Το
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων» (
www.syros.aegean.gr) λειτουργεί από το ακαδ. έτος 2003-2004 στην
Πανεπιστημιακή Μονάδα Σύρου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το ΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων (MSc in Interactive and Industrial Product and Systems Design), ενενήντα (90) Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).
Το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η ολοκληρωμένη και διεπιστημονική Σχεδίαση (Design):
(α) Καινοτόμων διαδραστικών προϊόντων και συστημάτων, τα οποία χαρακτηρίζουν την Κοινωνία της Πληροφορίας και στα οποία ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι «αόρατος» και «πανταχού παρών»,
(β) Βιομηχανικών προϊόντων και συστημάτων, η σχεδίαση των οποίων πλέον απαιτεί χρήση νέων τεχνολογιών και τη δημιουργική χρήση γνώσεων και ιδεών από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών και των επιστημών.
Οι διδάσκοντες του Π.Μ.Σ. είναι οι καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, και εξωτερικοί συνεργάτες με επαγγελματική εμπειρία σε γνωστικά αντικείμενα της σχεδίασης.
Οι φοιτητές και απόφοιτοι του ΠΜΣ έχουν λάβει πλήθος διακρίσεων σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς σχεδίασης (π.χ. European Design Award), ενώ διπλωματικές εργασίες έχουν παρουσιαστεί/δημοσιευτεί σε επιστημονικά συνέδρια/περιοδικά σχετικά με τη σχεδίαση (π.χ. Design Studies).
Το Τμήμα και το Π.Μ.Σ. έχουν αξιολογηθεί από επιτροπή διακεκριμένων καθηγητών του εξωτερικού, σύμφωνα με τη διαδικασία που τηρείται από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Η αξιολόγηση ήταν ιδιαίτερα θετική, ενδεικτικά αναφέρεται ότι το τμήμα και το μεταπτυχιακό «είναι προφανές ότι έχουν δημιουργήσει κοινότητα σχεδιαστών στην Ελλάδα», και ότι «οι διδάσκοντες έχουν ενθουσιασμό για το έργο τους που μεταδίδεται στους φοιτητές».
Υποβολή υποψηφιοτήτων
Στο Π.Μ.Σ. για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 θα γίνουν δεκτοί έως και τριάντα πέντε (35) μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες. Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας έχουν οι πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχων ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Υποψηφιότητα επίσης μπορούν να υποβάλουν και οι τελειόφοιτοι των ανωτέρω Τμημάτων, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών πριν τη λήξη της περιόδου των εγγραφών.
Η ελάχιστη χρονική διάρκεια του Π.Μ.Σ. είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα πλήρους φοίτησης. Κατά τα δύο (2) πρώτα εξάμηνα οι φοιτητές παρακολουθούν υποχρεωτικά δέκα (10) μαθήματα στο σύνολο και κατά το τρίτο (3ο) εξάμηνο ασχολούνται με την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων ύψους χιλίων ευρώ (1.000 €) ανά εξάμηνο.
Ο πλήρης φάκελος υποψηφιότητας πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Αίτηση (βάσει συνημμένου υποδείγματος).
- Επικυρωμένο Αντίγραφο Πτυχίου ή Διπλώματος και ισοτιμία από το ΔΟΑΤΑΠ, σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών έχει αποκτηθεί από πανεπιστημιακό ίδρυμα του εξωτερικού. Σε περίπτωση που επίκειται η λήψη του πτυχίου ή του διπλώματος, ο/η υποψήφιος/α οφείλει, εφόσον επιλεγεί, να το καταθέσει μέσα στην προθεσμία των εγγραφών.
- Επικυρωμένο αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας.
- Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα.
- Απλή φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
- Μία (1) πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας.
- Τυχόν Επιστημονικές Δημοσιεύσεις.
- Τυχόν συστατικές Επιστολές από διδακτικό προσωπικό Ελληνικών ή ισότιμων ξένων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή από ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας ή της αλλοδαπής
- Πιστοποιητικό γνώσης Αγγλικής γλώσσας (επικυρωμένο αντίγραφο). Τα πιστοποιητικά μπορούν να προέρχονται από οποιονδήποτε αναγνωρισμένο ελληνικό ή ξένο φορέα. Για τους αλλοδαπούς υποψηφίους απαιτείται, επιπλέον, επίσημη βεβαίωση ελληνομάθειας. Αν ο υποψήφιος δεν διαθέτει την απαιτούμενη βεβαίωση υποβάλλεται σε σχετική εξέταση.
Οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν κάθε άλλο στοιχείο που, σύμφωνα με τη γνώμη τους, θα
συνέβαλλε, ώστε η επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής να σχηματίσει πληρέστερη άποψη για το
επιστημονικό και ερευνητικό προφίλ των υποψηφίων.
Η επιλογή των υποψηφίων στο Π.Μ.Σ. γίνεται σε δύο φάσεις:
(α) Στην πρώτη φάση (προεπιλογή), θα αξιολογηθούν τα δικαιολογητικά που θα υποβάλλουν οι υποψήφιοι.
(β) Στη δεύτερη φάση, οι υποψήφιοι που επιλέχθηκαν από την πρώτη φάση, θα κληθούν σε συνέντευξη, ενώπιον της επιτροπής επιλογής και αξιολόγησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Μ.Σ. Η επιτροπή αξιολογεί επίσης το βαθμό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, καθώς και της Ελληνικής γλώσσας σε περίπτωση αλλοδαπού υποψηφίου.
Οι φάκελοι υποψηφιότητας υποβάλλονται ή αποστέλλονται στη Γραμματεία Π.Μ.Σ. το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013 (σφραγίδα ταχυδρομείου), με την ένδειξη ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ για το Π.Μ.Σ. «Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων», στη διεύθυνση:
Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Γραμματεία Π.Μ.Σ.
Κωνσταντινουπόλεως 1, 84 100 Σύρος
Πληροφορίες: Μαρία Ρούσσου, τηλ: 22810 97105, φαξ: 22810 97009,
Καθ. Ιωάννης Δαρζέντας
Ο Πρόεδρος του Τμήματος ΜΣΠΣ