Με αφορμή τη ζωή της Κυράς της Ρω, της κατά κόσμον Δέσποινας Αχλαδιώτη, ο διεθνώς βραβευμένος συγγραφέας Γιάννης Σκαραγκάς γράφει ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο με αφορμή τη γυναίκα που έγινε σύμβολο γενναιότητας, πατριωτισμού και γυναικείας χειραφέτησης.
Ο εμβληματικός μονόλογος “Η Κυρά της Ρω” ξεκίνησε το ταξίδι του στις θεατρικές σκηνές το 2017, “γύρισε” όλο τον κόσμο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία όπου και αν παρουσιάστηκε και στις 12 Μαΐου θα παρουσιαστεί στη Σύρο…συμπληρωστε πληροφοριες…προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει τη μοναχική ηρωική ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη.
Η λυρική σκηνοθετική ματιά του Σταύρου Λίτινα και η καθηλωτική ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη θα δώσουν εκ νέου σάρκα και οστά στην τρυφερή ιστορία μιας απομονωμένης, αλλά ελεύθερης και ασυμβίβαστης, γυναίκας που “κουβαλάει” τα όνειρα και τη φωνή όλων μας και ανεβοκατεβάζει για χρόνια μια σημαία για να εξιστορήσει τα πάθη των ανθρώπων που αγάπησε, τα λάθη και τις πληγές τους.
Μέσα από την αφήγησή της, η κυρά της Ρω αποδεικνύει πως η ανθρωπιά δεν είναι υπόθεση των πολλών, αλλά του καθένα μας χωριστά και αποτυπώνει με τρόπο ποιητικό πως ακόμη και μέσα από την σκληρή πραγματικότητα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στην προσωπική λύτρωση.
Η παράσταση ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία και στην Κύπρο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το πρώτο ελληνικό έργο που έλαβε επίσημη πρόσκληση από το διάσημο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες, όπου και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2020.
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΛΑΔΙΩΤΗ (ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ)
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890 στο Καστελλόριζο. Από το 1927 με τον άντρα της τον Κώστα, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην ακριτική νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, εντελώς μόνοι τους, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1940, έζησε στη Ρω με την τυφλή μητέρα της και κατόπιν εντελώς μόνη της. Πρώτη φορά ύψωσε την ελληνική σημαία το 1929 αλλά από την περίοδο της Κατοχής, όπου υπήρξε και μέλος της Αντίστασης, ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου μέχρι και τον θάνατό της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.
Τα τραγούδια της παράστασης “Καστελλόριζό μου” & “Ερημοπούλι (για την Κυρά της Ρω)” σε στίχους Γ. Σκαραγκά και μουσική Φ. Μπαξεβάνη τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη και κυκλοφορούν ψηφιακά από την Walnut Entertainment Greece. ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ διατίθενται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών αλλά και για την καταγραφή και διάσωση ιστοριών και παραδόσεων του νησιού, μέσω του Μουσείου Γρίφων του Καστελλόριζου.
- Το ομώνυμο βιβλίο «Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.
- Facebook: Η Κυρά της Ρω – Θεατρική Παράσταση – TheLadyofRo
- Instagram: kyratisro_theladyofro
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς
Ερμηνεία: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Μουσική / Σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Έπαιξαν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας (Βιολί, Βιόλα), Δημήτρης Λάππας (Κιθάρα, Τζουράς), Νίκος Παραουλάκης (Νέι, Πνευστά), Βαγγέλης Καρίπης (Κρουστά)
Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη
Ελεύθερη είσοδος
Διάθεση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr και στο ταμείο του Θεάτρου.
Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Φ. Νάκας (πιάνο, τραγούδι, ενορχήστρωση, σύνθεση για το θέατρο και τον κινηματογράφο). Επαγγελματικά από το 1992 έως σήμερα συμμετείχε στο θέατρο σε πάνω από εβδομήντα παραστάσεις ως ηθοποιός, συνθέτης και σκηνοθέτης. Έχει παίξει σε πολλές γνωστές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες και έχει υπογράψει την πρωτότυπη μουσική ταινιών και σίριαλ. Το 2013-14 διετέλεσε Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού́ Θεάτρου. Έχει διδάξει υποκριτική στις δραματικές σχολές του ΚΘΒΕ, του Εθνικού Θεάτρου, κ.α., καθώς και σε θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά. Το 2008 ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρία “faos-music” με σκοπό την έκδοση πρωτότυπης μουσικής για το θέατρο,τονκινηματογράφο και τη jazz. Το 2009 σκηνοθέτησε το PrimeNumbers του Γ. Σκαραγκά στη Νέα Υόρκη (Υποψήφιο για τα N.Y. off-offBroadwayAwards). Το 2011 βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο ρόλο της Λωξάντρας της παράστασης του ΚΘΒΕ από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρων. Το 2017 στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας πήρε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία “Ουρανία”. Είναι η πρώτη Ελληνίδα ομιλήτρια του UCLARegents’ Lecture μετά από πρόσκληση του UCLAStavrosNiarchosFoundationCenterfortheStudyofHellenicCulture τον Ιανουάριο του 2020. 2022-24 Εμφανίζεται τηλεοτπικά στην βραβευμένη σειρά της ΕΡΤ1 “Κάνε ότι κοιμάσαι” (Seoul International Drama Awards βραβείο Καλύτερης Τηλεοπτικής Σειράς)
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο Δήμο Παλλήνης (2024)
Γιάννης Σκαραγκάς FacebookInstagram
Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς εμφανίστηκε στα γράμματα πριν από δύο δεκαετίες με το μυθιστόρημα Επιφάνεια και τη σεναριακή του διασκευή για το Mega, υπογράφοντας μέχρι σήμερα δώδεκα βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γράφει στα ελληνικά και τα αγγλικά και βραβεύτηκε το 2018 από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το «How to Draw Human Figures» από την επιτροπή συντακτών του λογοτεχνικού περιοδικού Copper Nickel (Editors’ Prize in Prose). Έχει επίσης γράψει έργα για το θέατρο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και την Ελβετία, μεταξύ των οποίων το «Prime Numbers» στη Νέα Υόρκη το 2009 (Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού), και το Courage στη Ζυρίχη το 2017. Έχει βραβευτεί ως συγγραφέας από μεγάλα ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική (Literarisches Colloquium Berlin, Art OMI New York, IWP University of Iowa, κ.α). Το έργο του «Η Κυρά της Ρω» εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Centre for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες τη θεατρική περίοδο 2019/2020 με περιοδεία στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Έχει εργαστεί στον χώρο της τηλεόρασης, υπογράφοντας το σενάριο έξι τηλεοπτικών σειρών, με πιο πρόσφατη την ψυχολογική αστυνομική σειρά της ΕΡΤ1 «Κάνε ότι κοιμάσαι», αλλά και σε εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών. Γράφει για γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: World Literature Today, Copper Nickel, American Chordata, The Tower Journal, Spilled Milk, Midnight Circus, κ.α. Το νέο του θεατρικό έργο στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ανέβηκε το 2023 στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου. Τον Σεπτέμβριο του 2023 βραβεύθηκε από τα Seoul International Drama Awards με το βραβείο Καλύτερης Τηλεοπτικής Σειράς για το «Κάνε ότι κοιμάσαι».)
Σταύρος Λίτινας FacebookInstagram
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και χορό. Έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη χορού και έχει εστιάσει στο flamenco. Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους χορευτές και χορογράφους στην Ισπανία. Το 1992 ίδρυσε το ARROYO, την πρώτη σχολή flamenco της Αθήνας. Είναι παραγωγός και χορογράφος της χοροθεατρικής ομάδας ARROYO. Οι πρόσφατες χορογραφικές και σκηνοθετικές δουλειές του είναι το «ΔΕΙΠΝΟ GOURMET?» βασισμένο στο «Δέρμα» του C. Malaparte, η «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» του A. Strindberg, το «ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ» του H. Müller, η «ΣΑΛΩΜΗ» του O. Wilde (Εθνικό Θέατρο 2018), «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ BERNARDA ALBA» του F.G.Lorca και ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ» του W. Shakespeare. Έχει σχεδιάσει και σκηνοθετήσει-χορογραφήσει τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των 3ων ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2023», κάνοντας παράλληλα τη δραματουργία, τα σκηνικά και τα κοστούμια. Έχει υπογράψει σημαντικές παραστάσεις ως σύμβουλος κίνησης αλλά και ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε μεγάλα θέατρα μεταξύ των οποίων το Εθνικό, το Κρατικό Βορείου Ελλάδος, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.