«Αρχιτεκτονικές αναμνήσεις του Ernst Ziller» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής διάλεξης που έδωσε η ιστορικός τέχνης Μαριλένα Κασιμάτη (Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μονάχου) την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.
Η διάλεξη πλέον είναι διαθέσιμη δωρεάν στην πολιτιστική πλατφόρμα BLOD του Ιδρύματος Μποδοσάκη και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ
Θυμίζουμε ότι το Δημαρχείο της Ερμούπολης στην πλατεία Μιαούλη, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα έργα του.
Σύντομη παρουσίαση
«Στις αρχές του 2020 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά οι Αναμνήσεις του Ερνστ Τσίλλερ / Ernst Zillers Erinnerungen στα γερμανικά και στα ελληνικά, μετά από ένα ανέλπιστο εύρημα –ένα παλιό φωτοτυπημένο αντίγραφο του λανθάνοντος χειρόγραφου– και ανοίγονται νέα ερευνητικά ζητήματα» αναφέρει η Μ. Κασιμάτη σχετικά με το θέμα της ομιλίας της.
«Έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο Τσίλλερ (1837-1923), ο οποίος εξωράισε το αστικό τοπίο της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων του όψιμου 19ου αιώνα με 500 και πλέον κτήρια, υπήρξε δεσπόζουσα μορφή της αρχιτεκτονικής των δεκαετιών από το 1860 έως το 1890 στη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα. Η φήμη του στην ελληνική κοινωνία δεν απορρέει μόνο από τoν όγκο, την ποιότητα και την επιρροή του πολυσχιδούς έργου του που τον καταξίωσαν εν ζωή».
Η ανατροφή του σε οικογένεια με οικοδομική επαγγελματική παράδοση στο Radebeul, η εκπαίδευση στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Δρέσδης, σύμφωνα με το μεταρρυθμισμένο πρόγραμμα τεχνικής παιδείας στον γερμανόφωνο χώρο μετά το 1830, η «πρόσληψη» στο βιεννέζικο γραφείο του Θεόφιλου Χάνσεν, όπου αρχίζει η αθηναϊκή –και γενικότερα η ελληνική– περιπέτεια του νεαρού Σάξονα, η αναφορά ή αποσιώπηση της μνήμης υλοποιημένων σημαντικών έργων του, η αποτυχημένη προσπάθεια έκδοσης των Αναμνήσεων μετά το 1939, τέλος η οικονομική έκπτωση της οικογένειας Τσίλλερ στην Αθήνα μετά το 1906, αποτελούν τον κορμό της ομιλίας.