Οι Συριαναίς
Λευκά κοσμούν την άνοιξη τα βυσσινιά λουλούδια·
τη Σύρα πάντα έμψυχα λουλούδια ωραΐζουν.
Παντού τις βλέπεις ζωηρές σαν νέα πεταλούδια·
καθώς σε νοιώσουν σαν τρελές ευθύς σε τριγυρίζουν,
και είναι όλες νόστιμες,
προ πάντων οι μελαχρινές.
Αχ ψυχή μου, Συριανές.
Έτσι αρχίζει ο Κλέων Ραγκαβής το ποίημά του «Οι Συριαναίς», Άλγη – Λυριακαί ποιήσεις, Λειψία (1893), αναφερόμενος στις κατοίκους αυτού του νησιού, κατά τον οποίο είναι πανέμορφες. Και πως γίνεται να μην είναι τόσο όμορφες όταν έχουν καταγωγή από ένα τόσο όμορφο νησί! Το νησί της Σύρου!
Και συνεχίζει:
Τα γαλανά, ή κάστανα ωραία των ματάκια
σαν δόλιοι από παντού λησταί παραφυλάττουν,
γλυκός μαγνήτης σε τραβούν κοράλλινα χειλάκια
κι απ’ την μισήν απόστασιν προθύμως σ’ απαλλάττουν,
και είναι όλες νόστιμες,
προ πάντων οι μελαχρινές.
Αχ ψυχή μου, Συριανές.
Ναι, πλην σε παίρνουν πληρωμή βαριά και τιμημένη.
Οι πονηρές την δύστυχη σε παίρνουνε καρδιά σου,
και σε φωτιές και βάσανα εκείνη η καημένη
πληρώνει και την ηδονή και την κοντή χαρά σου,
μα είναι όλες νόστιμες,
προ πάντων οι μελαχρινές.
Αχ ψυχή μου, Συριανές.
Σειρήνες καστανόφθαλμες, δεν χώριζαν οι άλλες
απ’ την καρδιά το σώμα της οι παλαιές σειρήνες.
Εκείνη με την πήρατε, ανοίξτε τις αγκάλες,
και τούτο πάρτε το φτωχό μαζί καθώς εκείνες.
Σαν είσθε όλες νόστιμες,
προ πάντων οι μελαχρινές.
Αχ, ψυχή μου, Συριανές!
Ο Κλέων Ρίζος Ραγκαβής (10.10.1842 – 20.1.1917) ήταν Έλληνας λόγιος, θεατρικός συγγραφέας και διπλωμάτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου 1842. Πατέρας του ήταν ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής και μητέρα του η Κατερίνη Skene. Αφού σπούδασε Νομική και Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Μόναχο και στη Χαϊδελβέργη, επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, και αργότερα σε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό όπως γραμματέας στη Πόλη του Μεξικού (1867-1871), στη Κοπεγχάγη (1871-1873), καθώς και στη Μόσχα. Αργότερα τοποθετήθηκε γενικός πρόξενος στη Σόφια (1873-1879), διπλωματικός πράκτορας στο Κάιρο (1880-1882) οπότε και στη συνέχεια τοποθετήθηκε πρέσβης στη Σόφια, Μόσχα και Κοπεγχάγη.
Την περίοδο που ήταν φοιτητής, και ενώ ο πατέρας του ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο Κλέων Ραγκαβής είχε πρωτοστατήσει στις ταραχές που ξέσπασαν στο πεδίο του Άρεως, στην Αθήνα, τον Μάιο του 1859, στα λεγόμενα σκιαδικά όπως έμειναν ευρύτερα γνωστά στην ιστορία.
Πρωτοεμφανίσθηκε στα γράμματα και την ποίηση το 1850, στον ετήσιο ποιητικό διαγωνισμό που είχε καθιερώσει ο Αμβρόσιος Ράλλης. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μία ποιητική συλλογή με τον τίτλο “Άλγη” καθώς και τα θεατρικά έργα: “Ιουλιανός ο παραβάτης”, “Οι Ίσαυροι”, “Ηράκλειος”, “Η Δούκισσα των Αθηνών” κ.ά.. Λογοτεχνικά ήταν γνήσια ρομαντικός, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις δραματικές συγκρούσεις χαρακτήρων των ιστορικών του έργων.
Περισσότερα βιογραφικά του στοιχεία θα βρείτε στο https://goo.gl/5eps7F