Το καινοτόμο Archive Alert αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου μεμονωμένα άτομα, φορείς και συλλογικότητες μπορούν να δηλώνουν αρχεία και άλλο πολιτιστικό υλικό που αντιλήφθηκαν ή θεωρούν ότι κινδυνεύει, λόγω άγνοιας, αμέλειας ή λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Το καινοτόμο διαδικτυακό εργαλείο
«Archive Alert» (www.archivealert.gr) είναι υποψήφιο στα διεθνή βραβεία
«Digital Humanities Awards 2017», στην κατηγορία της καλύτερης ψηφιακής εφαρμογής για το ευρύ κοινό
(Best Use of Digital Humanities for Public Engagement), μαζί με δεκάδες άλλα ψηφιακά έργα από όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2017 και αποτελεί διεθνώς ένα μοναδικό ψηφιακό εργαλείο για τη διάσωση ιστορικών αρχείων σε συνεργασία με το ευρύ κοινό. Στον ένα χρόνο περίπου της λειτουργίας του έχουν γίνει 12 δηλώσεις αρχειακού υλικού, ενώ την πλατφόρμα έχουν επισκεφτεί περισσότερα από 12.000 άτομα, είναι εγγεγραμμένοι 83 ενεργοί χρήστες και συμμετέχουν στο εγχείρημα 15 αρχειακοί φορείς. Το κοινό μπορεί να υποστηρίξει με την ψήφο του την ελληνική υποψηφιότητα στη
σχετική ιστοσελίδα του διαγωνισμού.
Τα
«Digital Humanities Awards» αφορούν ψηφιακά μέσα που δημιουργούνται στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών και αποτελούν μια αναγνώριση της προσπάθειας των δημιουργών τους από το διεθνές κοινό. Τα βραβεία επιβλέπει μια διεθνής επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από 6 ακαδημαϊκούς από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού σχετικά με τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, η οποία εγκρίνει τις υποψηφιότητες. Στη συνέχεια, οι διακρίσεις απονέμονται αποκλειστικά μέσω ανοικτής ψηφοφορίας του κοινού και συνυποψήφιες είναι εφαρμογές από πολλές χώρες.
Το καινοτόμο
Archive Alert αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου μεμονωμένα άτομα, φορείς και συλλογικότητες μπορούν να δηλώνουν αρχεία και άλλο πολιτιστικό υλικό που αντιλήφθηκαν ή θεωρούν ότι κινδυνεύει, λόγω άγνοιας, αμέλειας ή λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Παράλληλα, οι εγγεγραμμένοι/ες χρήστες/ριες έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν ότι διαθέτουν οι ίδιοι/ες ιστορικά τεκμήρια, είτε απλώς προς ενημέρωση των αρχειακών φορέων είτε προσκαλώντας ειδικό προσωπικό για την καταγραφή, ταξινόμηση, διάσωση και μελέτη του.
Η πλατφόρμα επιτρέπει την καταγραφή και στη συνέχεια, ανάλογα με το είδος καταγραφής, ενημερώνει με αυτόματο τρόπο όλους τους φορείς τους οποίους μπορεί να αφορά η συγκεκριμένη καταγραφή. Η χρήση της πλατφόρμας είναι δωρεάν τόσο για τους χρήστες-πληροφορητές, όσο και για τους αρχειακούς φορείς, ενώ απαγορεύεται κάθε είδους αγοραπωλησία αρχειακού υλικού. Το Archive Alert δημιούργησαν οι ιστορικοί, μέλη της Αρχείων Ταξις, Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, Στέφανος Βαμιεδάκης, Γιώργος Γάσιας, Γιάννης Γονατίδης και Χρήστος Χρυσανθόπουλος. Η δημιουργία της πλατφόρμας χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημονικών Εταιρειών 2016.
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
«Αρχείων Τάξις» ιδρύθηκε το 2011 και αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλλει ενεργά στη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας έμφαση στα ιστορικά τεκμήρια και ιδιαίτερα στα ιστορικά αρχεία. Για την υλοποίηση των παραπάνω επιδιώκει συνεργασία με δημόσιους φορείς, ανάλογες επιστημονικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, καθώς και με ένα ευρύτερο δίκτυο ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Πηγή:
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Αρχείων Τάξις – Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Γ΄Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο
Ημερομηνία: 25-29 Μαΐου 2016
Τοποθεσία: Ερμούπολη
Το
Γ΄Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο «Οι Κυκλάδες στη διαχρονία: Χώρος – Άνθρωποι» διοργανώθηκε από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης.
Τα μέλη της “Αρχείων Τάξις” Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, Στέφανος Βαμιεδάκης, Γιώργος Γάσιας και Χρήστος Χρυσανθόπουλος στην ομιλία με τίτλο «Ταξινομώντας δημοτικά αρχεία στις Κυκλάδες, 1976-2016» παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν επιχειρηθεί όλα αυτά τα χρόνια για τον εντοπισμό, την καταγραφή και τη διάσωση των αρχειακών πηγών στις Κυκλάδες, αναφέρθηκαν στις μελέτες και τα αποτελέσματα ερευνητικών προσπαθειών που βασίστηκαν σε αυτές, και τέλος ανέδειξαν τις δυνατότητες διαχείρισης αυτής της πολιτισμικής κληρονομιάς σε σχέση με τις σύγχρονες προκλήσεις (ζητήματα νέων εφαρμογών και ψηφιακών εργαλείων, τοπική ιστορία, τουριστική αξιοποίηση, εκπαιδευτική αξιοποίηση κ.ά.).