Το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο Enfield – που κατασκευαζόταν στην Ελλάδα τη δεκαετία 1970 – παρουσιάζεται στην έκθεση Made in Greece που γίνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, Αθήνα Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018. Πρόκειται για μία παρουσίαση – πρώτη φορά σε τέτοια έκταση – της βιομηχανικής ανάπτυξης στη Ελλάδα κατά την περίοδο 1860 – 1970 και της εξέλιξης της μέχρι σήμερα. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 25 Μαρτίου.
Η κυρία Μαρία Φλώρου, υπεύθυνη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και project manager της έκθεσης “160 χρόνια made in Greece. Bιομηχανία – Πρωτοπορία – Καινοτομία” μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Σταμάτη Ζαχαρό.
Αναλυτικά:
Μαρία Φλώρου: “Η έκθεση ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 25 Μαρτίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με στόχο να αναδείξει την ελληνική βιομηχανία, από το 1860 μέχρι και το 1973 περίπου, οπότε είναι η περίοδος της αποβιομηχάνισης στη χώρα μας. Οι επισκέπτες, μέσω αυτής της έκθεσης, θα γνωρίσουν την ελληνική βιομηχανία στο σύνολο της, μέσα από 8 κλάδους που αφορούν στα χημικά προιόντα, το μέταλλο, τα τρόφιμα και στην ενέργεια. Επίσης θα μάθουν για τον μεγάλο ,τότε, κλάδο της κλωστουφαντουργίας,όπως και της καπνοβιομηχανίας, των οικοδομικών υλικών, αλλά και του ξύλου-επίπλου και χαρτιού.”
Νεκτ.Νώτης: Συζητάμε για κλάδους, οι οποίοι περί τα μέσα του περασμένου αιώνα, στήριζαν την ελληνική οικονομία. Τι κρατάμε από αυτήν την έκθεση;
Μαρία Φλώρου: “Να πούμε ότι κάποιος μπορεί ακόμη να παρακολουθήσει την έκθεση.
Σήμερα από τις 12.00 το μεσημέρι, έως τις 8 το βράδυ, και το Σαββατοκύριακο από τις 11.00 το πρωί, έως τις 8 το βράδυ. Μέσα από την περιήγησή του, ο επισκέπτης θα διακρίνει πολλές βιομηχανίες που ξεκίνησαν την πορεία τους στις δεκαετίες του 50 – 60 και παραμένουν ενεργές μέχρι σήμερα.
Αυτό που κρατάμε από την έκθεση είναι ότι στην πορεία της ελληνικής βιομηχανίας, υπήρχαν φάσεις έντονης ανάπτυξης- γύρω στο 1870- οπότε δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο φωταερίου, που οφείλεται στην γενικότερη ακμή της ευρωπαικής βιομηχανίας, εκείνη την περίοδο, με αποτέλεσμα να δοθεί μια ώθηση και στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.
Στις αρχές του 1900, αναπτύσσονται οι ελληνικές εταιρίες οικοδομικών υλικών και η επόμενη περίοδος θα μπορούσαμε να πούμε πως έρχεται μετά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε επέρχεται η σοβαρότερη ανάπτυξη, λόγω και του αμερικανικού σχεδίου Μάρσαλ, αλλά και των διεθνών συγκυριών.”
Σταμ.Ζαχαρός: Δώστε μας μιαν εικόνα για τα αντικείμενα και τα εκθέματα που συγκέντρωσαν περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών;
Μαρία Φλώρου: “Αυτό που προξένησε τη μεγαλύτερη εντύπωση, λόγω όγκου και χρώματος, είναι ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο του 1970 κατασκευασμένο στο Νεώριο Σύρου, από την οικογένεια Γουλανδρή. Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει στην Βρετανία, δεν πέτυχε εκεί η παραγωγή του και η οικογένεια Γουλανδρή τη μετέφερε στη συνέχεια στο Νεώριο, με αποτέλεσμα όμως να μην προχωρήσει ούτε και εδώ.”
«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πηγή: athina984.gr