|
“Δύο πανάρχαια ταξίδια στο Αιγαίο” (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) |
Τα δυο νέα εκθέματα του
«Αθέατου Μουσείου» της επιτυχημένη δράσης του
Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει
επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο του (βλ.
ΕΔΩ) είναι ένα κωπήλατο πλοίο, χωρίς ιστία, χαραγμένο πριν από 45 αιώνες πάνω σε τηγανόσχημο σκεύος
από τη Σύρο και ένα μοναδικό ομοίωμα λέμβου από χαλκό
από την Αγία Ειρήνη της Κέας, που αναπαριστά έναν τύπο σκάφους γνωστού από την μινωική και την θηραϊκή εικονογραφία του 16ου αι. π.Χ., δηλαδή εκθέματα
που βρίσκονται στις αποθήκες του και όχι επισκέψιμα από το ευρύ κοινό ώστε να τα βλέπουν οι Έλληνες και οι επισκέπτες του.
Μετά τα 19 θαυμάσια σύνολα αντικειμένων που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχθηκε «Δύο πανάρχαια ταξίδια στο Αιγαίο». Τα δύο μικρά ομοιώματα πλοίων παρουσιάστηκαν την Τρίτη 6 Αυγούστου 2019 στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνουν εκεί ως την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019.
Στις 30 Αυγούστου, 13 και 27 Σεπτεμβρίου ημέρα Παρασκευή, καθώς και την 1η και 15 Σεπτεμβρίου και στις 13 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου θα υποδεχθούν τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και θα συνομιλήσουν μαζί τους για τα πανάρχαια ταξίδια των θαλασσοπόρων του προϊστορικού Αιγαίου στη Μεσόγειο και για τις άγνωστες οδύσσειες των Κυκλαδιτών, που δεν έπαψαν να αναμετρώνται με τα κύματα εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Κάποιοι τυχεροί λοιπόν μέσω του θεσμού του «Αθέατου Μουσείου», θα μπορέσουν να τα δουν αφού βλέπουν (για λίγο μόνο) το φως της δημοσιότητας!
|
Λεπτομέρεια από την Τοιχογραφία του Στόλου. Δυτική Οικία, Ακρωτήρι Θήρας. 16ος αι. π.Χ.: Υστεροκυκλαδική Ι περίοδος (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) |
Προβληματισμό όμως δημιουργεί ότι μπορεί να μην υπήρχε ενδεχομένως αρκετός χώρος στο ήδη πλούσιο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά θα μπορούσαν τουλάχιστον να εκτίθενται σε κάποιο Μουσείο των Κυκλάδων. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει σχετική αναφορά για την 260.000 χρόνων ναυσιπλοΐα των Ελλήνων στις Κυκλάδες, όπως ανακοίνωσε Πανεπιστήμιο του Καναδά.
Θα μπορούσαν επίσης να κατασκευαστούν αντίγραφα τους από το εργαστήριο των πιστών αντιγράφων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και να δωρηθούν στα Αρχαιολογικά Μουσεία Σύρου και Κέας! Αντίθετα με την εικόνα των πωλητηρίων των ελληνικών μουσείων τα ράφια των εργαστηρίων πιστών αντιγράφων του ΤΑΠ είναι γεμάτα προϊόντα που ετοιμάζονται να πάρουν το δρόμο τους προς τα ελληνικά μουσεία.
Μη ξεχνάμε επίσης ότι ήδη λειτουργεί στην Σύρο, το περίφημο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης που ιδρύθηκε το 1993 από τους Γιάννη και Ελένη Βάτη και στεγάζεται στο Πνευματικό κέντρο της Ερμούπολης.
Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα αλλάξει και θα μπορούμε όλοι να τα θαυμάσουμε σε μια μόνιμη έκθεση σε κάποιο κατάλληλο μουσείο στην Ελλάδα.
Παρουσίαση εκθεμάτων
|
Τηγανόσχημο σκεύος από πηλό (ΕΑΜ Π 6177.1) 2800-2300 π.Χ.: Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος. Σύρος, νεκροταφείο Χαλανδριανής (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) |
Ένα κωπήλατο πλοίο χωρίς ιστία, χαραγμένο πριν από 4.500 χρόνια πάνω σε τηγανόσχημο σκεύος από τη Σύρο και ένα χάλκινο ομοίωμα λέμβου, που φτιάχτηκε 1.000 χρόνια μετά και βρέθηκε στην Κέα, απηχούν ταξίδια στη θάλασσα του Αιγαίου με ορμητήριο τις Κυκλάδες.
Το κωπήλατο σκάφος πλέει πάνω σε αφρισμένα κύματα που αποδίδονται με νόθες σπείρες. Το βλέπουμε από ψηλά με τα 12-14 κουπιά του σε κάθε πλευρά, αλλά και από το πλάι, όπου η πλώρη στέφεται με ένα ψάρι ως ακροστόλιο. Παραστάσεις τέτοιου είδους πλοίων εμφανίζονται σε 30 τηγανόσχημα σκεύη που συνόδευαν ισάριθμους νεκρούς στο μεγάλο νεκροταφείο της Χαλανδριανής Σύρου. Οι τριάντα αυτοί άνθρωποι μπορεί να ήταν καραβοκύρηδες, να κρατούσαν στα χέρια τους το θαλάσσιο εμπόριο μετάλλων, πηγή πλούτου και δύναμης του Κυκλαδικού πολιτισμού. Κάθε ταξίδι και μια οδύσσεια στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας ίσως ένα τηγανόσχημο σκεύος ως υγρό καθρέπτη ναυσιπλοΐας.
|
Χάλκινο ομοίωμα λέμβου (ΕΑΜ Π 21532) 16ος αι. π.Χ.: Υστεροκυκλαδική Ι περίοδος. Ναός Αγίας Ειρήνης Κέας (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου). |
Η χάλκινη λέμβος από την προϊστορική πόλη στην Αγία Ειρήνη της Κέας βρέθηκε μαζί με ένα επίσης χάλκινο ειδώλιο λατρευτή σε ένα ορθογώνιο κτήριο με πολλά δωμάτια, τον ονομαζόμενο ναό που στέγαζε πήλινα αγαλμάτια της ‘θεότητας’.
Ένας μικρός Οδυσσέας μπορεί να είχε προσφέρει στη θεότητα τη μικρογραφία λέμβου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για το αίσιο πέρας ενός δικού του ταξιδιού μέσα σε τρικυμία. Αυτός ο τύπος πλοίου ήταν εξαιρετικά διαδεδομένος στη Μινωική Κρήτη και στις Κυκλάδες χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα.
Βλ. Σχετικό αρχείο
Ημερομηνίες παρουσιάσεων:30 Αυγούστου, 13 και 27 Σεπτεμβρίου ημέρα Παρασκευή και
25 Αυγούστου, 1 και 15 Σεπτεμβρίου και 13 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή,
Ώρα έναρξης: 13.00,
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82
Email: eam@culture.gr
www.namuseum.gr
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, Τρίτο Πρόγραμμα