Με ένα συγκλονιστικό άρθρο στη γνωστή του στήλη θεατρικής κριτικής «Αστερίσκοι» και με τίτλο «Να σώσουμε και τον «Απόλλωνα» ο Κώστας Νίτσος, περιγράφει το 1977 στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ιστορικό θέατρο «Απόλλων». Στο ίδιο τεύχος φιλοξενείται επίσης ένα 9σέλιδο αφιέρωμα στο θέατρο με τίτλο «Να σωθεί το ερειπωμένο νεοκλασικό θέατρο Σύρας – Μικρότερο αδέρφι της Σκάλας του Μιλάνου» στο οποίο δημοσιεύονται «σπαραχτικές» φωτογραφίες. Οι παλιότερες, που δείχνουν πως ήταν ο «Απόλλωνας» οφείλονται στον αξέχαστο φωτογράφο της Ερμούπολης Π. Κόκκινο. Οι νεότερες, στον απεσταλμένο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, φωτορεπόρτερ Κ.Αναγνωστάκη.
Ο Κώστας Νίτσος (1920-2015) μέσα από τα κείμενα που δημοσιεύονται στο περιοδικό, μας παρουσιάζει τις συνθήκες και το ιστορικό της καταστροφής του «Απόλλωνα». Πως ανεύθυνοι / υπεύθυνοι το οδήγησαν στην εικόνα που παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ του. Μάλιστα παρουσιάζει τη χαρακτηριστική φωτογραφία με την επιγραφή που είχε τοποθετηθεί στην πρόσοψη του με τη σπαραχτική απορία του: «Γιατί μ’ εγκαταλείψατε;»
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Κίτσος ως εκδότης και διευθυντής του Περιοδικού: «Οι αναγνώστες του «Θεάτρου», οι κυβερνητικοί παράγοντες και κάθε «αρμόδιος» που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, ξέρουν καλά την αγωνιστικότητα και την επιμονή του περιοδικού, ώσπου να κερδηθούν οι στόχοι του. Ας το πάρουν, λοιπόν, απόφαση: Το καταστραμμένο από τη Χούντα νεοκλασικό θέατρο της Σύρας θα σωθεί! Όσο βανδαλικά κι αν του ‘χουν φερθεί. Ο «Αστερίσκος» το ξώφυλλο του τεύχους, και οι εννιά σελίδες της φωτογραφικής έρευνας που ακολουθεί, είναι μόνον ο … πρόλογος! Ο αγώνας θα κλείσει με την οριστική διάσωση του θεάτρου και την περιγραφή της … έναρξης λειτουργίας του!
Το «Θ» θ’ αγωνιστεί, πρώτα, για τη σωστή αποκατάσταση του «Απόλλωνα». Από μια επιτόπια έρευνα, διαπιστώσαμε πως η καταστροφή του θεάτρου — με την πρόφαση, αλίμονο, της …«διάσωσής» του — είναι παραπάνω από βάναυση. Κυριολεχτικά εγκληματική! Θα χρειαστεί, επομένως, να αναιρεθούν τα συγχωροχάρτια του πρώην Νομάρχη, να επιμεριστούν ευθύνες και να επιβληθούν ποινές. Οι ασυνείδητοι καταστροφείς του «Απόλλωνα» πρέπει ν’ αποδοκιμαστούν ηθικά και να διωχθούν ποινικά.»
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το Τεύχος 59-60 (1977) του Περιοδικού «Θέατρο» στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης ΕΔΩ
Όμως ο Κίτσος επανέρχεται και με νεώτερο δημοσίευμα του, ελπιδοφόρο αυτή τη φορά όπου στο Τεύχος 61-63 (1978), όπως γράφει: «Κι άλλος αγώνας του «Θεάτρου» δικαιώνεται: Το νεοκλασικό θέατρο της Σύρας σώζεται οριστικά από την ολοκληρωτική του καταστροφή. Είναι η δεύτερη νίκη, μετά τη σωτηρία του νεοκλασικού θεάτρου της Τρίπολης», καθώς όπως αναφέρει ο τίτλος του νέου του αυτού άρθρου «Το θέατρο της Σύρας θα σωθεί – Ειδικός Αρχιτέκτονας γι’ αναπαλαιώσεις κτηρίων φτάνει από την Ιταλία» και βρέθηκαν μάλιστα 5.000.000 δραχμές μετά από παρέμβαση του αρμόδιου υπουργου Πολιτισμού και ‘Επιστημών Γ. Πλυτά.
Μετά τα δύο αφιερώματα αυτά όπως περιγράφει: «Η συγκίνηση που προκάλεσαν ήταν απρόσμενη. Τα γράμματα και τα δημοσιεύματα του Τύπου ήρθαν βροχή!» καθώς και η κοινή γνώμη ευαισθητοποιήθηκε.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το Τεύχος 61-63 (1978) του Περιοδικού «Θέατρο» στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης ΕΔΩ
Λίγα λόγια για το θέατρο
Διαβάζουμε στο syrosisland.gr:
Το ιστορικό θέατρο Απόλλων είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σύρου, καθώς αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης. Δημιουργήθηκε το 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό που εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό του από 4 εντυπωσιακά ιταλικά πρότυπα συμπεριλαμβανομένης της σκάλας του Μιλάνου και έκτοτε κοσμεί την καρδιά της πρωτεύουσας Ερμούπολης. Η αυλαία του θεάτρου Απόλλων άνοιξε με έναν ιταλικό θίασο που μεταξύ άλλων παραστάσεων ανέβασε την περίφημη ιταλική όπερα Τραβιάτα. Το αρχιτεκτονικό του μεγαλείο, όμως, δεν κατάφερε να αποτρέψει τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη με την πάροδο των χρόνων. Το θέατρο Απόλλων αναγκάστηκε να κλείσει και να περάσει μια μεγάλη περίοδο ανακαινίσεων και παρεμβάσεων με τη χρηματοδότηση του κράτους, του ΕΟΤ και την καλλιτεχνική επίβλεψη του Δημήτρη Φόρτσα και του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη έως το 2000. Σήμερα το θέατρο φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Αιγαίου, διάσημα θεατρικά έργα και παραστάσεις παγκόσμιου βεληνεκούς.
Φέτος έχουμε τη χαρά και την τιμή να γιορτάζουμε τα 20 χρόνια από την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου στην αρχική του μορφή ιστορικού θεάτρου «Απόλλων». Όμως λόγω της πανδημίας του Covid-19 έχουν αναβληθεί οι ανάλογοι εορτασμοί. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για αδελφοποίηση της Σκάλας του Μιλάνου με το Θέατρο Απόλλων, όπως φημολογείται.
Περισσότερες πληροφορίες: http://apollontheater.gr