Με ιδιαίτερη χαρά, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μάρκος ο Συριανός – Μάρκου Βαμβακάρη, Άπαντα», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Σας περιμένουμε να τιμήσουμε μαζί την κληρονομιά του Μάρκου Βαμβακάρη και να γνωρίσουμε την πνευματική και μουσική του παρακαταθήκη μέσα από αυτή τη μοναδική έκδοση.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Από το Music Corner (Πανεπιστημίου 56, τηλ. 210-330.4000, info@musiccornerstore.gr) κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μάρκος ο Συριανός», των Γιώργου Θανόπουλου και Διονύση Μανιάτη. Πρόκειται για ένα «βιβλίο – εγκυκλοπαίδεια» για την ζωή και τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη. Η έκδοση είναι πολυτελής, 400 σελίδων μεγάλων διαστάσεων, με χοντρό εξώφυλλο.
Το βιβλίο περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη στις 78, στις 45 και στις 33 στροφές. Περιλαμβάνει επίσης τα τραγούδια τα οποία ο Μάρκος τραγούδαγε στα κέντρα την περίοδο της κατοχής, αλλά ουδέποτε βγήκαν σε δίσκο.
Είναι γνωστό ότι ο Μάρκος, επέλεξε να κυκλοφορήσει αρκετά από τα τραγούδια του σε ονόματα τρίτων, για λόγους που αναλύονται διεξοδικά στο βιβλίο. Γνωστά τραγούδια του Μάρκου, όπως, «Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά», «Ο κουμπάρος ο ψαράς», «Μπουζούκι μου διπλόχορδο», «Είσαι αφράτη σαν φρατζόλα», «Το πορτοφόλι», ακόμα και το κατ’ εξοχήν αυτοβιογραφικό «Ο Μάρκος ο πολυτεχνίτης» αναγράφουν στην ετικέτα άλλο όνομα, και όχι αυτό του Μάρκου Βαμβακάρη. Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο αφενός τον εντοπισμό αυτών των τραγουδιών και αφετέρου την τεκμηρίωση της πατρότητάς τους.
Στο εγχείρημα της δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης δισκογραφίας του Μάρκου, η συμβολή του γιού του Μάρκου, του Στέλιου Βαμβακάρη υπήρξε καταλυτική: μέσα από πρωτότυπο υλικό από το αρχείο της οικογένειας, με την ιδιότητα του μουσικού που γνωρίζει το έργο του Μάρκου σε βάθος, και κυρίως μέσα από πληροφορίες που του είχε δώσει ο ίδιος ο Μάρκος.
Πέραν των τραγουδιών, περιέχονται πλήθος πληροφοριών και ιστοριών που συνδέονται άμεσα με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τα βιώματα και τα τραγούδια του. Τις περισσότερες απ’αυτές τις ιστορίες τις αφηγείται ο γιός του ο Στέλιος με τον δικό του άμεσο, γνήσιο και μοναδικά απολαυστικό τρόπο.
Το βιβλίο περιλαμβάνει και μια σημαντική καινοτομία: είναι «διαδραστικό» και «ζωντανό»! Πως γίνεται αυτό: Σε επιλεγμένες θέσεις μέσα στο βιβλίο, υπάρχει μια ένδειξη η οποία επισημαίνει ότι υπάρχει ένα βίντεο το οποίο συνδέεται με το συγκεκριμένο κεφάλαιο του βιβλίου. Αυτό που έχει να κάνει ο αναγνώστης είναι να σκανάρει τον QR Code και θα μεταφερθεί αυτόματα στο κανάλι YouTube του βιβλίου, όπου θα βρεί συγκεντρωμένα τα βίντεο και θα μπορεί να τα δει.
Η ΥΛΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το βιβλίο περιλαμβάνει πέντε εισαγωγικά κείμενα: του αείμνηστου μουσικολόγου Μάρκου Δραγούμη, του Γιώργου Τσάμπρα, του Διονύση Μανιάτη, του Γιώργου Θανόπουλου και του Στέλιου Βαμβακάρη. Ακολουθούν 3 κεφάλαια για τη ζωή του Μάρκου μέσα από γλαφυρές αφηγήσεις του Στέλιου Βαμβακάρη. Τα επόμενα 9 κεφάλαια αναφέρονται στο έργο του Μάρκου, στους ρυθμούς, τους στίχους, τη φωνή, τη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι, κ.λπ.
