Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών αναβαθμίζεται ψηφιακά και σας προσκαλεί να περιηγηθείτε στα αρχεία και τις συλλογές του.
Ανταποκρινόμενο στη βούληση του Διοικητικού του Συμβουλίου, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών αναμορφώνει την ψηφιακή του παρουσία με τη δημιουργία εκσυγχρονισμένων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών, ώστε τα αρχεία του να καταστούν προσβάσιμα στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και στις νέες γενιές μικρασιατών.
Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών νέα ιστοσελίδα ψηφιακών αρχείων
Η νέα ιστοσελίδα περιλαμβάνει πλήθος ενημερωτικών στοιχείων για την ιστορία του Ιδρύματος, για τις εκδόσεις, τα αρχεία και τις συλλογές της βιβλιοθήκης. Εμπλουτισμένη με φωτογραφίες και βίντεο και συγκροτημένη με βάση θεματικές ενότητες, αναδεικνύει το πολύπτυχο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του Κέντρου. Σύντομα η ιστοσελίδα θα αναρτηθεί στην αγγλική, καθώς και στην τουρκική γλώσσα.
Παράλληλα με την ιστοσελίδα είναι επίσης διαθέσιμη η νέα πλατφόρμα των ψηφιακών αρχείων. Οι χρήστες, κατόπιν δωρεάν εγγραφής, θα έχουν πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει τις μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς, χειρόγραφα, φωτογραφίες, κώδικες κοινοτήτων και ενοριών, χάρτες και σκαριφήματα. Η πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης με γεωγραφικά κριτήρια, συνώνυμα τοπωνυμίων, τόπο εγκατάστασης των προσφύγων, αλλά και με τα στοιχεία των συνεργατών και πληροφορητών του Κέντρου.
Η βάση δεδομένων θα εμπλουτίζεται συνεχώς, καθώς τμήμα του υλικού βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της τεκμηρίωσης. Tα ψηφιακά αρχεία είναι διαθέσιμα με υδατογράφημα και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα προστασίας τους για την αποφυγή της άσκοπης χρήσης και δημοσίευσής τους χωρίς την έγκριση του Ιδρύματος. Η χρήση τους επιτρέπεται με ρητή αναφορά στην πηγή προέλευσής τους και κατόπιν επικοινωνίας με τη βιβλιοθήκη.
Ιστοσελίδα: www.kms.org.gr
Πλατφόρμα Ψηφιακών Αρχείων: https://archives.kms.org.gr/application/login.php
Ο σχεδιασμός των ψηφιακών εφαρμογών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Centiva Software Solutions.
Πηγή: mikrasiatis.gr