Μια σελίδα αφιερωμένη σε ένα έργο αγάπης, την σταδιακή ψηφιακή ανακατασκευή κεντρικών σημείων και κτιρίων της Ερμούπολης Σύρου, κατά την περίοδο 1850-1870, δημιουργήθηκε στο facebook από το Συριανό σχεδιαστή και παραγωγό, Γιάννη Κουμουτζέλη και φέρει το όνομα “Ερμούπολη 1800″.
Στη σελίδα όπως δηλώνει ο δημιουργός της μπορεί οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν την πορεία του έργου, σε διάφορα στάδια και να είναι οι πρώτοι που θα δοκιμάσουν μια εικονική περιήγηση στην παλιά πόλη. Η σελίδα πιθανόν να έχει και κάποιο ενδιαφέρον για σχεδιαστές 3D καθώς κατά καιρούς θα παρουσιάζονται και κάποιες ειδικές τεχνικές καθώς και συμβουλές.
Εν καιρώ, μέρη του έργου θα γίνουν διαθέσιμα στο κοινό για μια περιήγηση στην παλιά πόλη, με ένα εύκολο και μοντέρνο τρόπο στον υπολογιστή τους.
Σημειώνεται επίσης ότι το έργο σκοπεύει να είναι ιστορικά και επιστημονικά ορθό και αυθεντικό, παρόλα αυτά, λόγο της σπανιότητας, φθοράς, και ανεπαρκούς, σε κάποιες περιπτώσεις, χρονολόγησης του φωτογραφικού υλικού, έχουν ληφθεί κάποιες σχετικές δημιουργικές ελευθερίες στη βάση παρόμοιων σχεδιαστικών και αρχιτεκτονικών λύσεων της περιόδου.
Ο κ. Κουμουτζέλης κάνει έκκληση μέσω της σελίδας του σε όποιον έχει φωτογραφίες της Ερμούπολης κατά την περίοδο 1850-1870 που αφορούν την Αγορά, την Πλατεία, Άγιο Νικόλαο, περιοχή Νησάκι και Μεταμόρφωση, (αυθεντικές ή από έντυπα), να επικοινωνήσει μαζί του για οδηγίες φωτογράφισης, ή εάν είναι ήδη ψηφιοποιημένες θα βοηθούσε πολύ να τις αποστείλει μέσω μηνύματος στη σελίδα www.facebook.com/Syra1800
Προς το παρόν στη σελίδα φιλοξενούνται (όπως αναφέρει ο δημιουργός τους):
Η πλατεία Μιαούλη
Η πρώιμη Ερμούπολη παρότι είχε ήδη αρχίσει να δείχνει σημάδια του μεγαλείου της δεν είχε μόνο λαμπρά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα άλλα και πολλά απλά λειτουργικά κτίρια που αργότερα έδωσαν τη θέση τους στα γνωστά ιστορικά κτίρια.
Πριν το δημαρχείο, για παράδειγμα, γύρω από την αργότερα μετονομασμένη πλατεία Μιαούλη και τη Λέσχη Ελλάς, δεν βρίσκαμε μόνο μάρμαροστρωμένους δρόμους, αλλά και χωράφια με εσπεριδοειδή, πηγάδια, ακόμα και κάποια πρώτα ερείπια από την πρώτη της οικοδομική φάση, αλλά και ξενοδοχεία, και μια ξύλινη εξέδρα όπου οι πρώτοι Ερμουπολίτες απολάμβαναν ποιοτική μουσική και κάποιες πρώτες μικρές παραστάσεις πριν να κτιστεί το αγαπημένο μας Θέατρο Απόλλων.
Και αυτά λοιπόν τα ταπεινά και απλοϊκά κτίσματα θα δημιουργηθούν, ώστε να μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα της παλιάς Ερμούπολης.
Το θέατρο Απόλλων
Το κτίριο του ΟΤΕ
Τη θέση στην οποία σήμερα βρίσκεται το γνωστό κτήριο του ΟΤΕ/Cosmote κατά καιρούς κατείχαν άλλα κτίρια, μεταξύ αυτών, ξενοδοχεία, αλλά και σχολεία. Από αυτά έχουν υποτυπωδώς διατηρηθεί κάποιες καμάρες.
Στην εικόνα το συγκεκριμένο κτίριο την περίοδο που ήταν “Ξενοδοχείο Αμερική”. Eίναι υπό κατασκευή καθώς ακόμα συγκεντρώνονται εικόνες που να δίνουν μια καλή ιδέα για το πώς ήταν οι πόρτες, τα κάγκελα των μπαλκονιών, και το στήσιμο του κάτω ορόφου.
Όμως η σελίδα www.facebook.com/Syra1800 συνεχώς θα εμπουτίζεται με νέο περιεχόμενο.