Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου» και συγκεκριμένα μέσω της Δράσης 4 «Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις Τοπικές Κοινωνίες», διοργανώνει το Θεματικό Κύκλο με θέμα «Ρομποτική: ένας Πρακτικός Κόσμος». Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στη πόλη της Σύρου από 7-8 Μάρτιου 2015.
Στόχος του προγράμματος είναι η διδασκαλία και πρακτική σε προχωρημένα θέματα ρομποτικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρεία να γνωρίσουν πλοήγηση και έλεγχο ρομποτ. Θα διδαχθεί χειρισμός και έλεγχος με arduino ενώ θα γίνει πρακτική με την κατασκευή ρομποτικών κυκλωμάτων και σε ρομποτάκια που το τμήμα μας έχει φτιάξει.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας πχ. μαθητές – καθηγητές δευτεροβάθμιας, χωρίς προηγούμενη γνώση στο αντικείμενο.
Τα θέματα που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνουν:
- Εισαγωγή στη ρομποτική: ιστορική αναδρομή, κατηγορίες ρομποτ, μέρη ρομπότ, βασικά εξαρτήματα, εφαρμογές
- Εισαγωγή στον Προγραμματισμο: βασικές και απλές αρχές προγραμματισμού, διάσπαση προβλήματος σε επιμέρους βήματα, σχεδιασμός λύσης
- Προγραματισμός για Arduino: παρουσίαση arduino, εισαγωγή στον προγραμματισμό του, εντολές, επίλυση απλών προβλημάτων
- Ανθρωποειδές ΝΑΟ: παρουσίαση ρομποτ, επίδειξη, εφαρμογές,προγραμματισμός ΝΑΟ
- Λεπτομερή παρουσίαση Arduino: δομή, χρήση, απλές εφαρμογές
- Εργαστήριο κατασκευής ρομπότ από συμμετέχοντες
Μετά το πέρας του κύκλου ο συμμετέχων θα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ρομποτικό σύστημα.
Εισηγητές:
- Εργίνα Καβαλλιεράτου (Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
- Ευστάθιος Σταματάτος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
- Παύλος Σκούπρας (Εξωτερικός Συνεργάτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Επικοινωνία –Πληροφορίες
Εργίνα Καβαλλιεράτου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, Καρλόβασι Σάμος, Τηλ: 2273082263, e-mail: kavallieratou@aegean.gr
Καΐλης Απόστολος, Τοπικός συνεργάτης Δράσης 4, Τηλ: 22810 97024 (10.00 πμ – 14.00 μμ)
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.