ΠΑΛΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ
Επιστροφή δύο εκθέσεων:
ΑΪΤΗ – ΕΛΛΑΔΑ, 1821 – 2021, ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Εικαστικά έργα φοιτητών του εργαστηρίου Σχεδίου – Χρώματος, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιστρέφουν στον τόπο τους , και συγκεκριμένα στην αίθουσα Βάτη της Ερμούπολης μετά από σειρά εκθέσεων στην Αθήνα, τις Σπέτσες και το Ναύπλιο.
Η έκθεση «Αϊτή-Ελλάδα 1821-2021, ταξίδι προς την Ελευθερία, respect», μια πρωτοβουλία της εικαστικού και καλλιτεχνικής υπευθύνου του Εκκλησιαστικού Μουσείου Σπετσών, Λήδας Παπακωνσταντίνου, είχε τεθεί πέρσι, υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Σπετσών στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμανδρίτη Γρηγόριου Νανακούδη, φιλοξένησε την έκθεση υπό την επιμέλεια της Λήδας Παπακωνσταντίνου στην οποία συμμετείχαν πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και φοιτητές του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα έργα στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στο Βουλευτικό και στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο σε διοργάνωση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μαρίνας Κοτζαμάνη( ΤΠΨΤ) και τέλος σε ψηφιακή μορφή σε διοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα για τα 200 χρόνια από το 1821.
Η θεματική εστιάζει σε μια σχεδόν άγνωστη ιστορία, με μεγάλο συμβολικό νόημα, φωτίζοντας μια εναλλακτική, ανατρεπτική όψη σε σχέση με τα καθιερωμένα πατριωτικά αφηγήματα της Ελληνικής Επανάστασης. 100 Αϊτινοί σαλπάρουν για να βοηθήσουν τους Έλληνες, μεταφέροντας και 45 τόνους καφέ, ώστε να πουληθούν και, με τα χρήματα, να αγοραστούν όπλα και πολεμοφόδια. Το καράβι δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα.
Τα ψηφιακά εικαστικά τυπώματα και animation που παρουσιάζονται από τις 18 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2022, στην Αίθουσα Βάτη, πραγματοποίησαν πρωτοετείς φοιτητές του ΤΜΣΠΣ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020- 2021, στο εργαστήριο Σχεδίου – Χρώματος, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φλωρεντίας Οικονομίδου.
Τόσο στις ψηφιακές εκτυπώσεις όσο και στο βίντεο animation, εντυπωσιάζει η ποικιλία των εικαστικών μέσων και ο συγκερασμός ακόμη και ετερόκλιτων στοιχείων. Η θεματική εστιάζει πολύ συχνά στο ταξίδι με το καράβι, το καράβι που βυθίζεται, τους κόκκους καφέ που αποκτούν ενίοτε μνημειακές διαστάσεις – άλλοτε μεταμορφώνονται σε βουνό και άλλοτε σε καταιγίδα. Η αντιπαραβολή και η συσχέτιση των δύο χωρών είναι διαρκώς παρούσες.
Το video animation «Ήταν ένα μικρό καράβι», φτιαγμένο από ψηφιακά έργα των φοιτητών, έχει ως βασικό του θέμα, καράβια, πάσης φύσης και είδους, που αρμενίζουν και βυθίζονται. Πρόσωπα, ο Ζαν Πιερ Μπουαγέ(πρόεδρος της Αϊτής), ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και πρόσωπα σύγχρονα, της λευκής και μαύρης φυλής, αναβιώνουν την ιστορία φέρνοντάς την στο σήμερα. Τα διαφορετικά στυλ διαδέχονται ταχύτατα το ένα το άλλο, καθώς τα παιδικά κινούμενα σχέδια μεταμορφώνονται σε κουκλοθέατρο, κόμικ σε κίνηση, θέατρο σκιών κ.ο.κ. Άλλοτε κυριαρχεί η ποπ αισθητική ή η φωτορεαλιστική απεικόνιση και άλλοτε το φως υποβάλλει μια νοσταλγική χροιά του παρελθόντος.
