|
παραδοσιακή πήλινη κυψέλη |
Από το άρθρο του κ. Γιάννη Βαβίτσα, τεχνολόγου γεοπονίας, περιβαλλοντολόγου, με θέμα «Απάνω Μεριά, η κιβωτός της Σύρου»:
…Όταν ήμουν ακόμα πρωτοετής φοιτητής, επρόκειτο να επισκεφθούν τη Σύρο, νωρίς την άνοιξη, μια ομάδα Ελβετών βοτανολόγων και ο παλιός καθηγητής μου στο μάθημα της βοτανικής με παρακάλεσε να τους συνοδεύσω και να τους δείξω μερικές περιοχές στο νησί, ώστε να μπορέσουν να κάνουν πιο εύκολα την έρευνά τους. Φυσικά δέχτηκα αλλά πίστευα ότι θα απογοητεύονταν από αυτό που θα έβλεπαν, αφού στην πατρίδα τους είχαν απέραντες εκτάσεις με δάση από έλατα.
Τι να δουν εδώ, αναρωτιόμουν. Όλο φρύγανα είναι, έλεγα και εγώ αφού αυτά άκουγα συνέχεια. Όταν ήρθαν λοιπόν, πήγαμε στη Απάνω Μεριά κοντά στο Σύριγγα που έχει ωραία θέα στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Αφού θα απογοητευτούν, έλεγα μέσα μου, ας δουν τουλάχιστον τη θέα. Όταν βγήκαν έξω, τους είπα δεν θα βρείτε τίποτα το σπουδαίο αλλά δυστυχώς έτσι είναι όλο το νησί, δεν έχουμε εδώ δάσος, μόνο φρύγανα.
Περπάτησαν λίγα μόνο μέτρα στην πλαγιά και στη συνέχεια για τις επόμενες 3 ώρες ήταν πεσμένοι στα γόνατα και μάζευαν δείγματα, κρατούσαν σημειώσεις, φωτογράφιζαν και μιλούσαν με ενθουσιασμό μεταξύ τους. Εγώ στην αρχή δεν καταλάβαινα τι ήταν αυτό που τους προκαλούσε τέτοιο ενθουσιασμό και, όταν τους ρώτησα, μου απάντησαν το εξής: Μπορεί στην Ελβετία να έχουμε πολλά δάση με έλατα και κωνοφόρα αλλά μέσα σε αυτά δεν φυτρώνουν πάρα ελάχιστα είδη φυτών. Σε μια έκταση όσο όλη η Σύρος, συνέχισαν, που μπορεί μεν να είναι καλυμμένη με έλατα, δεν φύονται πολλά είδη φυτών. Εδώ αντίθετα σε μια μόνο πλαγιά έχουμε πολύ περισσότερα και άρχισαν να μου απαριθμούν τα είδη που είχαν καταγράψει (θυμάρι, ασφάκα, ασπάλαθος, λαδανιά, σχίνος, ορχιδέες, δίανθος κλπ.) σύνολο 53 είδη κατέγραψαν τότε, σε μια έκταση όσο περίπου η πλατεία Μιαούλη…
Πηγή: Συριανά Γράμματα, περίοδος 2, τεύχος 1, Απρίλιος 2017