Το ΚΕΠΕΑ Σύρου – Ερμούπολης διοργανώνει το δεύτερο ΑειφορЀVER 2024, τη γιορτή της αειφορίας και αυτό το καλοκαίρι. Η έπαυλη Τσιροπινά θα ανοίξει τους χώρους της για τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της το Σάββατο και την Κυριακή, 15 και 16 Ιουνίου. Φέτος καλέσαμε την αναζωογονητική δύναμη της φύσης, την ομορφιά και τη μυρωδιά από το κρινάκι της θάλασσας, τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία των παιδιών, τη μαγική δύναμη των παραμυθιών, τον αειφόρο ενθουσιασμό των παππούδων και των γιαγιάδων του νησιού μας, την τολμηρή θέληση των φορέων του τόπου να λύσουν προβλήματα, την οργιαστική δύναμη της νησιώτικης και λαϊκής μουσικής, το χαμόγελο της ικανοποίησης που κρύβεται πίσω από κάθε προσπάθεια ενεργών πολιτών.
Πρωταγωνιστής φέτος το κρινάκι της θάλασσας. Το κρινάκι της θάλασσας τα τελευταία χρόνια απειλείται. Όχι μόνο από τον μαζικό τουρισμό και την καταστροφή των παράκτιων οικοσυστημάτων. Απειλείται από αυτό το σύγχρονο θυσιαστήριο του κέρδους στο βωμό του οποίου κατακρεουργούμε κάθε έννοια ιερού, όμορφου, εύοσμου, νωχελικού, ήρεμου, σεμνού και τελικά σπουδαίου. Το κρινάκι της θάλασσας, της άμμου, της Παναγιάς, μάς καλεί κάθε καλοκαίρι με τη ευωδιά του να το κοιτάξουμε και να το προστατεύσουμε. Στην αφίσα του φεστιβάλ ο Κωνσταντίνος Καταγάς το βάζει σε πρώτο πλάνο μπροστά και από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Πώς να σώσεις τον κόσμο αν δεν μπορείς να σώσεις ένα μικρό κατάλευκο κρινάκι;
Τι εκλεκτό έχει φέτος το ΑειφορЀVER; Το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης έχει διαμορφώσει ένα διήμερο πρόγραμμα από το Σάββατο το πρωί μέχρι και την Κυριακή αργά το βράδυ με στόχο να δείξει ότι η αειφορία, που όλοι ευαγγελίζονται, ξεκινά από μέσα μας.
Στη σελίδα μας θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα και τις αντίστοιχες φόρμες των εργαστηρίων που θα χρειαστεί να δηλώσετε συμμετοχή https://kepea-syrou.kyk.sch.gr
Το πρόγραμμα ανοίγει με μια ιστορική περιήγηση στην προσφυγική ιστορία της Ερμούπολης. Τα προσφυγικά ρεύματα αποτελούν ίσως ένα ανθρώπινο παράδειγμα φυσικής αναγέννησης, ανανέωσης και τελικά αειφορίας. Η αρχόντισσα Ερμούπολη είναι η πιο πετυχημένη προσφυγική ιστορία των σύγχρονων χρόνων.
Στη συνέχεια και για δύο μέρες πρωί και απόγευμα θα υλοποιηθούν αρκετά εργαστήρια στον προαύλιο χώρο και στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τσιροπινά. Μουσικοκινητική και κατασκευή μουσικών οργάνων με ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά, εργαστήρια επισκευής ηλεκτρικών συσκευών, κεραμικής,, μαγειρικής, φυτοκομίας, φυσικών χρωμάτων, εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εργαστήρια upcycle fashion. Εργαστήρια που απευθύνονται σε μικρούς και σε μεγάλους. Και ακόμα παραμυθάδες του νησιού μας θα μαγέψουν τους μικρούς μας φίλους και τις δύο μέρες.
Κεντρική θέση στο πρόγραμμά μας έχει η πλαστική ρύπανση. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε το βράδυ του Σαββάτου ένα στρογγυλό τραπέζι με τους φορείς του τόπου πάνω στο ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων. Στόχος μας είναι το ΚΕΠΕΑ να αποτελέσει το δημιουργικό εκείνο κεντρί που θα δώσει μια ακόμα ώθηση σε όσες θετικές πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει έτσι ώστε να το νησί μας να πρωτοστατήσει στην μάχη κατά των πλαστικών.
Σε συνεργασία με το CPF και την Opus. Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης ΑειφορЀVER 2024 , το Cyclades Preservation Fund (CPF) και η OPUS, στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων του προγράμματος «Το πλαστικό μου κι εγώ», διοργανώνουν μια σειρά από δράσεις για μικρούς και μεγάλους: εκπαιδευτικά παιχνίδια, performances και εργαστήρια, σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτέχνες, το Repair café και το Fabric Republic. Το πρόγραμμα «Το πλαστικό μου κι εγώ» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την OPUS, υποστηρίζεται από το Cyclades Preservation Fund (CPF) και για το έτος 2024, υλοποιείται σε συνεργασία με τα ΚΕΠΕΑ (Κέντρα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία) Ερμούπολης (Σύρου) και Κορθίου (Άνδρου), με τη χρηματοδότηση του μουσικού συγκροτήματος Depeche Mode και της εταιρίας Hublot, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας του διεθνούς δικτύου του CPF, The Conservation Collective. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εβδομήντα 72 εκπαιδευτικές δράσεις, εγκατάσταση φίλτρων νερού σε 10 σχολεία, και ενημερωτικές εκδηλώσεις. Στο παρελθόν, έχει ήδη υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας, μέσα σε δύο χρόνια, σε πάνω από 1000 μαθητές σε 16 σχολεία, 5 νησιών των Κυκλάδων, ενώ έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική.
Επιπλέον φέτος κάνουμε ένα άνοιγμα στους «μεγάλους» του νησιού μας. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες από τα ΚΑΠΗ της Σύρου θα πάρουν μέρος σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό μαγειρικής. Προϊόντα μόνο από το χωράφι μας… άντε και το χωράφι του γείτονα!
Το φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή το βράδυ πανηγυρικά. Πρώτα με μια πασαρέλα στις σκάλες της Τσιροπινά, όπου κορίτσια και αγόρια θα περπατήσουν φορώντας ρούχα που στοιχειώνουν στις ντουλάπες μας αλλά το δημιουργικό μάτι ενός στυλίστα μπορεί να τους δώσει νέα ζωή.
Και τέλος το πανηγύρι της μουσική. Δυο συγκροτήματα, εφτά μουσικοί που κατάγονται και μένουν στο νησί μας, τσαμπούνες, λαούτα, βιολιά, μπουζούκια, ρεμπέτικα και νησιώτικα. Γλέντι λοιπόν. Με κρασιά και ευφάνταστα τσιπουροκοκτέιλς και γεύσεις του τόπου μας πάντα. Όλοι αυτοί υπόσχονται να μας χαρίσουν μια βραδιά από αυτές που ζούμε και περιμένουμε να συμβούν για δεύτερη και τρίτη φορά!
Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους.
Ο Προϊστάμενος
του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Σύρου-Ερμούπολης
Χρήστος Κόλλιας