“Παρίσι-Αθήνα. Η Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας (1675-1919)” είναι ο τίτλος της έκθεσης του Μουσείου του Λούβρου που ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και θα διαρκέσει έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, από τον αρχικό προγραμματισμό εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.
Στο Μουσείο του Λούβρου θα εκτεθεί η «Κοίμηση της Θεοτόκου» που είναι ένα από τα τρία βεβαιωμένα έργα της πρώιμης περιόδου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, στα πλαίσια της έκθεσης “Παρίσι-Αθήνα. Η Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας (1675-1919)“. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από το Μουσείο του Λούβρου, καθώς το Syros Agenda επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της έκθεσης κ. James Coralie. Η εικόνα θα παραμείνει μέσω “χρησιδανείου” στους χώρους του Μουσείου για τις ανάγκες της έκθεσης.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου του 2022, ενώ τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 27.9.2021.
Σύντομο ιστορικό της εύρεσης του έργου
Η μεγαλειώδες έργο ανακαλύφθηκε από έναν υπάλληλο της Γ’ Εφορείας Νήσων Βορειοανατολικού Αιγαίου, τον αρχαιολόγο και βυζαντινολόγο Γεώργιο Μαστορόπουλο, ο οποίος είχε φτάσει εκεί για να ερευνήσει τις εικόνες και τα κειμήλια του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη, την 1η Απριλίου του 1983 – Πρωταπριλιά. Μία από τις εικόνες που είχε να ελέγξει είναι αυτή της «Κοίμησης της Θεοτόκου», η οποία, ωστόσο, είχε φθαρεί από το πέρασμα του χρόνου, ενώ το μόνο που διακρίνεται είναι η μορφή της Παναγίας στο νεκρικό κρεβάτι, όπου μετά από έναν αρχικό καθαρισμό της εικόνας, εμφανίζεται η επιγραφή «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας». Η έκπληξη και η συγκίνηση ήταν μεγάλη και στις 8.4.1983 η εικόνα με τη συγκατάθεση του αοιδίμου Δωροθέου Α’ (Στέκα) μεταφέρθηκε υπό προστασία στην Αθήνα για μελέτη και συντήρηση, ενώ το ίδιο βράδυ γίνονται οι σχετικές ανακοινώσεις από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Καθαρίστηκε και συντηρήθηκε από τον κ. Μπαλτογιάννη.
“Παρίσι-Αθήνα: H γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας” στο μουσείο του Λούβρου
Από τις 30 Σεπτεμβρίου, μια έκθεση με έργα Ελλήνων ζωγράφων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τη σχέση της Ελλάδας με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου του 2022, ενώ τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 27.9.2021. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στο Παρίσι. Στις 14:00 -ώρα Ελλάδος- ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού, ενώ στις 20:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron θα εγκαινιάσουν από κοινού την πολυαναμενόμενη έκθεση στο Λούβρο. Μετά τα εγκαίνια, οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Το 2021 είναι το δίχρονο έτος δύο γεγονότων: η έναρξη του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, που παραδοσιακά χρονολογείται στις 25 Μαρτίου 1821, και η άφιξη στο Λούβρο της Αφροδίτης της Μήλου τον ίδιο μήνα του ίδιου έτους – την 1η Μαρτίου 1821 – μετά την ανακάλυψή της τον Απρίλιο του 1820.
Η εγγύτητα αυτών των δύο γεγονότων είναι πλούσια σε νόημα. Θέτει ερωτήματα σχετικά με την ιδιαίτερη θέση της αρχαίας ελληνικής τέχνης στις συλλογές του Λούβρου και τον μοναδικό ρόλο της Ελλάδας στην οικοδόμηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης και της Γαλλίας ειδικότερα.
Ωστόσο, η γοητεία με την ελληνική αρχαιότητα συνεχίζει να καλύπτει τις γνώσεις μας για τη σύγχρονη Ελλάδα, την οποία οι Γάλλοι άρχισαν να ανακαλύπτουν από τον 18ο αιώνα και μετά. Η γέννηση του ελληνικού έθνους τον 19ο αιώνα καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη της επιστημονικής αρχαιολογίας και από τον γαλλικό και γερμανικό νεοκλασικισμό. Αυτή η έκθεση προβάλλει τους πολιτιστικούς, ιστορικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών, που οδήγησαν στον ορισμό της σύγχρονης Ελλάδας.
Επιμελήτριες: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, Αθήνα. Αναστασία Λαζαρίδου, Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αθήνα. Jean-Luc Martinez, Επίτιμος Πρόεδρος-Διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου, με τη βοήθεια της Débora Guillon.
Η έκθεση “Παρίσι-Αθήνα, Η γέννηση της νεότερης Ελλάδας, 1675-1919” οργανώνεται χρονολογικά και χωρίζεται σε οκτώ βασικές ενότητες και θα φιλοξενηθεί στους χώρους περιοδικών εκθέσεων των Αιθουσών Napoléon.
Οι εκθεσιακές ενότητες θα ξεκινούν από την «Ανακάλυψη της Ελλάδας, 1780-1821» και θα συνεχίζονται με την ενότητα «Ο πόλεμος για την ελευθερία και ο φιλελληνισμός, 1821-1830». Ακολουθεί «Η Αθήνα καινούργια πρωτεύουσα, 1834-1878», «Η Ελλάδα μέσα από τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία», «Οι απαρχές της αρχαιολογίας στην Ελλάδα», «Η ανακάλυψη της αρχαίας Ελλάδας» και τέλος η «Αθήνα, το τέλος του αιώνα και η μοντέρνα τέχνη». Σε αυτή την ενότητα, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τις δημιουργίες των Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι και στις διεθνείς εκθέσεις.
Για την αφίσα της έκθεσης επελέγη του έργο του Ιάκωβου Ρίζου (Αθήνα 1846-Παρίσι 1926) «Αθηναϊκή βραδιά» (ή «Στην ταράτσα») που απέσπασε έπαινο στην Καλλιτεχνική Έκθεση της Αθήνας το 1899 και αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900 στο Παρίσι.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε ΕΔΩ