Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση από το Σύνταγμα, με θεματικές εκπομπές, ιστορικά ντοκιμαντέρ και ειδικά αφιερώματα, η ΕΡΤ θα γιορτάσει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 – ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ
ΕΡΤ1
Στις 10:00, στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον», ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Τζένη Μελιτά, στο πνεύμα της ημέρας φιλοξενούν τον δημοσιογράφο Χρίστο Βασιλόπουλο, που φωτίζει πτυχές της ελληνικής Επανάστασης και τον ιστορικό, υπεύθυνο των ιστορικών αρχείων του μουσείου Μπενάκη, Τάσο Σακελλαρόπουλο. Καλεσμένη τους είναι, επίσης, η βραβευμένη με αστέρι Michelin Ελληνίδα σεφ, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, η οποία ετοιμάζει παραδοσιακές συνταγές.
Στις 11:00, η ΕΡΤ1 θα συνδεθεί με την Πλατεία Συντάγματος, για να μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Αποσπάσματα από την παρέλαση θα μεταδώσει και το ΕΡΤNEWS στα δελτία ειδήσεων και στις εκπομπές του, αλλά και μέσω του ενημερωτικού site ertnews.gr
Στις 15:00, το «Στούντιο 4» θα μεταδώσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου από το Αρχείο της ΕΡΤ, ενώ η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος θα φιλοξενήσουν στο στούντιο τον λυράρη Μανώλη Κονταρό.
ΕΡΤ2
Στις 07:00, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», σε σκηνοθεσία του Ηλία Ιωσηφίδη, θα μεταδοθεί το επεισόδιο με τίτλο «Στεμνίτσα, η χωροπούλα του Κολοκοτρώνη».
Η Στεμνίτσα, το αγαπημένο χωριό του Κολοκοτρώνη, αναπαύεται στην αγκαλιά των ορεινών όγκων, με άγρια ομορφιά και απέριττη μεγαλοσύνη. Στην Επανάσταση του 1821 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν η έδρα και το ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς επίσης και η έδρα της πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας. Είναι η γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων στον χώρο της επιστήμης και στον χώρο των αγωνιστών της μεγάλης εθνεγερσίας. Επιβλητικά πυργόσπιτα, γοητευτικά πλακόστρωτα και στενά δρομάκια, δίνουν μια ιδιαίτερη ατμοσφαιρική εικόνα.
Στις 09:00, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Δεν είσαι μόνος», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού, θα μεταδοθεί το επεισόδιο με τίτλο «Τουρκοκρατία».
Μέσα από αυθεντικές πηγές εκείνης της εποχής ζωντανεύει η ιστορία του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής δουλείας, όταν όλα «τά ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο π. Γεώργιος Μεταλληνός (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Βασίλης Τσούπρας (θεολόγος-κοινωνιολόγος).
Στις 09:50, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, θα μεταδοθεί η επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Στις 10:40, μεταδίδεται η εκπομπή «Γεύσεις από Ελλάδα».
Ο σεφ Ιωάννης Αυγερινός μαγειρεύει μαζί με την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη τις δύο εκδοχές του παραδοσιακού μπακαλιάρου.
Επίσης, η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη μάς ετοιμάζει «κόκκινο δροσερό μπακαλιάρο» για να τον πάρουμε μαζί μας.
Ο Θοδωρής Κακούρης μάς ενημερώνει για τον μπακαλιάρο και τα θαλασσινά που μπορούμε να καταναλώσουμε την 25η Μαρτίου και η βιολόγος – διαιτολόγος Κατερίνα Βλάχου μάς μαθαίνει τη διατροφική αξία του μπακαλιάρου, τα οφέλη του σκόρδου και μας δίνει τις συμβουλές της για την περίοδο της νηστείας.
Στις 13:00, από τη βιογραφική-ιστορική σειρά «Μαντώ Μαυρογένους» του Αρχείου της ΕΡΤ, θα μεταδοθούν τα τελευταία δύο επεισόδια.
Στις 15:00, μεταδίδεται το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα».
Ένα ενδιαφέρον ιστορικό ντοκιμαντέρ, για τη δράση και τη συμβολή της Σπετσιωτοπούλας αυτής ηρωίδας στην Επανάσταση του 1821.
Στις 17:00, από το Αρχείο της ΕΡΤ θα μεταδοθεί το ιστορικό-πολιτιστικό ντοκιμαντέρ «Αθανάσιος Διάκος».
Στις 19:00, από το Αρχείο της ΕΡΤ, μεταδίδεται το επεισόδιο «Ιωάννης Καποδίστριας» από την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Εκπομπές που αγάπησα».
Στις 20:00, η εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει το συγκλονιστικό χρονικό της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου το 1825, που διήρκησε περίπου έναν χρόνο, από το επεισόδιο «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι (Το ηρωικό Μεσολόγγι)».
