Το στιχουργό των μεγάλων λαικών επιτυχιών “Μια είναι η ουσία δεν υπάρχει αθανασία”, “Κάποια, κάπου, κάποτε”, ”Πρόσφυγας κυνηγημένος”, “Το κουτούκι του Γιαβρή”, “Να ΄σουν η Φραγκοσυριανή”, “Πήγα σε μάγισσες” , “Μοιάζουμε”, “Φαντασία μου πλανεύτρα”, “Ευτυχώς στη ζωή μου υπάρχεις κι εσύ”, Λευτέρη Χαψιάδη θα τιμήσει ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 στις 21.00 στο Αρχοντικό Τσιροπινά – Ποσειδωνία.
Η εκδήλωση εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του
2ου Σεμιναρίου Λαογραφίας που διοργανώνει ο Σύλλογος από τις
26/7 έως 3/8/2013.
Στους φίλους που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα προσφερθεί κρασί και τσίπουρο.
Είσοδος 5 ευρώ.
Ο Λευτέρης Χαψιάδης, ποντιακής καταγωγής, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1953 στα Κοίλα Φερών στον ακριτικό Εβρο. Σε ηλικία 11 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στην Αλεξανδρούπολη. Εν τω μεταξύ ήδη ο μικρός Λευτέρης απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό τραγούδι, ενώ το τραγούδι που πραγματικά τον συγκλόνισε και που άλλαξε τον ρου της προσωπικής του πορείας ήταν η “Άπονη Ζωή” του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Λευτέρη Παπαδόπουλου. Μαθαίνοντας ότι στιχουργός ήταν κάποιος Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο 11χρονος Χαψιάδης τηλεφώνησε στα ΝΕΑ για να μάθει αν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που έγραφε στην αθλητική εφημερίδα “ΟΜΑΔΑ” ήταν ο ίδιος με αυτόν που έγραψε τους στίχους. Η θετική απάντηση από την άλλη άκρη της γραμμής ήταν πλέον σαν «κάλεσμα» της μοίρας. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο μεταβαίνει ως φοιτητής στην Πάτρα. Τον καιρό που ήταν φοιτητής, γνώρισε τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος και μεσολάβησε για την πολυπόθητη συνάντηση με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο ο Λευτέρης Χαψιάδης έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Παράλληλα, ο Χαψιάδης μυήθηκε στα ενδότερα της ελληνικής δισκογραφίας.
Ο Λευτέρης Χαψιάδης ζει σήμερα στο μικρό , ήσυχο και όμορφο χωριό του Εβρου, στα Κοίλα, εκεί όπου γεννήθηκε “στον επίγειο παράδεισό μου” όπως λέει συχνά ο ίδιος. Αυθεντικός, λαϊκός στιχουργός έγραψε πάνω από πεντακόσια πενήντα τραγούδια και συνεργάστηκε με σημαντικούς λαϊκούς μουσικοσυνθέτες, όπως Χρήστος Νικολόπουλος, Τάκης Σούκας, Θόδωρος Δερβενιώτης, Στέλιος Βαμβακάρης, Τάκης Μουσαφίρης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Θόδωρος Καμπουρίδης, Νίκος Καρανικόλας, Γιώργος Κόρος, Στέλιος Φωτιάδης, Νίκος Ιγνατιάδης κ.ά. και τα τραγούδια του ερμήνευσαν μερικοί από τους καλύτερους έλληνες τραγουδιστές, όπως Στέλιος Καζαντζίδης, Μανώλης Αγγελόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Μιχάλης Μενιδιάτης, Γιώτα Λύδια, Ρίτα Σακελλαρίου, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Μαριώ, Κατερίνα Στανίση, Πασχάλης Τερζής, Δήμητρα Γαλάνη, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαρίνος, Διονύσης Θεοδόσης, Αντώνης Ρέμος κ.ά.
Ο Λευτέρης Χαψιάδης είναι και συγγραφέας. “Τα βιβλία του”, “Η ζωή μου τραγούδι”, “13 συν και ένα γιατί”, “Ενας αλήτης άγγελος” και “Κάθε τραγούδι και καημός”, είναι εμπνευσμένα από το λαικό τραγούδι.
Ο Σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει τα μέλη και τους φίλους που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στο μουσικό αφιέρωμα: Δημήτρη Μαραγκό (ακορντεόν), Γιάννη Ξαγοράρη (τουμπερλέκι), Μίλτο Καραπαναγιωτίδη (κιθάρα-τραγούδι), Σαράντο Σταφυλά (μπουζούκι) καθώς και τους τραγουδιστές: Ανδρέα Καψομενάκη, Γιάννη Δεσύπρη, Ρένα Βέργου και Αργυρώ Πανταζή.
Ποντιακή λύρα παίζει ο Γιώργος Κεμετσετζίδης.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα τιμήσει το Λευτέρη Χαψιάδη, ο Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη. Το Δ.Σ. του συλλόγου ομόφωνα αποφάσισε να ανακηρύξει το Λευτέρη Χαψιάδη επίτιμο μέλος του.