Κινηματογραφικά Γυρίσματα στην Ερμούπολη το 1936
Διαβάζοντας το βιβλίο «Γεώργιος Κηπιώτης, ένας φίλος των παιδιών» από τoν Τέο Ρόμβο και τη Μιντιλού, ανακαλύψαμε στις σελίδες του αναφορά στην ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία «Κάτω από τον καυτό ουρανό (Unter heiβem himmel)» του 1936, σε σενάριο του Gerhard Menzel, που γυρίστηκε εν μέρει και στην Σύρο.
Το Syros Agenda απέκτησε αντίγραφο της ταινίας όπου πρωταγωνιστεί η Ερμούπολη του 1936 και όπως αντιλαμβάνεστε πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ερμούπολη δεν είχε δεχθεί ακόμα τα χτυπήματα του πολέμου. Τα κτίρια έστεκαν περήφανα στην αρχική τους μορφή χωρίς να έχουν βομβαρδιστεί ή κατεδαφισθεί. Για 30 λεπτά περίπου μπορεί κανείς να δει πλάνα της Ερμούπολης. Η ταινία αυτή πάντως δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, κάτι που προκαλεί εντύπωση αν σκεφθεί κανείς ότι γυρίστηκε στην Ελλάδα.
Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο:
Το 1936 καταφθάνει στο λιμάνι της Ερμούπολης ένα καράβι υπό γερμανική σημαία, γεμάτο ηθοποιούς και τεχνικούς του κινηματογράφου για το γύρισμα μιας ταινίας με περιπετειώδη υπόθεση. Στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν πλέον καθημερινά οι γνωστότεροι σταρ του γερμανικού κινηματογράφου. Διαβάζουμε στον τοπικό τύπο της εποχής:
ΑΦΙΞΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ
«Την παρελθούσαν Τρίτην 23 Ιουνίου 1936, αφίχθη εις τον λιμένα μας, το Γερμανικόν ατμόπλοιον «Σλέσβιγκ», του οποίου επέβαιναν οι συμπαθείς αστέρες του κινηματογράφου Χανς Άλμπερς, Λόττε Λανγκ και Έλλεν Φρανγκ, οι οποίοι γυρίζουν μίαν νέαν, Ελληνικής υποθέσεως, ταινίαν υπό τον τίτλον «Κάτω από τον φλογερόν ουρανόν». Αι περισσότεραι σκηναί της εν λόγω ταινίας, η οποία γυρίζεται δια λογαριασμόν της Κινηματογραφικής Εταιρείας «Ούφα», εκτυλίσσονται εις την Ελλάδα.
Ήδη εγυρίσθησαν διάφοροι σκηναί εις το Καλαμάκι του Κορινθιακού Ισθμού ακολούθως δε το φέρον τους αστέρας, τους σκηνοθέτας και το λοιπόν προσωπικόν ατμόπλοιον αφίχθη εις τον λιμένα μας δια να ληφθούν και εδώ μερικαί σκηναί.
Το ατμόπλοιον «Σλέσβιγκ», του οποίου το όνομα έχει μετατραπεί εις «Γκορμποντούκ», καθ’ όσον πρόκειται περί ταινίας ναυτικής φύσεως και λαμβάνει και αυτό μέρος εις αυτήν, επλεύρισεν από του απογεύματος της Τρίτης εις το κρηπίδωμα της Ακτής Πέτρου Ράλλη και αμέσως ήρχισε πυρετώδης προετοιμασία δια το γύρισμα των σκηνών. Το κοινόν της Σύρου και μάλιστα ο ωραιόκοσμος, πληροφορηθείς την άφιξιν των κινηματογραφικών αστέρων και την επικειμένην λήψιν ταινίας επί της αποβάθρας μας, ήρχισε να συρρέη καθ’ ομάδας εις την παραλίαν και να ερευνά δια των οφθαλμών το ατμόπλοιον δια να ανακαλύψη τας χαριτωμένας σταρ.
