης και ψυχαγωγίας στον πολυδιάστατο κόσμο της καταξιωμένης εικαστικού Αφροδίτης Λίτη. Με αφετηρία το φυσικό περιβάλλον, τη θεματική του Μουσείου και τα έργα της καλλιτέχνιδος, οι συμμετέχοντες μπορούν να «μυηθούν» σε διαφορετικές μορφές τέχνης, να εμπνευστούν από το φυσικό τοπίο της Στυμφαλίας και να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του οικοσυστήματος.
Το έντυπο θα είναι διαθέσιμο δωρεάν από το Σάββατο 5 Ιουνίου στο www.piop.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγέλου Γέροντα 6, 10558 Πλάκα
Τ.: 210 3256922 | www.piop.gr