«για τις επιρροές που δέχτηκε από τα φοιτητικάτου χρόνια, για τη θητεία του στην Ακαδημία, για την απαιτητική δουλειά της ιστορικής τεκμηρίωσης, για την παρέα του Μνήμονα και τα αυστηρά κριτήρια που κυριάρχησαν σε αυτή, για τους συναδέλφους και φίλους με τους οποίους πορεύτηκαν μαζί. Αλλά και για τα θέματατης έρευνάς του, την Επανάστασητου 1821, τη Σύρο, τον Καποδίστρια και τον Μαυροκορδάτο.»
Κυκλοφόρησε το «The Books’ Journal», τεύχος 145, Σεπτέμβριος 2023 το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνέντευξη του κορυφαίου έλληνα ιστορικού κ. Χρήστου Λούκου, γνωστού για το σημαντινό έργο που προσφέρει αναδεικνύοντας την ιστορία της Σύρου και όχι μόνο.
Με αφορμή της κυκλοφορίας – μέσα σε τρεις μήνες – τριών βιβλίων του στα τέλη του 2022, καρπού της έρευνας 50 ετων, ο κ. Λούκος μίλησε στους δημοσιογράφους Δημήτρη Δημητρόπουλο, Γιώργο Καλπαδάκη και Αριστείδη Χατζή σε μια συνέντευξη η οποία έχει τίτλο «Η Επανάσταση, ο Καποδίστριας, η Σύρος…». Η συνέντευξη περιλαμβάνει τα θέματα της έρευνας του, τους συνεργάτες και φίλους μια ζωής, το ρόλο της ιστορίας αλλά και τις σπουδές του, την εμβάνθυση, τις μελέτες των αρχείων, το περιοδικό ΜΝΗΜΩΝ και την ομάδα που συγκέντρωσε γύρω του, τα διαβάσματα του – δηλαδή την δική του ιστορία. Ακολουθεί το κείμενο του Αλέξη Πολίτη «Η εμπορική πρωτεύουσα της νησιωτικής Ελλάδας» με αφορμή το βιβλίο: Χρήστος Λούκος, Η Ερμούπολη της Σύρου, 1821-1950: Από το Λίβερπουλ της Ανατολικής Μεσογείου στη βαμβακούπολη των Κυκλάδων, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2022, 637 σελ.
Τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους:
Editorial
Η ακρωτηριασμένη γλώσσα
Διάλογος για τον Στρατή Τσίρκα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ – «Ένα τσιγάρο δρόμος;»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΜΟΣ – Η κριτική στον Τσίρκα: Ο παραλογισμός των στασιαστών και η προέλευσή του, η δυσαρέσκεια του κόμματος
Πεζογραφία
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΗΣ – «Είμαι ο φοβερός σοφιστής Περεγρίνος και τώρα θα σας βγάλω λόγο!»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΗΣ –Ο Λουκιανός, ο Όμηρος, το Αρχαίο Μυθιστόρημα, η Β’ Σοφιστική, η αίγλη της ελληνικής γλώσσας: επίμετρο στο μυθιστόρημα Περεγρίνος
Παρεμβάσεις
HECTOR ABAD FACIOLINCE – Σπίτι στον παράδεισο: πώς σκοτώθηκε από ρωσικό πύραυλο η συγγραφέας Βικτόρια Αμελίνα που καθόταν πλάι μου
ΣΆΚΗΣ ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ – Τι να κάνουμε για τις δασικές πυρκαγιές
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ – Οι Ρομά και οι Ρωμιοί
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΙΏΑΚΕΙΜΙΔΗΣ – Πώς αποτρέπεται (ή πώς τερματίζεται) ένας πόλεμος
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΚΩΤΙΑΣ – Ασκήσεις θέρους
Χρήστος Λούκος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΠΑΔΑΚΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ – Η Επανάσταση, ο Καποδίστριας, η Σύρος… (συνέντευξη)
ΑΛΕΞΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ – Η εμπορική πρωτεύουσα της νησιωτικής Ελλάδας (Χρήστος Λούκος, Η Ερμούπολη της Σύρου, 1821-1950: Από το Λίβερπουλ της Ανατολικής Μεσογείου στη βαμβακούπολη των Κυκλάδων, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2022, 637 σελ.)
