Το όραμα
To 1983, η τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος [ΦΤΕ], Πρωτοπαπαδάκη Λ. και ο Δντης του ΦΤΕ Κεφάκης Εμμανουήλ αναζητούν τον τρόπο που θα επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αγοράζονται τα πρώτα εκθέματα από τον ΦΤΕ, και ακολουθούν δωρεές εκθεμάτων από οργανισμούς, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα συνειδητοποιείται ότι η δυνατότητα ψηλάφησης των εκθεμάτων αποτελεί και για τους βλέποντες έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Ιστορικό
Το 1984 ιδρύεται το Μουσείο Αφής, και στεγάζεται στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Tο 1999 καταστρέφεται κτηριολογικά από τον σεισμό. Με τις επιχορηγήσεις του
Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις χορηγίες της Οργάνωσης
American Friends of the Blind in Greece, ξεκινά η αποκατάστασή του, η οποία και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2004. Tα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου, στις 9/3/2004, τιμά με την παρουσία του ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.
Διακρίσεις
Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία.
Το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.
Ιδιαιτερότητα – Αγγίξτε και Γνωρίστε
Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα λίγα Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα
εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού, όπως το
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία
Ακροπόλεως,
Δελφών,
Ολυμπίας,
Ηρακλείου και το
Κυκλαδικό Μουσείο, και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.
Υπάρχει η νέα αίθουσα για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους παραΟλυμπιακούς αγώνες, που έγινε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στον προθάλαμο φιλοξενούνται οι Μασκότ και τα σύμβολα των Αγώνων σε ανάγλυφη κατασκευή, επινόηση και υλοποίηση της ζωγράφου Μαρίας Βεργοπούλου, καθώς και ανάγλυφοι χάρτες της Αττικής με επισημάνσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Έργα ατόμων με προβλήματα όρασης
Επίσης στο Μουσείο Αφής φιλοξενούνται γλυπτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμεικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος
Ενημερωτικό Υλικό
Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά – αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγενθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες.
Λειτουργία
Το Μουσείο Αφής ανήκει στο
Φάρο Τυφλών της Ελλάδος. Υπεύθυνες για τη λειτουργία, ανάπτυξη και προβολή του Μουσείου είναι η
κα Γεωργία Ρουκουτάκη.
Διεύθυνση
Δοϊράνης 198, Καλλιθέα
Τηλ.: (+30210) 941 5222
Fax: (+30210) 941 5271
Είσοδος επισκεπτών από
Δοϊράνης 198, Καλλιθέα
Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 15:30.
Σάββατο και Κυριακή: Μετά από συνεννόηση.
Είσοδος: 2 € [ευρώ] | ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους δωρεάν
Κινητικά προβλήματα
Η πρόσβαση στο Μουσείο για άτομα με κινητικά προβλήματα γίνεται από ειδική ράμπα στην είσοδο του κτηρίου. Η πρόσβαση στους ορόφους γίνεται με ανελκυστήρα Κλίμακας. [βλ.
ΑΜΕΑ]