Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρουσσών σας προσκαλεί στην θεατρική παράσταση “Το σακάκι που βελάζει” που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Απόλλων.
Παρασκευή 27 έως Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012
Θέατρο Απόλλων | Ώρα έναρξης 21.00
Τιμή εισιτηρίου 8 και 5 €
ΔΙΑΝΟΜΗ (με τη σειρά που εμφανίζονται)
Κουρέας: Κυριάκος Μανουδάκης
Ιβάν Αντόνωφ: Γιώργος Ρούσσος
Υπεύθυνος κουρείου: Μάκης Παράβαλος
Εβγγένι (φίλος Αντόνωφ): Γιάννης Χαλκιάς
Τζόρο (φίλος Αντόνωφ): Χρήστος Τομαής
Χωρικός: Στέφανος Στεφάνου
Δημόσιοι Υπάλληλοι: Βαγγέλης Τομαής, Σταύρος Καζαντζάκης
Άνθρωπος του ανελκυστήρα: Γιάννης Καραντώνης
Η γυναίκα του: Έλσα Φραγκογιάννη
Ντερμετζίεβα: Αγορούλα Γκορτσά
Η νοικοκυρά: Παναγιώτα Τομαή
Μίρτσια η κόρη της: Ελευθερία Σιαδήμα
Ο γιος του ανθρώπου του ανελκυστήρα: Χρήστος Ζαχαρίου
Ο γιατρός: Βαγγέλης Τομαής
Βοηθός γιατρού: Κυριάκος Μανουδάκης
Γιοβάνοβα: Νατάσα Παραβάλου
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Βαγγέλης Τομαής
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μιχαλάκη
Φωτισμοί – Μουσική: Γιώργος Πάχος – Γ. Ρούσσος
Σκίτσο εξωφύλλου: Μαρίνα Ρούσσου
Επιμέλεια προγράμματος: Γ. Ρούσσος
Υποβολείς: Μαρία και Ηλέκτρα Φραγκογιάννη
Μακιγιάζ: Μαρία Ζουγάνελη
Κατασκευή Σκηνικού: Σιαδήμας Ευάγγελος
Ήχος – Φώτα: Κοντιζάς Νικ. – Κοντιζά Μάγδα
Σύμβουλος Παράστασης: Γιώργος Πάχος
Ο Συγγραφέας Στάνισλαβ Στρατίεβ και το έργο του
Ο Στάνισλαβ Στρατίεβ γεννήθηκε στη Σόφια (9/9/1941. Τελείωσε βουλγαρική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο «Κλίμεντ Όχριντσκι» στη Σόφια. Δεκαπέντε χρόνια εργάστηκε σα δημοσιογράφος. Τώρα είναι δραματουργός στο Κρατικό Σατυρικό Θέατρο της Σόφιας. Έγραψε τα βιβλία «Οι μοναχικοί ανεμόμυλοι», «Αγριόπαπια ανάμεσα στα δέντρα», Ταξίδι χωρίς βαλίτσα», «Λεπτομέρειες από το τοπίο», «Παραμύθι» και τις συλλογές με σατιρικά διηγήματα «Δούρειος ίππος», «Το πλοίο που τραγουδά», Τοπίο με σκύλο».
Είναι συγγραφέας των θεατρικών έργων: «Γαρδαρόμπα», «Ρωμαϊκό λουτρό», «Το σακάκι που βελάζει», «Λεωφορείο», «Η ζωή, έστω και σύντομη».
Τα σενάρια που πραγματοποιήθηκαν οι κινηματογραφικές ταινίες «Ο φύλακας του πύργου», «Σύντομος ήλιος», «Ορχήστρα χωρίς όνομα», «Ο ήλιος της παιδικής ηλικίας», «Συνηθισμένες πωλήσεις».
«Το σακάκι που βελάζει», εκτός Βουλγαρίας, παίχτηκε στην Ελλάδα, στη Στοκχόλμη, στα Ταμπερέ (Φινλανδία), στη Μόσχα, Αβάνα, Βαρσοβία, Βουδαπέστη, στο Βουκουρέστι, στη Μπρατισλάβα, Λειψία, Δυτική Γερμανί, Γιουγκοσλαβία κ.α.