Κριτικές
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΏΝΟΠΟΥΛΟΥ – Έντουαρντ φον Κάιζερλινγκ: εκφραστής του κλασικού μοντερνισμού (Eduard von Keyserling, Κύματα, μετάφραση από τα γερμανικά: Αναστασία Χατζηγιαννίδη, Loggia, Αθήνα 2020, 214 σελ.)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΤΑΛΗΣ – Οπενχάιμερ: δεν περιέχει πολυπλοκότητες (Οπενχάιμερ. Έγχρωμη και ασπρόμαυρη δραματική ταινία, αμερικανικής και αγγλικής συμπαραγωγής 2023. Σκηνοθεσία: Christopher Nolan. Σενάριο: Christopher Nolan, Kai Bird, Martin Sherwin. Πρωταγωνιστούν: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon. Διάρκεια: 180΄. Διανομή: Tanweer)
ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΏΤΟΠΟΥΛΟΣ – Οι νέοι βιότοποι της εργασίας. Γνώση και κριτική στον σύγχρονο καπιταλισμό (Γεωργία Πετράκη (επιμέλεια-μετάφραση), Κρίση(σεις) και κόσμοι της εργασίας, Πεδίο, Αθήνα 2023, 358 σελ.)
ΘΑΛΕΙΑ ΔΡΑΓΩΝΑ – Από το «εγώ» στο «εμείς» (Kenneth J. Gergen, Η σχεσιακή ύπαρξη. Πέρα από τον εαυτό και την κοινότητα, μετάφραση από τα αγγλικά: Γιώργος Καλομοίρης, επιμέλεια: Φιλία Ίσαρη, Όλγα Κωνσταντίνου, Πεδίο, Αθήνα 2021, 528 σελ.)
ΗΛΙΑΣ ΚΑΦΑΟΓΛΟΥ – «Όλοι είμαστε από πηλό» (Joan Sales, Αβέβαιη δόξα, μετάφραση από τα καταλανικά: Ευρυβιάδης Σοφός, Άγρα, Αθήνα 2023, 720 σελ.)
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟΣ – Πώς να επιβιώνουμε στις κρίσεις (David Omand, How to Survive a Crisis. Lessons in Resilience and Avoiding Disaster, Viking- Penguin Books, London 2023, 368 σελ.)
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΠΑΚΟΛΟΥΚΑΣ – Πεθαίνοντας (κατακαλόκαιρο) στην Αθήνα (László Krasznahorkai, Η Σέιομπο πέρασε από εκεί κάτω. Μυθιστόρημα, μετάφραση από τα ουγγρικά: Μανουέλα Μπέρκι, Πόλις, Αθήνα 2019, 496 σελ.)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ – Η αλλαγή του συνταγματικού μας Παραδείγματος (Σπύρος Βλαχόπουλος, Το «εγωιστικό γονίδιο» του δικαίου και το δίκαιο της τεχνητής νοημοσύνης. Από τον ανθρωποκεντρισμό στον οικοκεντρισμό και τους έξυπνους αλγόριθμους, πρόλογος: Τασούλα Επτακοίλη, Ευρασία, Αθήνα 2023, 112 σελ.)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΑΜΟΥΡΑΣ – Προς μια οικουμενική διαειδική δικαιοσύνη (Martha C. Nussbaum, Δικαιοσύνη για τα ζώα. Η συλλογική μας ευθύνη, μετάφραση από τα αγγλικά: Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Νεφέλη Κατσαφούρου, επιστημονική επιμέλεια: Αζαρίας Καραμανλίδης, Αλέξανδρος Μάμαλης, Κάτοπτρο, Αθήνα 2023, 434 σελ.)
ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ – Η γοητεία και οι κίνδυνοι των αριθμών (Micael Dahlen – Helge Thorbjørnsen, More. Numbers. Every. Day. How Figures Are Taking Over Our Lives – and Why It’s Time To Set Ourselves Free, Monoray, 2023, xix και 264 σελ.)
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΟΥΡΟΣ – Θεωρητικές και Θετικές Επιστήμες: η εξελικτική θεώρηση (Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος, Θεωρητικές και Θετικές Επιστήμες – Οι δύο κουλτούρες και οι διατομές τους, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2022, 136 σελ.)
ΧΑΡΗΣ ΠΕΪΤΣΙΝΗΣ – Η αυταπάτη μιας «Ενωμένης Ευρώπης» (Τοny Judt, Ευρώπη: Μια μεγάλη χίμαιρα;, μετάφραση από τα αγγλικά: Ροζαλί Σινοπούλου, Aλεξάνδρεια, Αθήνα 2023, 123 σελ.)
ΦΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – Πολιτική και Χόλιγουντ (James Ellroy, Πανικός. Μυθιστόρημα, μετάφραση από τα αγγλικά: Μιχάλης Μακρόπουλος, Κλειδάριθμος, Αθήνα 2022, 380 σελ.)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ – Ένα γέλιο για τους «ξεγελασμένους» (Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Το αμφίσημο γέλιο στη συλλογή Ο μπιντές και άλλες ιστορίες του Μάριου Χάκκα. Μελαγχολία και ανατροπή, Άγρα, Αθήνα 2023, 224 σελ.)
ΛΙΖΥ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ – Παίζοντας με πείσμα στην παράταση (Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Το αμφίσημο γέλιο στη συλλογή Ο μπιντές και άλλες ιστορίες του Μάριου Χάκκα. Μελαγχολία και ανατροπή, Άγρα, Αθήνα 2023, 224 σελ.)
Ξαναδιαβάζοντας τον Ανδρέα Εμπειρίκο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ – Ένα ποίημα ανυπεράσπιστο
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΤΟΥΛΑ – Ο πόθος για την πρόκληση των περιστάσεων
ΑΝΝΑ ΓΡΙΒΑ – Ένα προσωρινώς απελπισμένο κορίτσι
ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΛΟΥΔΗ – Ποίηση και ζωή συμπορεύονται
ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ – Η δύναμη της ανανέωσης
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΝΤΟΥΜΗ – Το παιχνίδι και ο έρωτας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΟΡΙΚΗΣ – Αν ζούσε θα μας αγκάλιαζε
ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ – Θεραπευτής της κατάθλιψης
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΗΤΑΣ – Ο ποιητής, οι πόλεις, τα πουλιά
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ – Η γλωσσική ευφροσύνη
ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ – Η κατάκτηση της αγάπης
ΟΡΦΕΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ – Όλα ξεκινούν απ’ το Μπογιάτι
Στήλες
ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ – ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: BREVIS IN LONGO – Ένας μεταμοντέρνος στωικός (Σενέκας, Αποκολοκύνθωση. Μενίππεια σάτιρα. Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Σταύρος Τσιτσιρίδης, Κίχλη, Αθήνα 2023, 288 σελ.)
ΛΑΚΗΣ ΔΟΛΓΕΡΑΣ: ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ – Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (Μιχάλης Μοδινός, Τελευταία έξοδος, Στυμφαλία. Mυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2014, 190 σελ. – Μίλτος Λειβαδίτης, Εξελικτική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία, Παρισιάνου, Αθήνα 2023, 292 σελ.)
ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΡΟΣ: ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ – Η φύση του χρόνου στις θεωρίες της εξέλιξης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΒΕΛΑΚΗΣ: ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ – Στo τεραίν της Νομαρχίας Αττικής: Καρυωτάκης-Πολυδούρη: μια άγνωστη μαρτυρία
The Books’ Journal
Το Books’ Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.