ΜΙΜΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, στην ταπεινότητα, στην υπακοή στο θέλημα του Θεού, στην υπομονή στον πόνο.
«Μετά την ανάληψη του Υιού της, η Αειπάρθενος Μαρία βοήθησε με τις προσευχές της το ξεκίνημα της Εκκλησίας. Και μετά τη δική της μετάσταση στον ουρανό, συνεχίζει να μεσιτεύει για τα παιδιά της…». (Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, ΣΥΝΟΨΗ, αρ. 197).
Αυτή η βεβαιότητα ωθεί τους χριστιανούς, ανά τους αιώνες και ανά τον κόσμο, να προστρέχουν στα πόδια της Θεοτόκου.
Κατά την Πανήγυρη της Παναγίας της Φανερωμένης, οι ευλαβείς Χριστιανοί της Σύρου και όχι μόνο, προσκαλούνται να αποδείξουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους προς την ουράνια Μητέρα, προδιαθέτοντας το πνεύμα τους με το οκταήμερο προετοιμασίας της εορτής.
Τα κηρύγματα των ημερών αυτών θα βασιστούν, κυρίως, στα βιβλικά κείμενα της εκάστοτε ημέρας της τρέχουσας λειτουργικής περιόδου, καθώς είναι σημαντικό να ακολουθείται με πιστότητα η ροή τους και να μην διακόπτεται η συνοχή της διδασκαλίας.
Η πρώτη ομιλία θα είναι σχετική με το πρώτο Λυπηρό Μυστήριο, που παρουσιάζει την προσευχή του Ιησού στον Κήπο των Ελαιών. Θα μελετήσουμε την αγωνία του Ιησού, κατά την τρομερή εκείνη νύκτα του Πάθους, η οποία όμως αντί να τον πτοήσει μετατρέπεται σε δύναμη υπακοής στο θέλημα του Πατέρα.
Η δεύτερη ομιλία θα βασίζεται στην προς Ρωμαίους Επιστολή (11, 33-36): Η στάση του Θεού απέναντι στον εκλεκτό αλλά επαναστάτη και πείσμονα λαό του, ο οποίος δυσκολεύεται να αποδεχτεί τον Ιησού Χριστό, αποκαλύπτει κάτι νέο και εκπληκτικό της πραγματικότητάς Του. Και ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος εκπλήσσεται και ξεσπά σε έναν ύμνο επαίνου!
Κατά την τρίτη ομιλία θα μελετήσουμε τα αναγνώσματα της 25ης Κυριακής του Έτους: ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά απ’ ότι ο Θεός. Οι σκέψεις του Θεού δεν είναι σαν τις σκέψεις των ανθρώπων (Α’ Ανάγνωσμα), γι’ αυτό και «οι τελευταίοι θα γίνουν πρώτοι και οι πρώτοι τελευταίοι» (Ευαγγέλιο).
Στην τέταρτη ομιλία (Λκ. 8, 19-21) η φράση του ευαγγελίου «Η μητέρα σου και τα αδέλφια σου στέκονται έξω και θέλουν να σε δουν», θα αποτελέσει βοήθημα για τον καθένα, ώστε να αναλογιστεί εάν και κατά πόσο υπάρχει μέσα του η επιθυμία να αναζητήσει το Θεό.
Η Παναγία είναι Μητέρα της Εκκλησίας και η Εκκλησία είναι μητέρα των Χριστιανών. Η πέμπτη ομιλία θα προσπαθήσει να αναδείξει πόσο σημαντική είναι η διατήρηση αλλά και η συνεχής σύσφιξη των σχέσεων της Μητέρας με τα παιδιά της. Η Εκκλησία, σαν μια Μητέρα,, μεριμνεί και φροντίζει τα παιδιά μέσω της διακονίας. Η προσευχή, λοιπόν, για τις κλήσεις στην Ιερατική και τη Μοναχική ζωή, είναι υψίστης σημασίας για την συνέχιση του αποστολικού της έργου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΚΤΑΗΜΕΡΟΥ 2020
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020
6.00 μ.μ. | ΘΕΙΑ ΛΕΙΤOΥΡΓΙΑ και ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020
6.00 μ.μ. | ΑΓΙΑ ΩΡΑ. ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020
6.00 μ.μ. | ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ
1η ομιλία Ιεροκήρυκα
Σαββάτο 19 Σεπτεμβρίου 2020
6.00 μ.μ. | ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
2η ομιλία Ιεροκήρυκα
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020
Εξομολόγος από τις 5.30
6.00 μ.μ. | ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
3η ομιλία Ιεροκήρυκα
8.00 μ.μ. | ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020
Εξομολόγοι από τις 5.30
6.00 μ.μ. | ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ
Θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία από τον Επίσκοπό μας, Σεβασμιότατο π. Πέτρο, με ιδιαίτερη ικεσία για τους ασθενείς
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020
Εξομολόγος από τις 5.30
6.00 μ.μ. | ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ, ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
4η ομιλία Ιεροκήρυκα
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020
Εξομολόγοι από τις 6.00
6.30 μ.μ. | ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
10.00 μ.μ | ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ προσευχόμαστε για τις κλήσεις στην Ιερατική & Μοναχική ζωή.
5η ομιλία Ιεροκήρυκα
ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020
Εξομολόγοι πριν από όλες τις λειτουργίες
7.00 π.μ. | ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
8.30 π.μ. | ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
10.00 π.μ. | ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
6.30 μ.μ. | ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ
Από την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, μισή ώρα πριν από κάθε ακολουθία θα υπάρχει στη διάθεση των πιστών εξομολόγος, για το Μυστήριο της Μετάνοιας και Συμφιλίωσης.
Το οκταήμερο της Παναγίας της Φανερωμένης αποτελεί μια προνομιακή στιγμή, για να σταθούμε για λίγο και να κοιτάξουμε τον εαυτό μας, τη ζωή μας, τις επιλογές μας. Να κάνουμε μια σοβαρή εξέταση της συνείδησης μας και να συμφιλιωθούμε με το Θεό και τους αδελφούς μας.
Η μετάνοια δεν είναι πράξη κακομοιριάς, αλλά μια γενναία, δυνατή και όμορφη πράξη η οποία γεμίζει με κουράγιο, γαλήνη και χαρά τη ζωή μας!
Βιογραφικό του Ιεροκήρυκα
Ο π. Γεώργιος Παλαμάρης γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1986. Κατάγεται από την Στενή της Τήνου, όπου και μεγάλωσε. Το 2004 εισήχθη στο Ιεροσπουδαστήριο Παδούης, στην Ιταλία, παρακολουθώντας μαθήματα Φιλοσοφίας. Σπούδασε Θεολογία στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη «Angelicum» στη Ρώμη. Με την ολοκλήρωση των Θεολογικών Σπουδών, επέστρεψε στην Ελλάδα για την κάλυψη των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. Σπούδασε, στη συνέχεια, Ποιμαντική Θεολογία στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Λατερανού στη Ρώμη. Χειροτονήθηκε Ιερέας στις 20 Ιουλίου 2014, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα, από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο Πρίντεζη και στις 27 Ιούλιου 2014 διορίστηκε εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου, στη Νάξο, και του Αγίου Αντωνίου στην Πάρο, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.