Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2023 ολοκληρώθηκαν στην Ερμούπολη της Σύρου με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερα πλούσια συζήτηση σε πλειάδα θεμάτων.
Ο θεσμός επανήλθε μετά την πανδημία ακόμη πιο δυναμικά, θίγοντας καίρια ζητήματα, όπως τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον από την υπερανάπτυξη, την αλληλεπίδραση τουρισμού, πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπικών κοινωνιών, τη λειτουργία των δημοσίων Μουσείων, τις προσπάθειες «εξευγενισμού» στις γειτονιές της Αθήνας, το Ανθρωπόκαινο, ζητήματα ανάδειξης και προστασίας αρχαιοτήτων από κλιματολογικούς και άλλους παράγοντες, το ρόλο των μνημείων στις κοινότητες, το αγροτικό τοπίο, τα υφαντικά τοπία, τη μνήμη και τα αντί-μνημεία σε εποχές κρίσης, ιστορίες από τις Κυκλάδες του 17ου-19ου αιώνα και αλλά πολλά, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν παρουσίαση της εργασίας των καραβομαραγκών, εργαστήρια φυσικών μελανιών και κεραμικών, ξεναγήσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και δράσεις.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις δυο εκθέσεις που πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου που δούλεψαν με έμπνευση από την αρχαιότητα στο πλαίσιο των Αρχαιολογικών Διαλόγων.
Το πλήθος ομιλιών, οι ουσιαστικές συζητήσεις και οι αγωνίες που όλοι μοιραζόμαστε μας θύμισαν ότι οι λύσεις βρίσκονται στις συλλογικότητες.
Ευχαριστούμε πολύ τους εκατοντάδες συμμετέχοντες, συντονιστές και ομιλητές, καθώς και όλους/όλες που παρακολουθούσαν τις διαδικασίες και στήριξαν τη διοργάνωση.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να απευθύνουμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τον Δήμο Σύρου, το Ινστιτούτο Σύρου, τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, το Βιομηχανικό Μουσείο, την Cantina Analogue και όλες/όλους τις/τους φίλες/φίλους που υποστήριξαν τη διοργάνωση.
Το νήμα πιάνει για το 2024 η Θεσσαλονίκη…μείνετε συντονισμένοι!