Η μεγαλυτέρα κοσμοσυρροή και κίνησις παρετηρήθη επί της αποβάθρας μας την πρωίαν της Τετάρτης. Από πολύ ενωρίς ήρχισαν να συσσωρεύονται εκεί κιβώτια, βαρέλια και παντός είδους εμπορεύματα και φορτηγίδες δια να δώσουν κατά το γύρισμα μίαν όψιν της εμπορικής κινήσεως του λιμένος. Το πολυάριθμον τεχνικόν προσωπικόν το οποίον παρακολουθεί το πλοίον δια το γύρισμα της ταινίας, με επικεφαλής τον σκηνοθέτην Ουστίνσκυ, εις πυρετώδη κίνησιν. Το προ του εστιατορίου Κωβαίου τμήμα της αποβάθρας μετετράπη, εν ριπή οφθαλμού, εις κινηματογραφικόν στούντιο. Μηχανήματα λήψεως, τεράστιοι φακοί, ηλεκτρικά συνεργεία και πλήθος εργαλείων και μηχανημάτων ετοποθετήθησαν εις την κατάλληλον θέσιν δια την λήψιν των ταινιών που θα επαίζοντο.
Η παραμονή του κοινού παρετάθη μέχρι του πέρατος του γυρίσματος των σκηνών και πέραν αυτού, τας απογευματινάς δε ώρας συνέρρευσαν και πάλιν αρκετά πλήθη τα οποία εθαύμαζον τους αστέρας, καθημένους εις τα παραλιακά εστιατόρια, και περιηργάζοντο το ατμόπλοιον.
Περί την 10ην νυκτερινήν το «Σλέσβιγκ» ανεχώρησε δια Θήραν, προπεμφθέν με ενθουσιασμόν και ζητωκραυγάς από το πλήθος της παραλίας. Οι συμπαθείς αστέρες και το λοιπόν προσωπικόν της «Ούφα» φαίνεται ότι έμειναν ενθουσιασμένοι από την Σύρον και τους Συριανούς.
Εις Θήραν εγυρίσθησαν μερικαί σκηναί του έργου και σήμερον την πρωίαν το «Σλέσβιγκ» επέστρεψε και πάλιν ενταύθα, ένθα θα παραμείνη επί τινας ημέρας δια να γυρισθούν και άλλαι σκηναί». (26 Ιουνίου 1936)
Η υπόθεση της ταινίας: Ο καπετάνιος Kellersperg (Hans Albers) είναι άτυχος. Στην Ελλάδα, η άδεια του καπετάνιου ανακαλείται, επειδή έφερε τον άρρωστο φίλο του μηχανικό του πλοίου Groppi (René Deltgen) στη στεριά και έτσι παραβίασε τους κανονισμούς της καραντίνας και τελικά όλα γίνονται μάταια καθώς ο φίλος του πεθαίνει. Και τώρα, ο υποχθόνιος Πρόξενος Calfa (Aribert Wäscher) έχει ναυλώσει το πλοίο ώστε να μεταφέρει 200 κουτιά με πιάνα που στην πραγματικότητα είναι γεμάτα πολυβόλα, από την Αθήνα στην Αφρική. Κάτι φαίνεται ύποπτο στον Kellersperg αλλά δέχεται το ναύλο. Αρχικά όλα πηγαίνουν καλά, ακόμα και όταν ο “Πρόξενος” φέρνει μαζί του στο πλοίο τη Rosa (Lotte Lang), τη γυναίκα του Groppi, την οποία είχε υποσχεθεί να προστατεύσει μαζί με το παιδί τους ο ίδιος, ώστε να εργαστεί στην Αφρική…
Και ο γνωστός συριανός δημοσιογράφος Πίος Στέφανος, όπως αναφέρεται παρακάτω στο ίδιο βιβλίο, αφηγείται χρόνια αργότερα:
«Πήρανε κάμποσους τεμπέληδες για κομπάρσους και γύριζαν σκηνές. Η πρωταγωνίστρια έκανε μπάνιο και στη Βάρη· εκεί ξέχασε το μαγιό της και για πολλά χρόνια ένας μαθητής από την Ερμούπολη, που το περισυνέλεξε, το φύλαγε. Η ταινία αυτή δεν παίχτηκε ποτέ στην Ελλάδα».
Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία:
- https://de.wikipedia.org/wiki/Unter_hei%C3%9Fem_Himmel_(Film)
- https://en.wikipedia.org/wiki/Under_Blazing_Heavens
Στούντιο παραγωγής: www.ufa.de