Μια νέα στρατηγική συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών κοινού ενδιαφέροντος, την ενδυνάμωση των Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων καθώς και την ανάδειξη τους ως διαχρονικούς πρεσβευτές της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, ανακοινώνουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» και το Cyclades Preservation Fund (CPF), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021 (8/3).
Η συνεργασία ξεκινά συμβολικά με ένα διαδικτυακό παζάρι που διοργανώνει το CPF στοχεύοντας να συγκεντρώσει χρήματα που θα διατεθούν για την αγορά επαναχρησιμοποιούμενων σκευών (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα) τα οποία θα παραχωρηθούν στα 16 Μέλη – Συλλόγους Γυναικών της Ομοσπονδίας που εκπροσωπούν 13 νησιά των Κυκλάδων, ώστε να αντικαταστήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται σε τοπικές γιορτές και συγκεντρώσεις τόσο των ίδιων των Συλλόγων όσο και άλλων τοπικών φορέων.
Όπως είναι ήδη γνωστό, από την 1η Ιουλίου 2021 η Ελλάδα, ενσωματώνοντας την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, με την απαγόρευση διάθεσης πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά καλαμάκια, ποτήρια, πιάτα, κτλ. Οι Γυναίκες των Κυκλάδων πρωτοστατούν και για άλλη μια φορά δείχνουν τον δρόμο. Δεν είναι άλλωστε παρά ένας μικρός και συνάμα δυναμικός κρίκος στην αλυσίδα της προστασίας του περιβάλλοντος. Διαδίδουν το μήνυμα και γίνονται εκείνες το παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.
Η Κυκλαδίτισσα γυναίκα, γράφει ο Μανώλης Γλέζος, «υπήρξεν από τους πρωτογενείς πανάρχαιους χρόνους, όπως δείχνουν τα γυναικεία κυκλαδίτικα ειδώλεια, η μήτρα της ζωής και το λίκνο της ύπαρξης των Κυκλαδιτών»[1] .
Από τη γυναίκα – σύμβολο στην καθημερινή γυναίκα του 21ου αιώνα, η Κυκλαδίτισσα αναλαμβάνει και πάλι να κάνει πράξη την διαχρονική της ευθύνη για την αειφορία των νησιών μας, ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύοντας την διαγενεακή προσέγγιση που πρέπει να διακρίνει διαχρονικές προκλήσεις, όπως η προστασία του πολύτιμου φυσικού μας περιβάλλοντος!
«Ζούμε στις Κυκλάδες, σε αυτά τα καταπληκτικά νησιά του Αιγαιακού Αρχιπελάγους. Δυστυχώς, όλοι και όλες, κάτοικοι και επισκέπτες, έχουμε δει (και οι πιο ενεργοί από εμάς, έχουμε σκύψει να μαζέψουμε..) πλαστικά, τα οποία τα κυκλαδικά μελτέμια έχουν παρασύρει και βρίσκονται πεταμένα σε απάτητα μέρη ανάμεσα στις ξερολιθιές είτε στις παραλίες μας.
Ως Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες Των Κυκλάδων» έχουμε τη βούληση να πρωτοπορήσουμε στον αγώνα για καθαρά κυκλαδίτικα χερσαία τοπία και θάλασσες χωρίς πλαστικά. Με την ευγενική υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund, επιλέγουμε να ξεκινήσουμε πριν από τον Ιούλιο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά μιας χρήσης στις εκδηλώσεις μας», δηλώνει η Άννα Μαυρουδή, Πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας.
«Μέλος του CPF μας παραχώρησε πρόσφατα μια όμορφη συλλογή γυναικείων ρούχων και αξεσουάρ από διάσημους σχεδιαστές την οποία αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά σχεδιάζοντας ένα διαδικτυακό παζάρι για την συλλογή χρημάτων που θα μπορούν να στηρίξουν τρέχουσες ή νέες δράσεις του CPF. Καθώς όλα τα αντικείμενα απευθύνονται σε γυναίκες θεωρήσαμε πως είναι ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Επιπλέον, με δεδομένη την εκτίμησή μας προς το έργο της Ομοσπονδίας σκεφτήκαμε πως η δράση μας αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με την πρωτοβουλία #PlasticFreeCyclades του CPF αλλά και να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθεί ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό προφίλ των Συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας, αναδεικνύοντας τις Γυναίκες ως διαχρονικούς πρεσβευτές της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, αλλά και ειδικότερα σήμερα ως μέρος της λύσης για την μείωση των πλαστικών μιας χρήσης από τις τοπικές γιορτές, και εν τέλει τις θάλασσες των Κυκλάδων. Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για την νέα αυτή στρατηγική μας συνεργασία που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο», δηλώνει η Άννυ Μητροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund.
Με αγάπη από τις Κυκλάδες, για τις γυναίκες και το περιβάλλον
Το διαδικτυακό παζάρι φιλοξενείται από τις 8 Μαρτίου στην πλατφόρμα https://cycladespreservationfund-women.com και θα παραμείνει «ανοιχτό» στους/ις ενδιαφερόμενους/ες υποστηρικτές της πρωτοβουλίας για έναν μήνα, έως τις 7 Απριλίου 2021.
Οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς ευελπιστούν η πρωτοβουλία τους να αγκαλιαστεί από όσους και όσες αγαπούν τις Κυκλάδες και θέλουν να το αποδείξουν στηρίζοντας εμπράκτως έναν εξαιρετικό σκοπό. Με αγάπη από τις Κυκλάδες, λοιπόν, για τις γυναίκες και το περιβάλλον!
Τελικός στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση, η αλλαγή κουλτούρας και η ανάδειξη καλών πρακτικών, που τα νησιά διαχρονικά υιοθετούσαν, εν προκειμένω της επιλογής των επαναχρησιμοποιούμενων σκευών έναντι εκείνων των πλαστικών μιας χρήσης. Μικρές συνήθειες, μεγάλες αλλαγές!
Επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες:
Άννα Μαυρουδή, Πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων»: τηλ. 6944993104 | email: omospondiasyl.gynaikwnkykladwn@gmail.com | oikorestwnkykladwn.blogspot.com
Άννυ Μητροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια Cyclades Preservation Fund: τηλ. 6977695999 | email: anni@cycladespreservationfund.org | www.cycladespreservationfund.org
Περισσότερες πληροφορίες για τους συνεργαζόμενους φορείς:
Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων»
Η Ο.Συ.Γυ.Κυκλάδων είναι ένα δευτεροβάθμιο όργανο το οποίο ιδρύθηκε επίσημα, στις 31 Ιουλίου 2013, με τη συμμετοχή 13 Συλλόγων Γυναικών από 10 νησιά. Σήμερα, αριθμεί 16 μέλη:
Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, Σύλλογος Γυναικών Άνδρου, Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου, Σύλλογος Γυναικών Κέας «Μελίτη», Σύλλογος Γυναικών Κύθνου, Σύλλογος Γυναικών Μήλου «Αφροδίτη», Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, Σύλλογος Γυναικών Άνω Μεράς Μυκόνου «Ανωμερίτισσες», Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου, Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας Πάρου, Σύλλογος Γυναικών Πάρου «Αρηίς», Σύλλογος Γυναικών Σερίφου «Ανδρομέδα», Σύλλογος Γυναικών Σίφνου «Το Σμάρι», Σύλλογος Γυναικών Σύρου, Σύλλογος Γυναικών Τήνου, Σύλλογος Γυναικών Φολεγάνδρου «Πολυκάνδριες»
Σκοπός της ο συντονισμός της δραστηριότητας των Συλλόγων Γυναικών των Κυκλάδων και την κοινή εκπροσώπηση τους για την επίτευξη των επιδιώξεων τους. Είναι δε η μοναδική Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών σε πανελλήνια κλίμακα. Η Ο.Συ.Γυ.Κυ. δραστηριοποιείται στα πλαίσια:
- Της προώθησης των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων των νησιών των Κυκλάδων και την προσπάθεια επίλυσής τους.
- Της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της διατήρησης της ιδιαίτερης κυκλαδικής οικιστικής και πολεοδομικής φυσιογνωμίας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη των Κυκλάδων.
- Της προάσπισης των θεμάτων ισότητας.
- Τηςπροβολής της γυναικείας δημιουργικότητας και δικτύωσή της στη καθημερινή ζωή και στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού.
- Της οργάνωσης παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων κάθε μορφής ανάλογα με το θέμα ή πρόβλημα.
- Της προώθησης, υποστήριξης και προβολής του τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων.
- Των ενεργειών προάσπισης και προστασίας των κυκλαδίτων καταναλωτών
- Της διοργάνωσης επιμορφωτικών σεμιναρίων και υποστήριξης της δια βίου μάθησης των μελών.
- Της υποστήριξης καινοτόμων εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Της διεκδίκησης και προάσπισης της ιδιαιτερότητας των νησιών και εφαρμογή των νόμων για τη νησιωτικότητα.
Cyclades Preservation Fund/ Ίδρυμα για το Περιβάλλον των Κυκλάδων
Το CPF είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2017 με στόχο να στηρίξει βιώσιμες, τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να αναδείξει την αυταξία του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων. Αποτελεί μέλος του Conservation Collective, ενός διεθνούς δικτύου ιδρυμάτων που λειτουργούν ήδη σε άλλα νησιά στο εξωτερικό, και στοχεύουν στην προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση φυσικών περιοχών, με έμφαση σε νησιά με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και άρα και πιέσεις στους φυσικούς τους πόρους. Αποστολή: Το CPF συγκεντρώνει πόρους από ιδιώτες-δωρητές και επιχειρήσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και εμπειρογνώμονες, διασφαλίζει τη στήριξη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του θαλάσσιου, παράκτιου και χερσαίου οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής των Κυκλάδων. Βασική προσέγγιση και αρχή του CPF είναι η στήριξη και ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, με τη συμμετοχή των οποίων διαμορφώνονται οι προτεραιότητες για το κάθε νησί και επιχειρείται άμεσο όφελος τόσο για το περιβάλλον όσο και για την βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη του κάθε τόπου. Έργο: Τα πρώτα έργα που στηρίζει το CPF αφορούν στους άξονες Α. φύση, βιοποικιλότητα και άγρια ζωή και Β. βιωσιμότητα και ποιότητα ζωής και υλοποιούνται μέσω από δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, ενδυνάμωσης, κατάρτισης, εκπαίδευσης, δικτύωσης και συνεργασίας των τοπικών κοινοτήτων σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, όσο και μέσω στοχευμένων πιλοτικών δράσεων. Ανάμεσα στις σημαντικές πρωτοβουλίες του CPF ξεχωρίζει και η ετήσια Κυκλαδική συνάντηση νησιωτών για το περιβάλλον (Islanders Forum) που φέρνει κοντά τους περιβαλλοντικούς πρωταθλητές των νησιών, προωθεί τη δικτύωση, την ενδυνάμωση δεξιοτήτων και προτείνει λύσεις σε κοινές προκλήσεις.
Οπτικοακουστικό υλικό: 3 Χρόνια CPF | Γνωρίστε μερικούς από τους τοπικούς μας συμμάχους
[1] «Η συνείδηση της Πετραίας Γης: Κυκλαδογραφές», Μανώλης Γλέζος, Εκδόσεις: Τυπωθήτω, 1997, Α’ έκδοση, σελ.334.