Το έργο
Το θέμα της γραφειοκρατίας πάντα επίκαιρο, όσο και ανεξάντλητο, έχει εμπνεύσει από καταβολής κράτους τους λογοτέχνες όλου του κόσμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Ντίκενς, Μπαλζάκ, Γκόγκολ, Σουίφτ, Τσέχωφ, Τουαίν, Μαγιακόφσκυ, Έρντμαν, και φυσικά Κάφκα. Τα σκαριφήματα που κοσμούν το πρόγραμμά μας είναι τα ανθρωπάκια που σχεδίασε ο ίδιος ο Κάφκα για την «δίκη« του.
Με το «σακάκι που βελάζει» ο Στρατίεφ επανατοποθετεί το θέμα, γιατί δεν στρέφεται μόνο βίαια κατά της γραφειοκρατίας σαν καθιερωμένης μορφής λειτουργίας των υπηρεσιών, αλλά μας αποκαλύπτει και τις τρομερές συνέπειες που έχει αυτό το παντοδύναμο ανασταλτικό γρανάζι πάνω στον ταπεινό, ειρηνικό και έντιμο πολίτη. Η ιστορία ξεκινάει με κάτι που μοιάζει με παιχνίδι, για να φτάσει σε μηχανισμούς κωμικούς στον παραλογισμό τους, αλλά στείρους και απάνθρωπους. Είναι ένας Κάφκα από την γελοία του πλευρά.
Το έργο χαρακτηρίζεται «κωμωδία», και το διαβάζεις και γελάς. Μετά αναρωτιέσαι γιατί γελάς, και δεν γελάς πια. Γιατί τα παράλογα γίνονται λογικά, τα απίθανα συνηθισμένα, τα υπερρεαλιστικά πραγματικότητα, η θεατρική υπερβολή απόδειξη της πικρής αλήθειας, όπλο έκφρασης στα χέρια εκείνων που μπορούν και τολμούν να βλέπουν παρακεί.
Δεν είναι τυχαίο που ο πρωταγωνιστής είναι γλωσσολόγος, γιατί αυτός με την δυνατότητα που του δίνει η σημειωτική, μπορεί και ανασχηματίζει τον επιφανειακό κώδικα κι ανασύρει στην επιφάνεια την βαθειά δομή. Η επιφάνεια είναι η γραφειοκρατία, η δομή όμως είναι η γλώσσα της εξουσίας που νόμιμα αναπαράγει τις διάφορες παραλλαγές και ποικιλίες της επιφάνειας. Ο Αντόνωφ με τα ίδια της τα όπλα θα την πολεμήσει και τελικά θα δικαιωθεί με ένα ήπιο συμβιβασμό ανάμεσα στις δυνάμεις της ζωής και στον παραλογισμό της γραφειοκρατίας.
Ο Στρατίεφ σ’ αυτό το καταπληκτικό κείμενο σε θαυμαστή αναλογία αναμειγνύει τον ρεαλισμό, το γκροτέσκο και το παράλογο. Από τους κριτικούς το «σακάκι» χαιρετίστηκε σαν «η ευτυχισμένη στιγμή ενός μεγάλου συγγραφέα».
Πολιτιστικός Σύλλογος Χρουσσών
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρουσσών ιδρύθηκε το 2002 στη Σύρο. Το 2009 δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά στα θεατρικά δρώμενα του νησιού μας με την κωμωδία του Δ. Ψαθά «Εξοχικόν Κέντρον Ο Έρως» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γαλαντή. Το 2010 παρουσίασε την κωμωδία «Τα Κίτρινα Γάντια» σε σκηνοθεσία Γεωργίου Πάχου. Το 2011 την κωμωδία «Μία Τρελή Τρελή Οικογένεια» σε σκηνοθεσία Βέτας Αποστολίδου.
Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Χρουσσών
|
Πλάνο Θεάτρου Απόλλων |