Το Eye’s Walk Festival 2019 με ενθουσιασμό σας περιμένει στην παρουσίαση του βιβλίου του Θράσου Καμινάκη “Το Λαζαρέτο της Σύρου” το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 στις 21.30, στην αίθουσα Γιάννης Ρίτσος του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.
Ομιλητές:
Θωμάς Δρίκος, δικηγόρος – ιστορικός
Άννα Τριανταφύλλου, μεταφράστρια
Συντονίζει ο συγγραφέας Φώτης Βλαστός
Το βιβλίο αποτελεί τη μελέτη του Θράσου Καμινάκη που μεταφράστηκε από τα Γαλλικά και βασίζεται στην διδακτορική του διατριβή στην Σορβόννη που εκπονήθηκε τον Ιούλιο του 1989, τριάντα ολόκληρα χρόνια πίσω.
Για να μιλήσουμε και να εμπνευστούμε γύρω από το μοναδικό αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και να το κρατήσουμε ζωντανό!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια, μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η πανούκλα όπως και πολλές άλλες μεταδοτικές ασθένειες εκδηλώθηκαν σποραδικά, με τη μορφή επιδημίας, κυρίως σε λιμάνια κοντά στις πόλεις, και στα νησιά της Ελλάδας που είχαν συμμετάσχει στον πόλεμο, εξ αιτίας της συρροής πολυάριθμων ελληνικών και συμμαχικών πλοίων.
Πρωταρχικός ήταν ο ρόλος των καταστημάτων, των λοιμοκαθαρτηρίων, που ιδρύθηκαν και προορίζονταν για την πρακτική της καραντίνας των πλοίων, των ταξιδιωτών και των πληρωμάτων, όπως και για την κάθαρση των εμπορευμάτων. Ήταν ήδη γνωστά στην Ευρώπη αιώνες πριν, και αποτέλεσαν, όπως παρατηρεί ο Daniel Panzac, «τον ακρογωνιαίο λίθο του αμυντικού συστήματος της Ευρώπης εναντίον της πανούκλας».
Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λαζαρέτο της χώρας ιδρύεται στο λιμάνι της Ερμούπολης, στη Σύρο.
Από το 1827 η Ερμούπολη αναπτύσσεται τόσο, ώστε να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς ενδιάμεσους εμπορικούς σταθμούς της ανατολικής Μεσογείου.
Η πρακτική της καραντίνας στο πλαίσιο του λοιμοκαθαρτηρίου παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο για την υγειονομική πρόληψη και τον περιορισμό της πανούκλας πίσω από τους τοίχους του καταστήματος, αλλά και για τον ρόλο που διαδραματίζει στην κυκλοφορία των ελληνικών και ξένων πλοίων και στην ομαλή πορεία του διαμετακομιστικού εμπορίου που αποτελούσε την κύρια πηγή της οικονομίας αυτού του νησιού.
Η μελέτη βασίζεται σ’ αυτόν τον διπλό προσανατολισμό και επιχειρεί να κατατάξει τη Σύρο και το λοιμοκαθαρτήριό της στο γενικό πλαίσιο της λιμενικής υγειονομικής άμυνας της Ελλάδας εκείνη την εποχή.
“Το Λαζαρέτο της Σύρου και η μαρτυρία ενός γάλλου γιατρού του Segur Dupeyron, που έζησε από τα μέσα τις συνθήκες εγκλεισμού, ασυλοποίησης, καθαρισμού και καραντίνας στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα στην Ερμούπολη τότε που τα καράβια από την Ανατολή μαζί με ανθρώπους, πλούτο και ιδέες μετέφεραν και Πανούκλα, Χολέρα και Φυματίωση.
Το βράδυ της 27ης Ιουλίου του 2019 στην Αίθουσα Γιάννη Ρίτσου στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης στις 21:30 θα ζωντανέψουν όλα αυτά και θα μιλήσουν στον σύγχρονο άνθρωπο που μελετάει την Ιστορία μέσα από τις σελίδες του Βιβλίου που οι Εκδόσεις “Φίλντισι” είχαν την ευγένεια να φέρουν στο φως.
Μακάρι να συμβάλλει στην διάσωση αυτού του μνημείου της Ερμούπολης που χρόνια τώρα φιλοξενεί φαντάσματα” – Θράσος Καμινάκης
Ο Θράσος Καμινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Νομική της Σχολή.
Στο Παρίσι μπλέχτηκε στους κύκλους της Εγκληματολογίας, που άφησε μαζί με ένα διδακτορικό που ολοκλήρωσε πάνω στην Ιστορική Νοσολογία για να ασχοληθεί με τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και τη Στιχουργική Τέχνη.
Από νωρίς, στα φοιτητικά του χρόνια, απέσπασε το 1ο βραβείο στον μεγάλο Λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και έκτοτε δεν εγκαταλείπει ποτέ το χούι της αφήγησης.
Εργάζεται ως ανταποκριτής κινηματογράφου σε διεθνή φεστιβάλ και ως σκηνοθέτης και κειμενογράφος, όταν επιστρέφει στην Ελλάδα.
Παραμύθια του (Lost love stories), τραγούδια και θεατρικά του έργα («Ενα κομμάτι θάνατο όλοι παίρνουν μαζί τους για το δρόμο», «Φεγγαροβδομάδα», «Blitz», «Αποσπάσματα βουλιμικού λόγου», «Οι γυναίκες που οι άντρες τους λείπουν», «Τα πρόσωπα της πείνας», «Dreamstreet») βλέπουν σποραδικά το φως της δημοσιότητας.
Ίδρυσε το «Μικρό Πολυτεχνείο» πριν 18 χρόνια και διδάσκει στίχο, αυτόματη γραφή και μυθοπλασία μικρής φόρμας (Το αφήγημα Μπονζάι).