Σήμερα φθάνουν στο νησί μας 9 σημαντικοί Έλληνες κεραμίστες στα πλαίσια του Συμποσίου Κεραμικής «4500 χρόνια μετά… επαναπροσδιορίζοντας τα κεραμικά ευρήματα του προϊστορικού οικισμού Καστρίου», οι οποίοι θα ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα του πρώτοκυκλαδικού οικισμού “Καστρί” και θα δημιουργήσουν για μια εβδομάδα (14-21/5) τη σύγχρονη απόδοση του ευρήματος που θα επιλέξουν.
Κάθε μέρα θα υπάρχουν επισκέψιμες ώρες στους χώρους που θα δημιουργούν, είτε στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο, είτε σε ανοιχτούς χώρους. Τα αποτελέσματα, τα έργα δηλαδή των καλλιτεχνών θα εκτεθούν στο αρχαιολογικό μουσείο Σύρου ώστε να υπάρχει ανοιχτός ο διάλογος με τα ευρήματα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
ΓΙΏΡΓΟΣ ΒΑΒΑΤΣΗΣ, ΜΙΡΚΑ ΔΡΑΠΑΝΙΩΤΟΥ, ΜΑΓΚΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΜΑΡΩ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ, ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ, ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΚΟΣΜΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΤΡΙΓΩΝΗ, ΗΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Διοργανωτής είναι η ΑΜΚΕ Χίμαιρα Πολιτισμός, συνδιοργανωτής είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και υποστηρικτής το Ίδρυμα Αντώνιου Κομνηνού.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
697 8841927 | culture@chimeracraft.gr
Σύντομη Παρουσίαση
Ας τους γνωρίσουμε (με αλφαβητική σειρά) όπως παρουσιάστηκαν στην σελίδα της ΑΜΚΕ Χίμαιρα Πολιτισμός, στο facebook
Γιώργος Βαβάτσης
Ο Γιώργος Βαβάτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε «Visual & Live Art» στο Cheltenham & Gloucester College of Higher Education, στην Αγγλία, από το 1995 έως το 1998.
Εργάζεται στο δικό του στούντιο στη Θεσσαλονίκη από το 2000. Η παραγωγή χρηστικών και διακοσμητικών κεραμικών αντικειμένων είναι η κύρια δραστηριότητα του μέχρι σήμερα. Το 2013, ιδρύει την «Hakah Ceramics Design Production» στη Θεσσαλονίκη και το 2015, το «Ceramics Camp» με τον Κώστα Καρακίτσο στην Καβάλα. Ακολούθως, το 2017, ιδρύει το «6 exi – Contemporary Ceramics» στη Θεσσαλονίκη.
Μίρκα Δραπανιώτου
Η Μίρκα Δραπανιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε σχέδιο μόδας και ενδυματολογία, ενώ εργάστηκε στον τομέα της μόδας από το 1992 έως το 2000.
Παρακολούθησε μαθήματα από το 2012-2017 ελεύθερου σχεδίου και χρωματολογίας στο εργαστήριο της ζωγράφου Ειρήνης Κουτρίδου και από το 2018-2019 στο εργαστήριο του εικαστικού Σταύρου Μπονάτσου.
Ξεκίνησε μαθήματα κεραμικής το 2013 με δασκάλα την κεραμίστρια Μαριλένα Μιχοπούλου και τον Μέναδρο Παπαδόπουλο και συνέχισε στην σχολή της δασκάλας της «Κεραμικές Μορφές». Από το 2014 έως το 2016 παρακολούθησε μαθήματα κλασικής γλυπτικής με δάσκαλο τον Αλτίν Πατσέλη. Την περίοδο 2015-2017 έκανε μαθήματα σχεδιασμού φόρμας με τον εικαστικό – κεραμίστα, Νίκο Σκλαβενίτη.
Σήμερα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην σχολή «Κεραμικές Μορφές» και διατηρεί το ιδιωτικό της εργαστήριο.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας τέχνης TERRACTIVA.
Μάγκυ Ιωάννου
Η Μάγκυ Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα. Έπειτα από πολύχρονη πρακτική εξάσκηση και μαθημάτων στο σχέδιο και την ζωγραφική, σπούδασε γραφιστική στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών ΒΑΚΑΛΟ. Από το 1990 εργάστηκε ως εικονογράφος και στη διαφήμιση ως γραφίστας από το 1992 μέχρι και το 2016 όπου αποχωρεί για να αφιερωθεί στην τέχνη της κεραμικής γλυπτικής. Σπούδασε την κεραμική στις Κεραμικές Μορφές με δασκάλα την Μαριλένα Μιχοπούλου.
Μάρω Κερασιώτη
Σπούδασε κεραμική στην Αθήνα(1957-1961) και με υποτροφία στην Φλωρεντία(1961-1962. Από το 1980 ασχολείται και με την συγγραφή. Eχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και έξη μυθιστορήματα. Έχει γράψει άρθρα για την κεραμική σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, έχει δώσει διαλέξεις για το ίδιο θέμα, και έχει υπάρξει κριτής σε Ελληνικές και Διεθνείς διοργανώσεις.