Μέσα από μαρτυρίες ιστορικών και ντοκουμέντα της εποχής, φωτίζει τις θρυλικές μάχες στη λιμνοθάλασσα και στα τείχη της πόλης. Η έρευνα περιγράφει την ηρωική στάση των οπλαρχηγών, αλλά και τη θυσία των αμάχων που αρνήθηκαν επανειλημμένες προτάσεις συνθηκολόγησης, τη στιγμή που η πείνα εξόντωνε μαζικά τον πληθυσμό.
Στις 23:00, από το Αρχείο της ΕΡΤ, θα μεταδοθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ύμνος εις την ελευθερίαν».
Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, με βάση το φιλολογικό υλικό του Εθνικού Ύμνου και την επαναστατική ατμόσφαιρα της Ελλάδας του 19ου αιώνα.
ΕΡΤ3
Στις 10:00, η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης», με τίτλο «Φάγαμε ψωμί και τραγουδήσαμε!…», παρουσιάζει τα τραγούδια του Αγώνα του 1821.
Η εκπομπή είναι μια επιλογή από αντιπροσωπευτικά τραγούδια που συνδέονται με την έναρξη της Επανάστασης, καθώς και με τους αρματολούς και κλέφτες της προεπαναστατικής περιόδου, αναδεικνύοντας τον ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού και του χορού στην Εθνεγερσία.
Είναι χαρακτηριστική η φράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη (που ήταν καλός τραγουδιστής κι έπαιζε τον ταμπουρά): «Φάγαμε ψωμί, τραγουδήσαμε κ’ έγλεντήσαμεν… Ότι εις τα ορδιά πάντοτες γλεντούσαμε!», επιβεβαιώνοντας ότι για τους αγωνιστές το τραγούδι υπήρξε είδος πρώτης ανάγκης, όπως και το ψωμί!
Πράγματι, τα ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια λειτούργησαν ως ισχυρά σύμβολα για την εθνική και τοπική ταυτότητα, σημεία αναφοράς για την ιδεολογία, ως κιβωτός για τη συλλογική μνήμη και κίνητρα για «ελευθερία και γλώσσα».
Η εκπομπή είναι μια επιλογή από αντιπροσωπευτικά τραγούδια που συνδέονται με την έναρξη της Επανάστασης καθώς και με τους αρματολούς και κλέφτες της προεπαναστατικής περιόδου.
Τη μουσική επιμέλεια της εκπομπής έχει ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γιώργος Κωτσίνης, με τους μουσικούς του συνεργάτες: Κωνσταντίνο Κίκιλη (βιολί), Κωνσταντίνο Κατσόγιαννο (τσίμπαλο), Νικόλα Αγγελόπουλο (λαούτο), Θωμά Κωνσταντίνου (λαούτο, ταμπουράς-τραγούδι) και Κώστα Μερετάκη (κρουστά).
Το παραδοσιακό ύφος και ήθος των κλέφτικων τραγουδιών αποδίδουν ο Βασίλης Σερμπέζης (ο σημαντικότερος ερμηνευτής της σαρακατσάνικης
παράδοσης) και ο Παναγιώτης Αγγελακόπουλος (άξιος εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς στο τόσο απαιτητικό στεριανό ρεπερτόριο).
Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «ΧΟΡΟΠΑΙΔΕΙΑ»:
Βασίλης Καρφής, Γιάννης Καρφής, Κώστας Βαγγελής, Aριστείδης Θεοδωρόπουλος, Θεοφάνης Μεντής και Γιώργος Γαλάνης (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής).
Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Στις 14:00, θα μεταδοθεί η ελληνική ταινία «Η κυρά Φροσύνη και ο Αλή Πασάς».
Ιστορική, παραγωγής 1960
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου
Παίζουν: Ειρήνη Παππά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Θεανώ Ιωαννίδου, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Τζαβάλλας Καρούσος
Υπόθεση: Η ταινία περιγράφει τη σχέση του γιου του Αλή Πασά, του Μουχτάρ με την Ελληνίδα κυρά-Φροσύνη. Η κυρα-Φροσύνη είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Ξέροντας ότι θα τιμωρηθεί γι’ αυτή τη σχέση, φυγαδεύει τα παιδιά της στον πατέρα τους και μένει με την πιστή βάγια της στα Ιωάννινα. Πράγματι, η Χανιφέ, σύζυγος του Μουχτάρ, διατάζει τη σύλληψή της, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο παλάτι, όπου ο Αλή Πασάς τη βλέπει και την ερωτεύεται. Όταν η κυρα-Φροσύνη αποκρούει τον έρωτά του, αυτός διατάζει να την πνίξουν στην λίμνη των Ιωαννίνων.