Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει διαδικτυακά τις συναντήσεις της και υποδέχεται την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα τον Νίκο Χρυσό. Τα μέλη της λέσχης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον συγγραφέα για το πολυβραβευμένο μυθιστόρημά του «Καινούργια Μέρα» των εκδόσεων Καστανιώτη.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Μια ομάδα τραμπούκων πυρπολεί ζωντανό τον Σεβαστιανό, έναν κλοσάρ που ζει στο παλιό αμαξοστάσιο του λιμανιού και συντροφεύει με τις αφηγήσεις του τους άπορους και τους ζητιάνους της πόλης. Συγκλονισμένος από τη βιαιότητα του συμβάντος, ένα από τα μέλη της ομάδας, ο Παύλος, αναζητά τους περιθωριακούς φίλους του Σεβαστιανού προσπαθώντας να ανασυνθέσει την πορεία του και με τον τρόπο αυτό να τον επαναφέρει στη ζωή. Η «Καινούργια μέρα» αφορά τους άστεγους και τους διώκτες τους, ενώ η δομή της προέρχεται από την Καινή Διαθήκη. Ο μεταμεληθείς Παύλος αναλαμβάνει να διαδώσει τον λόγο του Σεβαστιανού-Ιησού στον κόσμο, αξιοποιώντας τις μαρτυρίες των στενότερών του φίλων-Αποστόλων. Ο Τέως είναι ο Ματθαίος, ο Μαρκόνης ο Μάρκος, ο Λάκυ ο Λουκάς, ο Γιάννης ο Ιωάννης. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: έχουν πλέον ισχύ διδάγματα όπως η αγάπη στον πλησίον στον σημερινό κόσμο όπου η απληστία και η αδιαφορία βασιλεύουν;
Το βιβλίο κατέκτησε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ειδικό Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο και το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και είναι παλαιοβιβλιοπώλης. Φοίτησε στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Σκηνοθεσίας της Σχολής Σταυράκου. Έχει ακόμα γράψει το μυθιστόρημα «Το μυστικό της τελευταίας σελίδας», εκδόσεις Καστανιώτη, 2009. Το 2014 επιμελήθηκε τη σχολιασμένη επανέκδοση του βιβλίου «Αξέχαστοι καιροί» του Λευτέρη Αλεξίου και το 2019 τον συλλογικό τόμο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική», επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Δωρεάν πρόσβαση
Μπορείτε να εγγραφείτε στη λέσχη ανάγνωσης του ΑΜΘ και να συμμετέχετε στις διαδικτυακές συναντήσεις της
(www.facebook.com/groups/377943426445766/ ή karkoudeas@culture.gr).