…Τώρα που ανθίζουν τα κλαριά και βγάζει η γης χορτάρι…
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Δευτέρα 18 Απριλίου στις 7 μ. μ.
στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Κωνσταντινουπόλεως 2, Ερμούπολη)
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ
που προέκυψε από τα πρακτικά της συζήτησης της
1ης Συνάντησης (4 Απριλίου 2016) για τη δημιουργία Ομάδων Εργασίας:
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Ομάδα για την επεξεργασία και μεθόδευση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για απόλυτη προστασία και διαχείριση της Απάνω Μεριάς που θα καθορίζει τις χρήσεις γης, θα προβλέπει την απαγόρευση διάνοιξης νέων δρόμων, ξενοδοχείων και νέων αιολικών πάρκων, θα αποσαφηνίζει τις συμβατές δραστηριότητες, και σαν μοντέλο χτισίματος θα ορίζει τις «θεμωνιές». Το Προεδρικό Διάταγμα ενδεχομένως να συνοδεύεται από φοροαπαλλαγή για τους ιδιοκτήτες κτημάτων που θα συμφωνήσουν σε ήπιες μορφές εκμετάλλευσης και εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και ήπιου τουρισμού.
2. Να δημιουργηθεί μία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που θα περιλαμβάνει στο ιδρυτικό της τα παραπάνω περί προστασίας, την κήρυξη και διαχείριση του Οικολογικού Πάρκου, θα ασχοληθεί με το γεωλογικό κομμάτι, το φύτεμα δέντρων, την πεζοπορία, ξενάγηση, συντήρηση μονοπατιών με εθελοντές, την ανάδειξη των αρχαιολογικών τόπων, τη δημιουργία Μουσείου Απάνω Μεριάς και θα έχει επίσης παραγωγική δραστηριότητα, με άνυδρη καλλιέργεια σε χωράφια της Απάνω Μεριάς και διάθεση των προϊόντων στην τοπική Λαϊκή Αγορά. Δημιουργία βάσης δεδομένων όπου θα εμφανίζονται τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σε νέους καλλιεργητές χωράφια της Απάνω Μεριάς.
3. Ομάδα εργασίας για την καταγραφή Χλωρίδας, Πανίδας, Ορνιθοπανίδας.
4. Ομάδα για την οργάνωση Ημερίδων για την Απάνω Μεριά – Προτεινόμενα θέματα: Αρχαιολογικοί χώροι, Νομικό καθεστώς Προστασίας, Περιβάλλον, Ορνιθοπανίδα, Μονοπάτια, Γεωλογικό πάρκο.
5. Δημιουργία Μουσείου Πήρσον για όλους εκείνους τους ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο φύτεμα Δέντρων. Να γίνει συζήτηση για τη σημασία του φυτέματος και τον αλτρουισμό της πράξης (ένα μουσείο προς τιμήν όλων εκείνων που θέσανε σκοπό ζωής το φύτεμα δέντρων).
6. Γεωλογία – Γεωλογικές διαδρομές στους Εκλογίτες της Απάνω μεριάς (πρόταση καθηγητή γεωλ. Δημήτρη Κωστόπουλου). Η Ομάδα να έρθει σε επαφή με τα τμήματα γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, της Πάτρας, του Αριστοτελείου στο πνεύμα της Ημερίδας του Ιουνίου 2011 «Μια παγκόσμια γεωλογική κληρονομιά», επίσης να έρθουμε σε επαφή με ξένα πανεπιστήμια (σχολές γεωλογίας) που επισκέπτονται τη Σύρο εδώ και πολλά χρόνια και έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα πετρώματα, ιδιαίτερα τους εκλογίτες (Βόννη, ΗΠΑ, Καναδάς).
8. Ομάδα Συντονισμού και Βιντεοσκόπησης