Ακολουθεί το εκτεταμένο κεφάλαιο με όλη την παρουσία του Μάρκου -έτος προς έτος- στα κέντρα διασκέδασης ανά την χώρα. Τα επόμενα τρία κεφάλαια αναφέρονται στις εκδηλώσεις και τις συναυλίες που έγιναν για το Μάρκο, που όλες κρύβουν πίσω τους ενδιαφέρουσες ιστορίες, όπως αυτή στο «Κεντρικό» και το περίφημο τραγούδι του Μάρκου «Χαϊδάρι». Το πρώτο μέρος του βιβλίου τελειώνει με τα τελευταία χρόνια του Μάρκου, το λυκόφως της ζωής του, και φτάνουμε στο κύριο τμήμα που είναι τα τραγούδια.
Με χρονολογική σειρά παρουσιάζονται τα 189 τραγούδια του Μάρκου στις 78 στροφές. Προηγούνται οι πίνακες με την Δισκογραφία και ακολουθούν τα τραγούδια. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου παρουσιάζονται οι δύο πλευρές κάθε δίσκου με τις ετικέτες, τους συντελεστές κάθε τραγουδιού, τους στίχους και χρήσιμες πληροφορίες, ειδικά σε ότι αφορά στην τεκμηρίωση της πατρότητας των τραγουδιών που στην ετικέτα αναγράφει άλλο όνομα και όχι αυτό του Μάρκου Βαμβακάρη.
Με την ίδια δομή παρουσιάζονται τα τραγούδια του Μάρκου στις 45 στροφές, είτε αυτά είναι καινούργιες δημιουργίες, είτε αποτελούν επανεκτελέσεις τραγουδιών του από τις 78 στροφές. Κάποια εμβληματικά τραγούδια, όπως «’Ατακτη», «Τα όμορφα τα γαλανά σου μάτια», «Φεγγάρι αν είσαι λαμπερό» εμπλουτίζονται με ενδιαφέρουσες ιστορίες για την δημιουργία τους…
Ακολουθεί η δισκογραφία του Μάρκου στις 33 στροφές και τα τραγούδια σε στίχους Μάρκου που μελλοποίησε ο Στέλιος Βαμβακάρης. Ενδιαφέρουσα είναι η παρουσίαση των τραγουδιών που ο Μάρκος τραγούδαγε στα κέντρα την περίοδο της κατοχής, αλλά ουδέποτε βγήκαν σε δίσκο, ελλείψει δισκογραφίας. Γίνεται επίσης αναφορά στα τραγούδια τρίτων συνθετών στα οποία έχει συμμετοχή ως τραγουδιστής ο Μάρκος Βαμβακάρης, αλλά και στα «Τραγούδια της Σχολής του Μάρκου» που πιθανότητα είναι τραγούδια του Μάρκου, αλλά η ετικέτα του δίσκου αναγράφει κάποιο άλλο όνομα…
Στα υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου, σημαντικοί άνθρωποι του χώρου, όπως ο Άκης Πάνου, ο Χρήστος Λεοντής, ο Δήμος Μούτσης, η Σοφία Καρίβαλη, ο Μιχάλης Δασκαλάκης, η Λέλα Παπαδοπούλου, ο Πάνος Σαββόπουλος, ο Κώστας Χατζηδουλής κ.ά., καθώς και οι άνθρωποι της οικογένειας του Μάρκου, μιλάνε για τον Μάρκο και το έργο του.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν Παραρτήματα με όλα τα τραγούδια του Μάρκου στις 78, 45 και 33 στροφές ταξινομημένα Αλφαβητικά, αλλά και με βάση το 1ο ημιστοίχιο του τραγουδιού. Ακόμα, γίνεται αναφορά στην επίδραση του Μάρκου Βαμβακάρη στους νέους, με την παρουσίαση σύγχρονων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που έχουν εντρυφήσει στο έργο του Μάρκου. Το βιβλίο τελειώνει με τον «Παγκόσμιο Μάρκο» με την παρουσίαση βιβλίων κόμικ, ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, αλλά και μουσικών συγκροτημάτων, που παίζουν τα τραγούδια του ανά τον κόσμο…
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ Γιάννης Μαρίνος
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ 5.2.2025 – 19:00
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ Σύλλογος Φίλων Μουσικής
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ Λίνα Νικολακοπούλου, ποιήτρια, στιχουργός
Γιώργος Κοκκώνης, μουσικολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Γιώργος Θανόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου Μάρκος ο Συριανός
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος, πρώην διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι τη Μουσικής