Την ένταξη 101 νέων έργων στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι πρόεδροι των ΠΕΔ Βορείου & Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχοι των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Ως μια σημαντική χρηματοδοτική ανάσα για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δεδομένης της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας, χαρακτήρισε την αύξηση του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.
Τα προγράμματα συνάντησαν μεγάλη επιτυχία καθώς κατατέθηκαν πολλές και ποιοτικές προτάσεις από όλα τα νησιά. Για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων υπερδιπλασιάστηκε στα 102 εκατ. ευρώ – από τα 50 εκατ. ευρώ αρχικά (25 εκατ. ευρώ για κάθε Περιφέρεια). Επιπλέον, έργα ύψους 77 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Οικονομίας.
Σε αυτά εντάχθηκε το έργο “Αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη γεωτουρισμού” της Σύρου με το ποσό των 367.285€, που αφορά την Απάνω Μεριά της Σύρου.
Θυμίζουμε εδώ ότι με πρωτοβουλία της
ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά Σύρου» και σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, είχε υποβάλει πρόταση για την έγκριση προγράμματος, που σκοπό έχει την αποκατάσταση των μονοπατιών που οδηγούν σε θέσεις γεωλογικού ενδιαφέροντος, τη δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και άλλων υποστηρικτικών για το Γεωπάρκο υποδομών.
Είχε πραγματοποιηθεί και συνάντηση εργασίας μεταξύ του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργου Μαραγκού, στο Υπουργείο, με αντικείμενο την ενημέρωση του κ. Υφυπουργού, σχετικά με αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων στο “Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού” όπου ανάμεσα τους ήταν και η ανάπτυξη του γεωλογικού τουρισμού, η δημιουργία γεωλογικού μουσείου και γεωπάρκου.
Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν υπήρξε προβληματισμός πως θα μπορούσε να διατηρηθεί η ομορφιά του νησιού από τον ακραίο τουρισμό και να βρεθεί ένα τρόπος ήπιας ανάπτυξης συνδυαζόμενος με εναλλακτικό τουρισμό. Δηλαδή, τουρισμός μεν αλλά ποιότητας, με σεβασμό στη νησιωτικότητα, το τοπίο και την ιστορία.
Ακολούθησαν συνελεύσεις στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου όπου κρίθηκε χρήσιμο να δημιουργηθεί μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση – η ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά Σύρου» – που στόχο θα είχε τα προωθήσει τα αιτήματα των συμμετεχόντων, που δεν ήταν άλλα από το πως θα ξαναζωντανέψει η Απάνω Μεριά της Σύρου, με τις παραδοσιακές της καλλιέργειες, πως θα γίνουν γνωστοί οι γεωλογικοί και αρχαιολογικοί θησαυροί του νησιού και πως θα πραγματωθεί η κήρυξη του Γεωπάρκου Σύρου. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να κηρυχθεί η Σύρος ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο-Μνημείο της
Unesco.