Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε ομόφωνα [ΑΔΑ: 6ΓΖ4ΩΗΟ-0Ο8] μετά από εισήγηση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Αλίκης Λεονταρίτη, η υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση για χρονικό διάστημα από 20 έως 50 έτη του γνωστού σε όλους μας χώρου ως «Πινακοθήκη Κυκλάδων»
Όπως διευκρίνισε η κ. Αντιδήμαρχος είναι απαραίτητη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την λήψη απόφασης ΔΩΡΕΑΝ παραχώρησης από το Υπουργείο Οικονομικών για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ πολιτιστικής εγκατάστασης – Πινακοθήκης και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Από το έτος 2020 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για χρονικό διάστημα από 20 έως 50 έτη, τμήματος του δημόσιου κτιρίου με κωδικό ΑΒΚ4 και εμβαδού 657,18 τ.μ., το οποίο στο παρελθόν στέγαζε τις αποθήκες διαμετακόμισης του Τελωνείου Σύρου.
Ακολουθεί το τοπογραφικό σκαρίφημα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, για τους των εν λόγω χώρους
Μετά από καθυστερήσεις λόγω των γνωστών υγειονομικών συνθηκών οι προσπάθειες άρχισαν να αποδίδουν την Άνοιξη του έτους 2022 όταν ζητήθηκε και απεστάλη ως αίτημα επιστολή του κ. Δημάρχου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο καθώς και στον Γενικό Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Εμμανουήλ Μαστρομανώλη.
Μετά από σειρά επικοινωνιών και συνεργασιών με στελέχη αρμοδίων υπηρεσιών η υπόθεση βρίσκεται σε ένα αρκετά ικανοποιητικό σημείο, όπως δήλωσε η κ. Λεονταρίτη. Πρόσφατα έχει αποσταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, έγγραφο από τη Διεύθυνση Περιουσίας -Τμήμα Α Δημοσίων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων με αριθμό απαιτούμενων εγγράφων σχετικών με την αιτούμενη παραχώρηση και για αρκετά από αυτά η τεχνική υπηρεσία του δήμου μας ανταποκρίθηκε άμεσα συντομεύοντας στο πλαίσιο του δυνατού, το χρόνο για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Διαβάστε το συνοπτικό ιστορικό της δημιουργίας της Πινακοθήκης Κυκλάδων από το βιβλίο του πρώην Δημάρχου κ. Γιάννη Δεκαβάλλα «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ», τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση του κειμένου του.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
Τον Απρίλιο του 1994 ο Δήμος Ερμούπολης δέχθηκε πρόσκληση από την Πινακοθήκη Πιερίδη και το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό πάρκο του Αιγαίου και ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ονομασία «ΑΙΓΑΙΟ -ΚΥΠΡΟΣ» και με την οικονομική υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας Κύπρου. Βασικός σκοπός ήταν η δημιουργία Πινακοθήκης ΚΥΚΛΑΔΩΝ η οποία θα φιλοξενούσε έργα Κυπρίων και Ελλαδιτών έστω και προσωρινά.
Μετά από αρκετή διερεύνηση ανακαλύφθηκε ένας χώρος -σαν κρυμμένος θησαυρός- στην πίσω πλευρά των «Αποθηκών διαμετακομιστικού εμπορίου» δηλαδή του τελωνείου Σύρου(1834).
Οι μοναδικοί από πλευράς αισθητικής και αρχιτεκτονικής χώροι των αποθηκών βρίσκονταν σε υπερβολικά κακή κατάσταση. Οι εντυπωσιακές αίθουσες ήταν γεμάτες από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα τα οποία είχαν κατασχεθεί από την αρμόδια αρχή.
Η τότε δημοτική αρχή του Γιάννη Δεκαβάλλα σε συνεργασία με τον τότε Νομάρχη Κυκλάδων κ. Παναγιώτη Κοντογεώργη απομάκρυνε άμεσα όλα τα παλαιά αυτοκίνητα και όχι μόνο, όπως επίσης καθάρισε και διαμόρφωσε τον εξωτερικό χώρο ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των εκδηλώσεων. Η έκθεση διατηρήθηκε για 3 μήνες αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι όλα τα έργα που φιλοξενήθηκαν περιήλθαν στην κυριότητα του δήμου με την ευγενική χορηγία των δημιουργών με σκοπό να δημιουργηθεί μια πλούσια δημοτική εικαστική συλλογή. Ο απόηχος εκείνων των εκδηλώσεων ήταν τεράστιος! Στη συνέχεια έπρεπε να αποτραπεί η εκ νέου αχρήστευση και περιθωριοποίηση του εκπληκτικού αυτού χώρου με την επιστροφή του στο υπουργείο Οικονομικών. Όταν έφτασε η ώρα της παράδοσης προς την υπηρεσία του τελωνείου αρνήθηκε η δημοτική αρχή και υπέβαλε αίτημα για την επίσημη παραχώρηση με σχεδόν όλους τους πολιτικούς να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια προκειμένου να μη θεωρείται αυθαίρετη και παράνομη η διατήρηση του χώρου.
Στα διαδοχικά αιτήματα τα οποία είχαν υποβληθεί η απάντηση ήταν αρνητική όχι από τον ίδιο τον υπουργό αλλά από τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.
Τον Μάιο του 1996 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ζήτησε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να επανατοποθετηθούν τα άχρηστα αυτοκίνητα που προορίζονταν για εκποίηση. Η είδηση προκάλεσε τη γενική δυσφορία και αγανάκτηση της δημοτικής αρχής αλλά και σχεδόν σύσσωμου του Συριανού λαού. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου, βουλευτές από άλλα μέρη της χώρας, εκπρόσωποι φορέων και κυρίως πολιτιστικών συλλόγων, στήριξαν αποφασιστικά τον αγώνα για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς του νησιού.
Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα η Πινακοθήκη ΚΥΚΛΑΔΩΝ γνώρισε και γνωρίζει απίστευτη δόξα και αποθέωση φιλοξενώντας στους χώρους της σχεδόν όλους τους μεγάλους Έλληνες ζωγράφους. Ακόμη και αυτούς που είχαν φύγει από τη ζωή αφήνοντας πίσω τους ένα σπουδαίο έργο. Όμως πέρα από τη αξιοποίηση και εκμετάλλευση του εντυπωσιακού αυτού χώρου, στην πορεία των χρόνων έχει δημιουργηθεί μια πολύ αξιόλογη δημοτική συλλογή έργων τέχνης.