Ο σκοπός αυτού του συνεδρίου είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στο πως οι πόλεις δημιουργούν πολιτιστικά τοπία στα οποία η κληρονομιά χαρακτηρίζεται απτά τόσο από το δομημένο περιβάλλον, από επίσημα σενάρια και πολιτικές, αλλά επίσης και από τις φαινομενικά άυλες επιρροές τους των συλλογικών μνημών του και συγκρούσεων στις αξίες για την έννοια του τόπου οι οποίες διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Πώς μπορούν οι πλούσιες και ποικίλες προσεγγίσεις της πολιτιστικής ανάλυσης, η κοινωνική θεωρία και οι ανθρωπιστικές επιστήμες, οι τέχνες και οι κοινωνικές επιστήμες να συμβάλλουν σε μια διεπιστημονική εξέταση του πεδίου της κληρονομιάς στη σχέση της πόλης με το χρόνο και την πολυπλοκότητα που προϋποτίθεται από μια τέτοια ιστορία επίσημων και ανεπίσημων κληρονομιών;
Η ελληνική πόλη της Ερμούπολης έχει επιλεγεί λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της ως ιστορικά μοναδική πόλη όπου εμπλέκονται στην τρέχουσα διαδικασία ανάπλαση της κληρονομιάς, προσφέροντας στο φόρουμ μια ευκαιρία να συνδεθεί αυτό το παράδειγμα με την έρευνα σχετικά με τις χρήσεις των αναπαραστάσεων της αστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη πόλη. Η Ερμούπολη είναι υποψήφια πόλη που αναζητά την ονομασία Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Θέματα που θα αναφερθούν μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πώς οι πόλεις μπορούν και χρησιμοποιούν την κληρονομιά του παρελθόντος τους στο παρόν ως μέρος του πολιτιστικού τους κεφαλαίου.
- Η σύνδεση των καινοτόμων μεθοδολογιών και πρακτικών που προκύπτουν, για το συνδυασμό της σχέσης του παρελθόντος αστικού με το παρόν και το μέλλον.
- Τελευταίες εξελίξεις στην ανάπτυξη των τεχνολογικών εφαρμογών για την αναπαράσταση του παρελθόντος σε εικόνες του δομημένου περιβάλλοντος, αφηγήσεις και την οπτική αναπαράσταση των τοπικών τοπογραφιών
- Αναπαραστάσεις του πολιτιστικού κεφαλαίου που περιλαμβάνει επίσημες παραδοσιακές ονομασίες της κληρονομιάς, ιστορικές γειτονιές και αξιοθέατα, τη διατήρηση της τέχνης ή αριστουργήματα, τα περιεχόμενα των μουσείων και των συλλογών των αντικειμένων και την πρακτική της τέχνης και των καλλιτεχνών και των εξελισσόμενων «κόσμων τέχνης» που γίνονται μέρος της αύρας της πόλης ως συναισθηματική υποδομή της.
- Οι σχέσεις με τις παραδόσεις με κάθε και με όλα τα είδη (από τη γλωσσική ως την αισθητική), συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης, της απόρριψης, της διατήρησης όσο στο φονταμενταλιστικό και στις διαφωτιστικές χειρονομίες και δράσεις.
- Αφηγήσεις για το αστικό παρελθόν που παράγονται σε οποιαδήποτε σήμερα από τους απογόνους, επιζώντες, μάρτυρες, πληροφοριοδότες.
- Επαναπροσδιορισμούς της εργασίας μέσω αρχειακού υλικού.
- Θέματα της συντήρησης και διατήρησης.
- Τρόποι με τους οποίους διαφορετικές κοινωνίες σηματοδοτούν τις κληρονομιές τους, είτε μέσω μηχανιστικής επανάληψης, βανδαλισμού, συσκότισης και καινοτόμας επανεφεύρεσης.
- Χρήση των κριτηρίων κληρονομιάς για τον καθορισμό της ταυτότητας των προσώπων και των ομάδων μέσα από τελετουργίες για τον ορισμό των μελών, όπως η καθαρότητα ή ανάμειξη της γραμμής αίματος, συγγένειας, την ιθαγένειας, της ταξινόμησης, του γένους.
- Συζήτησης πολιτικής σχετικά με την πολιτιστική ταυτότητα και τη μνήμη, την πολιτιστική αναγέννηση και τις συλλογικές βιογραφίες.
- Παράφωνα μητρώα και διαμάχες του ιστορικού παρελθόντος (ων).
Η κανονική μορφή παρουσίασης θα είναι μια ομιλία 20 λεπτών ως μέρος μιας ομάδας 3-4 ομιλητών που θα ακολουθείται από ερωτήσεις και συζήτηση. Οι προτάσεις για άλλες μορφές συμμετοχής (παραστάσεις, εκθέσεις / προβολές) θα πρέπει επίσης να θεωρούνται ως μέρος των εκθέσεων και των εκδηλώσεων του συνεδρίου. Αν θέλετε να προτείνετε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ή πάνελ, παρακαλούμε να υποβάλλετε λεπτομερή αίτηση.