Από το 2002 μέλος της οργανωτικής επιτροπής του “ Καnayama Woodfiring festival “ στην Koshogawara ( Aomori) της Ιαπωνίας, από το 2007 Σύμβουλος Κεραμικής του Δήμου Αμαρουσίου, και από το 2008 πρόεδρος για την Ευρώπη, την Μεσόγειο και την Αφρική του International Ceramic Artists Association με έδρα το Ζibo (Κίνα).
Είναι μέλος του Eικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής (IAC-AIC) και της Διεθνούς Γυναικείας Mορφωτικής Ομοσπονδίας.
Στη μακρά της πορεία στο χώρο έχει τιμηθεί με πληθώρα πολύ σημαντικών βραβείων και τα έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.
Χαρούλα Κοροπούλη
Η Χαρουλα Κοροπουλη γεννήθηκε στη Θήβα και ζει στην Πατρα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κεραμικής στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων με δάσκαλο την Ηλία Χριστόπουλο, από το 2021 είναι μέλος της Διεθνής Ακαδημίας Κεραμικής και είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Κεραμέων Ίχνη. Συμμετείχε σε πολλές έκθεσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις. Εργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογες σε όλο τον κόσμο.
Ιωσηφίνα Κοσμά
Η Ιωσηφίνα Κοσμά γεννήθηκε στην Αθήνα. Η απόφασή της να ασχοληθεί με την τέχνη της κεραμικής οφείλεται στην έλξη που αισθάνθηκε από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε επαφή με τον πηλό σε πολύ νεαρή ηλικία.
Αποφοίτησε από τη σχολή Μωραΐτη και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι το 1993. Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Middlesex University του Λονδίνου επισφραγίζονται με έπαινο στην κεραμική το 1997. Το 1999 δημιουργεί το πρώτο της στούντιο κι αρχίζει να ασχολείται ουσιαστικά με την κεραμική και ταυτόχρονα με την διδασκαλία της. Το 2017 έγινε μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής IAC. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Δήμητρα Σταύρου
Η Δήμητρα Σταύρου γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε στο Πολυτεχνείο Πατρών, εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και παράλληλα λειτουργεί το δικό της εργαστήριο – εκθετήριο “κέραμος και πλίνθοι” όπου παραδίδει μαθήματα κεραμικής.
Η επαφή με την τέχνη του πηλού ξεκίνησε το 2002. Άρχισε με τη ρεαλιστική και αφαιρετική προσέγγιση της γλυπτικής φόρμας και συνέχισε έργα με γραμμικές και αρχιτεκτονικές φόρμες.
Εμβαθύνοντας με διάφορα μαθήματα και σεμινάρια στην τέχνη της κεραμικής άρχισε να διακοσμεί τις φόρμες με τη χρήση οξειδίων – πυροχρωμάτων- μπαντανάδων-υαλωμάτων. Προσχωρώντας στις τεχνικές ψησίματος με σύγχρονη τεχνολογική προσέγγιση όπως pitfiring, paper kiln, sagar, αναγωγικό ψήσιμο σε καμίνι υγραερίου, οξειδωτικά και αναγωγικά ψησίματα άρχισαν να αποτυπώνονται στα έργα της.
Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και είναι μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου Ελλάδος.
Στα έργα της εικαστικά, χρηστικά, διακοσμητικά, μικρού και μεγάλου μεγέθους, εγκαταστάσεις με θέματα από τη φύση, την παράδοση, τη σύγχρονη πραγματικότητα, δουλεμένα με πηλό αποτυπώνονται μνήμες, αναζητήσεις, αγωνίες, συναισθήματα, μηνύματα, ιστορίες.
Σοφία Τριγώνη
Η Σοφία Τριγώνη γεννήθηκε στο Καμερούν της Αφρικής. Ασχολείται με την κεραμική απο το 1980. Σπούδασε κεραμική ενω παρακολούθησε μαθήματα τεχνολογίας υλικών και ιστορίας τέχνης. Εργάστηκε δίπλα σε σημαντικούς κεραμίστες και γλύπτες. Απο το 1993 διατηρεί δικό της εργαστήριο, συνεργάζεται με αίθουσες τέχνης και μουσεία. Έργα της έχει εκθέσει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα ζεί και εργάζεται στη Σύρο. Πιστεύει στον πειραματισμό και τη συνεχή αναζήτηση έχοντας πάντα στόχο τα έργα της να αρθρώνουν να δικό τους λόγο.
Ηλίας Χριστόπουλος
Ο Ηλίας Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κεραμικής με την Ηρώ-Μυρτώ Mαγκανάρη και τον Simon Hill και σπούδασε κεραμική στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας.
Ο Ηλίας διδάσκει κεραμική στο Καλλιτεχνικό στέκι Καλαμάτας, στην Πάτρα, στη Ναύπακτο και διοργανώνει σεμινάρια κεραμικής.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Κεραμεων Ίχνη, μιας ομάδας με σκοπό την προώθηση της ελληνικής κεραμικής.
Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως.