Οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Μνημεία και τα Μουσεία της χώρας είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους καλοκαιρινούς επισκέπτες τους.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, του Ακρωτηρίου Θήρας και του Ανάκτορου Ζάκρου όπως και ο αρχαιολογικός χώρος Πέλλας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι ήδη ανοικτοί από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, επίσης το Σούνιο έως τη δύση του ηλίου, η Κνωσός έως τις 7 μ.μ. Από αύριο από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. θα είναι ανοικτά μεταξύ άλλων το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών (Βεργίνα), η Σπιναλόγκα κ.ά.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το ωράριο λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μνημείων και των Μουσείων της χώρας έως και την 31η Οκτωβρίου 2017 καθορίζεται λεπτομερώς όπως φαίνεται στον συνημμένο πίνακα (
www.yppo.gr/files/g_63604.xls)
Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία θα παραμείνουν κλειστά κατά την ημέρα του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, επίσημες αργίες του κράτους. Επίσης τη Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν από τις 12 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
Το ωράριο για
το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου διαμορφώνεται πλέον ως εξής:
Τρίτη έως Πέμπτη | 09.00-16.00Παρασκευή και Σαββατοκύριακο | 09:00-21:00Διεύθυνση: Εμμανουήλ Μπενάκη, (στη βορειοδυτική πλευρά του Δημαρχείου), πλατεία Μιαούλη
Τηλ. 2281088487
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου στεγάζεται στο Δημαρχείο, με ανεξάρτητη είσοδο από τη δυτική πλευρά. Πυρήνας του Μουσείου ήταν η αρχαιολογική συλλογή, από επιγραφές κυρίως, που συγκέντρωσε ο Ιωάννης Κοκκώνης το 1834, και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία του Ελλαδικού χώρου.
Το πρώτο αυτό, πρόχειρο Μουσείο στεγάστηκε στο Γυμνάσιο, έπειτα (1888) στο δημοτικό κτίριο στο Νησάκι και, από το 1899-1901, στον χώρο του Δημαρχείου και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη.
Η τελευταία αυτή μετακίνηση συνδέεται με τα σημαντικά ευρήματα του Χρ. Τσούντα στη Χαλανδριανή και την επιθυμία των Συριανών να τα κρατήσουν στον τόπο τους.
Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν εκθέματα όπως το Δέπας Αμφικύπελλον, ένα σωληνοειδές κύπελλο ύψους 15 εκατοστών από τα τέλη της 3ης χιλιετίας, την Πυξίδα, ένα αγγείο ύψους 7 εκατοστών από το δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας, το μαρμάρινο ειδώλιο μιας γυναικείας μορφής ύψους 35 εκατοστών από το 730 π.Χ. καθώς και άλλα Πρωτοκυκλαδύτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές. Στο χώρο του μουσείο λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.