Μια ακόμα ενότητα παρουσιάζεται στην έκθεση στην κοινή θεματική του ταξιδιού με έργα που δούλεψαν, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018-19 φοιτητές του εργαστηρίου Σχεδίου – Χρώματος υπό την καθοδήγηση της Φλωρεντίας Οικονομίδου. Στα έργα τους «το Ταξίδι» ερμηνεύεται ως ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, με αναφορές στο τοπικό ή το παγκόσμιο, στο παρόν ή το παρελθόν, ταξίδι άλλοτε πραγματικό και βιωμένο–από τον ίδιο τον δημιουργό ή από κάποιον άλλον– και άλλοτε ουτοπικό, στη σφαίρα της φαντασίας μεταφέροντάς μας ενίοτε σε μύθους αρχετυπικούς ή/και στο υποσυνείδητο και τους αρχέγονους φόβους.
«Το ταξίδι» παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την επιμέλεια της αναπλ. καθηγήτριας Φλωρεντίας Οικονομίδου σε τρεις αυτοτελείς εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν το 2019, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο Μέγαρο Εϋνάρδου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στο τέλος στο ΤΗΕ ΒΟΧ( theboxartsdesign · Performance & Event Venue) που συνδιοργάνωσε τις δράσεις.
Στην ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ συμμετέχουν οι φοιτήτριες, φοιτητές του Εργαστηρίου Σχεδίου – Χρώματος: Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Ναυσικά Ακριβού, Δήμητρα Αργυροπούλου, Γιάννης Γεωργιλάκης, Ευάγγελος Γιαξίδης, Ιωάννα Γιαννουλά, Ευανθία Γκαντούνα, Θοδωρής Γκανούδης, Ιωάννης Γκίντικας, Νεκτάριος Γρηγορίου, Αντρέας Γουλάσης,, Νικολέτα Δουκίρη, Χρυσσήνη Ζαχαράτου, Αριστοτέλης Ηλιόγλου, Ιωάννα Καζαντζη, Ευδοξία Καμπά, Μάριος Κατσίκης, Ύριδα Κοβάτσεβιτς, Σοφία Κοντού, Γιώργος Κοτρώνης,, Κυριακή Κυριακίδου, Λίνα Ξυγωνάκη, Θανάσης Μάγγκος, Αλέξανδρος Μαραθιανάκης Σακαρέλλος, ?ήμητρα Μαυρουδή, Ελένη Μερτζάνη, Ορέστης Μπαρσάκης, Σπύρος Μπούτσικος, Ηλέκτρα Νικολακοπούλου, Μαρία Οικονόμου Παριανού, Σοφοκλής Ολύμπιος, Ροδή Ορφανίδου, Νάντια Κρουσταλιά-Ορφανού, Νίκος Παπαδερός, Αλέξανδρος Παπαδιονυσίου, Ανδρονίκη Παυλίδου, Γιώργος Πετμεζάς, Νικήτας Ρουσελιωτάκης, Στάθης Σταυραετός, Ιωάννης Τζαννής, Χαράλαμπος Τόλιος, Μαργαρίτα Φεύγα, Γιώργος Αθανάσιος Χατζηγεωργίου, Ορέστης Χατζηκωστής, Εύα Χατζηχριστοφή, Γεωργία Ψαθά.
Στην έκθεση επίσης συμμετέχουν με έργο τους οι εικαστικοί: Λήδα Παπακωνσταντίνου, Φλωρεντία Οικονομίδου και Χρύσα Μπεζιργιαννίδου
Κείμενα, θεωρητική τεκμηρίωση: επίκ. καθηγήτρια Ειρήνη Λεοντακιανάκου, Μαρίνα Μαροπούλου, Ανθρωπολόγος του Δικαίου, Φλωρεντία Οικονομίδου, Λήδα Παπακωνσταντίνου
Διοργάνωση έκθεσης «ΠΑΛΙΝΝΝΟΣΤΗΣΗ»: Αναπλ. Καθηγήτρια Φλωρεντία Οικονομίδου, διδάσκουσα / υποψ. διδάκτωρ Χρύσα Μπεζιργιαννίδου.
Ο φοιτητής Νίκος Χριστάκης σχεδίασε τους καταλόγους των εκθέσεων και η φοιτήτρια Ανδρονίκη Παυλίδου σχεδίασε το site όπου θα βρείτε πληροφορίες https://respect2021.syros.aegean.gr και στον κατάλογο της έκθεσης
Χώρος: Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη», πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2022
Ωράριο: 10:00-14:00 & 19:00 – 22:00 (Καθημερινά)
Ελεύθερη είσοδος