Χωρίς πολιτιστικές εκδηλώσεις (φεστιβάλ, συναυλίες, χορευτικά κλπ.) θα είναι φέτος η πλατεία Μιαούλη τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην ελληνική επικράτεια λόγω του κορωνοϊού. Θύμα και αυτή της πανδημίας περιμένει με ανυπομονησία να υποδεχθεί ξανά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν έως τώρα στην μεγάλη αγκαλιά της.
Τα ζωντανά θεάματα πλέον επιτρέπονται μόνο σε ανοιχτούς ελεγχόμενους χώρους, με καθήμενους θεατές, με ταξιθέτες και με έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων, βάσει των διατάξεων που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ από την ελληνική κυβέρνηση (βλ. ΦΕΚ 2660/18-6-2021).
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι η πλατεία Μιαούλη, μπορεί να θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες πλατείες της Ελλάδας με το δημαρχιακό μέγαρο του Τσίλλερ, αλλά δυστυχώς δεν είναι ειδικά διαμορφωμένη – καθώς δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα – ώστε να φιλοξενήσει με ασφάλεια θεατές τηρώντας παράλληλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ακόμα και αν υπήρχε η δυνατότητα να οριοθετηθεί συγκεκριμένος χώρος επ’ αυτής με καθίσματα, όπως γινόταν παλαιότερα, δεν αποτελεί “διαμορφωμένο χώρο”, όπως καθορίζεται από τη σχετική ΚΥΑ.
Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή καθώς είναι “ανοιχτή” και δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος του αριθμού των ατόμων που θα εισέλθουν χωρίς εισιτήριο, που θα είναι όρθιοι και που θα υπάρχει συνωστισμός γύρω από τον ήδη περιφραγμένο χώρο στον οποίο θα διεξάγεται η εκδήλωση. Παράλληλα θα είναι ανεφάρμοστη η ταξιθέτηση του κάθε πολίτη (εκτός της εκδήλωσης), αφού ο καθένας θα παραμένει όπου εκείνος θέλει.
Με αυτές τις συνθήκες καθότι πρόκειται για δημοτική πλατεία ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας “απρόσεχτης” κίνησης του που θα ήταν η επιβολή χρηματικού προστίμου (1.500€ – 3.000€) για την παράβαση των διατάξεων της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 38197/2021.
Προς το παρόν η πλατεία Μιαούλη, σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων, θα μείνει διαθέσιμη μόνο για όσους θέλουν να απολαύσουν τον καφέ τους, το περίπατο τους ή στα μικρά παιδιά που με τις χαρούμενες φωνές τους δίνουν ζωή και χαρά.