Πόσο καταγραμμένο είναι το χρονικό της τζαζ στη χώρα μας; Μια ψηφιακή «βιβλιοθήκη» προσβάσιμη στο διαδίκτυο έρχεται ν’ αλλάξει τα δεδομένα για όλους όσοι θέλουν να «βουτήξουν» στα βαθιά της τζαζ.
Ο λόγος για το Jazz Library (http://jazzlibrary.gr), μια ψηφιακή συλλογή που στοχεύει να παρέχει πληροφορίες για «τα πάντα» γύρω από την ελληνική σκηνή της τζαζ μουσικής και η οποία δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Καλύπτει μια περίοδο από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα και περιέχει τα άλμπουμ (Albums) και τα προφίλ των καλλιτεχνών (Artists) από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες, οι οποίοι τα δημιούργησαν. Περιλαμβάνει ακόμα τα ελληνικά τζαζ συγκροτήματα (Groups), ραδιοφωνικές εκπομπές (Radio programs) και σύντομα πληροφορίες για τα φεστιβάλ (Festivals) και τους χώρους όπου παίζεται η μουσική τζαζ στην Ελλάδα (Jazz Venues), καθώς και τις νεότερες ειδήσεις (News) στον χώρο.
Το Jazz Library σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική, την πνευματική καλλιέργεια και αναπτύχθηκε στην πλατφόρμα Omeka.
Η ιδέα
Η τζαζ εμφανίστηκε στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1920 και έχει ήδη συμπληρώσει πορεία ενός αιώνα. Η δισκογραφία είναι πολύ πλούσια, υπάρχει πολύ δυναμική σκηνή που εμπλουτίζεται διαρκώς με νέους καλλιτέχνες, ενώ εμφανίζονται συνεχώς νέοι χώροι ζωντανής μουσικής και φεστιβάλ σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, υπάρχει πλούσιο υλικό από περιοδικά, συνεντεύξεις, δημοσιεύματα και ραδιοφωνικές εκπομπές, μέσα από τα οποία σκιαγραφείται η πορεία της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της εκπαίδευσης έχει αναβαθμιστεί, τόσο με το Τμήμα αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, όσο και με τις διάφορες μουσικές σχολές και ωδεία, τα οποία ακολουθούν τα σύγχρονα πρότυπα σπουδών που εφαρμόζονται στα διάσημα ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής.
Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρχε ένας διαδικτυακός τόπος, στον οποίο να συγκεντρώνεται η διάσπαρτη και ελλιπής μέχρι σήμερα πληροφορία για τη διαδρομή αυτής της μουσικής στην Ελλάδα. Ένα «ψηφιακό κέντρο» για τον ακροατή και φίλο της τζαζ, στο οποίο θα ανέτρεχε για να μάθει, να αντλήσει πληροφορίες και ενημέρωση, αλλά και παράλληλα για τον δημοσιογράφο, τον ερευνητή και τον εκπαιδευτικό, που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν για την εργασία τους πρωτότυπο πολιτιστικό υλικό με πλήρη, έγκυρα και τεκμηριωμένα στοιχεία.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του portal, του Jazz Library.
Η ομάδα του JazzLibrary
Αποτελείται από άτομα που έχουμε ακολουθήσει διαφορετικές διαδρομές αλλά μοιράζονται και πολλά κοινά: πάνω απ’ όλα την αγάπη τους για το ωραίο, τη φύση, τις τέχνες και τη τζαζ μουσική. Δούλεψαν μαζί για το στήσιμο του Jazz Library, ενός ιστότοπου που περιέχει μια ολόκληρη βάση δεδομένων για την ελληνική τζαζ με στόχο το site να φανεί χρήσιμο, ευχάριστο και να είναι διαρκώς εξελισσόμενο. Ακόμα, ελπίζουν ότι μέσα από το Jazz Library θα συμβάλουν στην προώθηση της ελληνικής σκηνής της τζαζ μουσικής.
Στην ομάδα συμμετέχουν δύο γνώριμα -στο κοινό της Σύρου και όχι μόνο- πρόσωπα: ο Βαγγέλης Αραγιάννης, ερασιτέχνης μουσικός και κάτοχος μεγάλης δισκοθήκης, ιδρυτής του Syros Jazz Festival, του Jazz Buzz και της RE-Solution AMKE και ο Παύλος Χατζηγρηγορίου, πολιτικός επιστήμονας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αρχιτέκτων ψηφιακής κληρονομιάς και ιδρυτής της “HERMeS” και κάτοχος του βραβείου Europa Nostra.
Συμμετέχουν επίσης:
- Κυριακή Κυρίτση, με μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα, φίλη των τεχνών και ενεργό μέλος συλλόγων και πολιτιστικών ομάδων
- Θεοδώρα Συμεώγολου, με μεταπτυχιακές σπουδές στo επικοινωνιακό μάρκετινγκ, ερασιτέχνης φωτογράφος και μέλος εθελοντικών καλλιτεχνικών ομάδων
- Μάνθος Γιουρτζόγλου, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και λάτρης της εγχώριας τζαζ σκηνής.
- Δανάη Καλλιαμπέτσου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο βιομηχανικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη εφαρμογών και εμπειρία σε ψηφιακά έργα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς)
Syros Jazz Festival 2021
Στην 9η κατά σειρά διοργάνωσή του το πρόγραμμα του Syros Jazz Festival περιλαμβάνει συναυλίες με σπουδαίους καλλιτέχνες (Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Ειρήνη Κωνσταντινίδη, Frog String Trio, Θανάσης Βαλσαμής Area Libera κ.ά.), καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις.
Διοργάνωση: ΑΜΚΕ ReSolution / Δήμος Σύρου – Ερμούπολης
Με την αιγίδα και την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
Περισσότερες πληροφορίες στο https://syrosjazzfestival.gr
Χώρος: Θέατρο “Απόλλων”
Ημερομηνία: Από Τετάρτη 25 έως και Κυριακή 29 Αυγούστου
Ώρα έναρξης: 20.30
Eίσοδος ελεύθερη, με υποχρεωτική έκδοση ατομικού δελτίου εισόδου από τα ταμεία του Θεάτρου “Απόλλων”