Το HERitage Management eSystem (HERMeS) – Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων της Ερμούπολης – βραβεύεται σήμερα 17.10.2018, στο Στρασβούργο από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Council of the European Union) και τη δράση European Heritage Days (EHD) / Journées européennes du patrimoine (JEP) στο πλαίσιο των “European Heritage Stories” και θα είναι μία από τις δέκα ιστορίες από όλη την Ευρώπη που βραβεύονται και λαμβάνουν μια συμβολική χρηματοδότηση για να συνεχίσουν τη δράση τους στην Ερμούπολη.
Μία ερευνητική εργασία που στηρίζει το Ινστιτούτο Σύρου και εξελίσσει συστηματικά σε συνεργασία με το μέλος του ΔΣ του και ερευνητή της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο κ. Παύλο Χατζηγρηγορίου.
Στο πλαίσιο αυτή της εργασίας 100 μικρές ενημερωτικές πινακίδες θα τοποθετηθούν σε 100 κτίρια της Ερμούπολης με στόχο τη σύνδεση του υλικού και άυλου πολιτισμού μας. Με τη στήριξη του Council of the European Union, των European Heritage Days (EHD) / Journées européennes du patrimoine (JEP), της Europa Nostra και φυσικά με την υλοποίηση της HERMeS NGO σε μία έρευνα που θα γίνει από το Ινστιτούτο Σύρου, στο “Κέντρο Έρευνας Συριανού Πολιτισμού – καθηγητή Ιωσήφ Στεφάνου” στην Άνω Σύρο.
Περισσότερα για την ανακοίνωση της βράβευσης μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://bit.ly/2PzOU3u
Φωτογραφίες και λεπτομέρειες από την εκδήλωση θα έχουμε σε νέα δημοσίευση μας.
Το ιστορικό της επιτυχίας του HERMeS
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μας, το HER.M.E.S. αναπτύχθηκε ως διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π. από τον Παύλο Χατζηγρηγορίου με τις κατευθύνσεις του καθηγητή του Ε.Μ.Π., σήμερα προέδρου του Ινστιτούτου Σύρου, Ιωσήφ Στεφάνου.Αρχικά το 2013 το “HERMeS” τιμήθηκε με το “Best Paper Award” στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακού Πολιτισμού στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την Μασσαλία.
Στη συνέχεια το 2015, κέρδισε επάξια το βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία Έρευνα/Ψηφιοποίηση μεταξύ 263 αιτήσεων από 29 χώρες της Ευρώπης και θεωρείται ότι είναι «υπόδειγμα για τη διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης στη συλλογή και διατήρηση πληροφοριών σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης». Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε η Ελλάδα το βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία Έρευνα/Ψηφιοποίηση.
Η Σύρος και ειδικά η Ερμούπολη εξασφάλισε, πέρα από τη δημοσιότητα, την προώθηση της Ερμούπολης ως Βραβευμένη πόλη από την Europa Nostra. Ενισχύθηκε η υποψηφιότητά της για τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς υπάρχει τεκμηριωμένος δεσμός μεταξύ των βραβείων Europa Nostra και των ενταγμένων στον κατάλογο της UNESCO πόλεων/μνημείων. Η Ερμούπολη κέρδισε μία σημαντική προβολή σε ένα δίκτυο πόλεων και οργανισμών που ασχολούνται με τον πολιτισμό καθώς το HER.M.E.S. έστρεψε το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον στο νησί μας. Το σχετικό βραβείο κοσμεί πλέον την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Αργότερα οι νικητές του Βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά “Europa Nostra Awards 2015”, ανάμεσα τους και ο κ. Παύλος Χατζηγρηγορίου, τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Δημαρχείο του Όσλο στις 11.6.2015. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ήταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο στο European Quality Conference in Public Administration (EIPA) και το Νοέμβριο ήταν καλεσμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο “E.U. Cultural Forum” στις Βρυξέλλες, για την παρουσίαση της εργασίας του στην κατηγορία “Heritage”.
Το HERMeS έκανε ένα ακόμα σημαντικό νέο βήμα και παρουσιάστηκε από τον κ. Παύλο Χατζηγρηγορίου, για πρώτη φορά στο Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, στις 22.9.2016. Το όνομα και ο πολιτισμός της Ερμούπολης ακούστηκε σε μια συνάντηση 44 παγκοσμίως βραβευμένων project που επηρέασαν την πολιτιστική κληρονομιά το 2016.
Ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά που πραγματοποιήθηκε από τις 18-24.6.2018 στο Βερολίνο της Γερμανίας, με το σύνθημα “Sharing Heritage – Sharing Values”, η οποία θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις δημόσιες εκδηλώσεις “κλειδί” του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EYCH) και υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα Creative Europe της ΕΕ. Διοργανώθηκε από την Europa Nostra, το Stiftung Preußischer Kulturbesitz (SPK) και τη German Cultural Heritage Committee (DNK). Στο πλαίσιο αυτής της συνόδου κορυφής, σε ειδική συνεδρία, το παρόν έδωσε εκ νέου ο κ. Παύλος Χατζηγρηγορίου, Ειδικός Ψηφιακής Κληρονομιάς και Δημιουργός του HERMeS.
Δείτε το project HERMeS στο http://hermoupolis.omeka.net
Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2018
Το 2018 έχει αφιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Πολιτιστική Κληρονομιά. Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 έχει ως στόχο να προβάλει την εκπαιδευτική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, να αναδείξει τη συμβολή της στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και να προωθήσει τρόπους διατήρησης και διαχείρισής της, σε επίπεδο εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, εντάσσονται φέτος, οι πολιτιστικές δραστηριότητες των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς που διοργανώνονται κάθε χρόνο στις Ευρωπαϊκές χώρες και συνοδεύονται από πληθώρα εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις, διαλέξεις, πολιτιστικά δρώμενα κλπ. Στόχος του θεσμού είναι να προσφέρει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την πολιτιστική του κληρονομιά.