To Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύει στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών στη Σύρο για να παρουσιάσει ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού με τίτλο Return of the summer, σε χορογραφίες του Γιάννη Μανταφούνη και του Κωνσταντίνου Ρήγου. Το έργο Point of No Return του Γιάννη Μανταφούνη πάνω σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη συνομιλεί με το έργο Les Nuits d’été του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνου Ρήγου, σε μουσική του Εκτόρ Μπερλιόζ, συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα σύγχρονου χορού που ξεχειλίζει από δυναμισμό και ενέργεια. Η περιοδεία υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Point of No Return
Στο Point of No Return, o διεθνώς αναγνωρισμένος χορευτής και χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης συνθέτει ένα σύγχρονο χορευτικό έργο με κινησιολογικά στοιχεία βαθιά ριζωμένα στην παράδοση του κλασικού χορού. Στον τόνο της μουσικής του Γιώργου Κουμεντάκη, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ επικεντρώνουν την ερμηνεία τους στη διαφάνεια και την αυθεντικότητα της κίνησης μέσα από το πρίσμα του κλασικού βηματολογίου. Παρότι το ομαδικό βίωμα των σωμάτων τους αντικατοπτρίζει μία άκρως κλασική χορογραφική προσέγγιση, μπορούμε να διακρίνουμε στους ερμηνευτές ένα προσωπικό στίγμα και μία ιδιαίτερα σύγχρονη αντιμετώπιση της παρουσίας και της ερμηνείας της κίνησης, εμφανή στοιχεία που σηματοδοτούν την υπογραφή του χορογράφου σε κάθε νέο έργο του.
Les Nuits d’été
O περίφημος κύκλος Καλοκαιρινές Nύχτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Εκτόρ Μπερλιόζ. Ο κορυφαίος Γάλλος συνθέτης έχει γράψει αυτά τα έξι τραγούδια για φωνή και πιάνο, πάνω σε ποίηση Τεοφίλ Γκωτιέ, επιδιώκοντας να αποδώσει μουσικά, μέσα από τις λεπτεπίλεπτες ερωτικές μελωδίες του, την αγάπη στην πιο εξιδανικευμένη μορφή της. Βασισμένος στον ομώνυμο κύκλο τραγουδιών, ο Κωνσταντίνος Ρήγος δημιουργεί με το Μπαλέτο της ΕΛΣ ένα έργο για τον έρωτα, τη μοναξιά, την αναζήτηση και το ταξίδι. Χειρονομίες και σχήματα δημιουργούν ένα καλειδοσκόπιο για το εσωτερικό καλοκαίρι του καθενός μας. Το «Les Nuits d’été είναι ένα έργο αναπόλησης για όλα εκείνα τα βράδια που αγαπάμε, ερωτευόμαστε, ονειρευόμαστε, ζούμε… Μιλάει για τη ρευστότητα των σχέσεων και για το πώς όλα μπορούν να συμβούν κάτω από το φως του φεγγαριού. Με αναφορές στον ρομαντισμό και την κλασική τεχνική, οι χορευτές του έργου βουτάνε στα μαύρα νερά της θάλασσας και στο μαύρο των αισθήσεων και παραισθήσεων», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ρήγος.
Συντελεστές Point of No Return:
Χορογραφία, επιμέλεια κοστουμιών: Γιάννης Μανταφούνης | Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Συμμετέχουν οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Γυναίκες: Έλενα Κέκκου, Μαρίτα Νικολίτσα, Marta Rivero-De Miranda, Ελευθερία Στάμου, Alicia Townsend, Δέσποινα Χρυσστόμου. Άνδρες: Στέλιος Κατωπόδης, Manex Alberdi, Γιάννης Γκάντσιος, Γιάννης Μητράκης, Daniele Pecorari, Stefano Pietragalla, Γιώργος Χατζόπουλος
Το έργο ερμήνευσαν οι Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Ντέιβιντ Μπόγκοραντ (βιολί), Θανάσης Σουργκούνης (βιόλα), Γιάννης Στέφος (τσέλο).
Συντελεστές Les Nuits d’été:
Χορογραφία, σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος | Μουσική: Εκτόρ Μπερλιόζ | Στίχοι: Τεοφίλ Γκωτιέ | Κοστούμια: Deux Hommes
Χορεύουν: Βαγγέλης Μπίκος, Έλενα Κέκκου, Δέσποινα Χρυσοστόμου, Μαρίτα Νικολίτσα, Ελευθερία Στάμου, Manex Alberdi, Γιάννης Γκάντσιος, Stefano Pietragalla, Γιάννης Μητράκης
Το έργο ερμήνευσαν οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Σοφία Ταμβακοπούλου (πιάνο)
* Η μουσική και στα δύο έργα είναι προ-ηχογραφημένη.
Κατάλληλο για όλους
Διάρκεια: 65 λεπτά
Τρέιλερ: –
Χορηγός Παράστασης ΕΛΣ / Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός
Μέγας Δωρητής ΕΛΣ / ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ (ΙΣΝ)
Το έργο έχει παρουσιαστεί στα: Εθνική Λυρική Σκηνή, Θόλος ΚΠΙΣΝ, Cairo Opera House, Βαμβακού, Πάρος, Σύρος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε οικονομικά ενώ αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Το 1990 ίδρυσε το Χοροθέατρο Οκτάνα, με το οποίο παρουσίασε πολλές παραγωγές διεθνώς. Παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί σε πάνω από σαράντα διεθνή φεστιβάλ σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο καθώς και στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Ηρώδειο κ.α. Έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Χορού (1995, 1996), με το Κρατικό Βραβείο Χορογραφίας (1999, 2001) και το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη (1997). Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Χοροθεάτρου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το 2000 μέχρι το 2005. Έχει σκηνοθετήσει έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο, μιούζικαλ, όπερες, την παιδική παράσταση Φρουτοπία του Ευγένιου Τριβιζά και παραστάσεις με συνδυασμό τεχνών (Πολύ κακό και τίποτα, Bossa Nova, Τιτανικός, Άνεμος στο Εθνικό Θέατρο) στις οποίες παντρεύει όλες τις ιδιότητές του. Από τον Φεβρουάριο του 2018 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η πρώτη χορογραφία που παρουσίασε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είναι η Λίμνη των κύκνων. Από τον Οκτώβριο του 2019 είναι πρόεδρος της σχολής από την οποία αποφοίτησε, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ
Ο Ιωάννης Μανταφούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στο Conservatoire national supérieur (CNSMDP).
Προτού γίνει ανεξάρτητος χορογράφος, υπήρξε χορευτής στο Μπαλέτο της Όπερας του Γκέτεμποργκ, στο Nederlands Dans Theater II και στη Forsythe Company (2005-2009).
Παράλληλα, άρχισε να δημιουργεί το δικό του έργο: στην Αθήνα με την ομάδα Lemurius (από το 2005), στη Γενεύη με τον Fabrice Mazliah και την ομάδα τους, Cie Projet 11 (από το 2007), και στη Φρανκφούρτη με τη May Zarhy και τον Fabrice Mazliah, με την ομάδα τους MAMAZA (από το 2009). Από το 2015, ο Ιωάννης Μανταφούνης ανέλαβε προσωπικά την καλλιτεχνική διεύθυνση της ομάδας Cie Ioannis Mandafounis, που εδρεύει στη Γενεύη, προσκαλώντας διάφορους καλλιτέχνες να συνεργάζονται μαζί του σε κάθε νέο πρότζεκτ.
Έχει λάβει αναθέσεις δημιουργίας νέων έργων για λογαριασμό διεθνώς αναγνωρισμένων ομάδων θεάτρου και χορού, όπως είναι το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Εθνικό Θέατρο, το Grand Théâtre de Genève, το Corpus (Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας), το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, το Norrdans της Σουηδίας κ.ά.
Ο Ιωάννης Μανταφούνης διδάσκει επίσης αυτοσχεδιασμό σε εργαστήρια, καθώς και κλασικό μπαλέτο, μέσα από την ιδιαίτερη προσέγγισή του, που συνδυάζει πρακτικές πολεμικών τεχνών, και πιο συγκεκριμένα Budo. Έχει προσκληθεί να διδάξει στα πιο περίβλεπτα ιδρύματα χορού της Ευρώπης.
Το 2015 τιμήθηκε με το Ελβετικό Βραβείο Χορού, στην κατηγορία Εξαίρετου Άνδρα Χορευτή.